Gyerek

Ezeket érdemes tudni szülőként a tinédzserek agyáról

A tinédzserek agya még fejlődésben van, és időnként tűnhet impulzívnak, drámainak, kevésbé logikusnak is a kamasz gyermek viselkedése. De a rossz döntéshozatal és a megkérdőjelezhető viselkedés ebben korban teljesen normális.
2022. Január 16.
Ezeket érdemes tudni szülőként a tinédzserek agyáról (Fotó: Getty Images)

Az agy fejlődéséhez, az agyi érettséghez idő kell – a szakemberek szerint az agy csak nagyjából 25 éves korra éri el a teljes érettségét, de ez lehet néhány évvel több vagy kevesebb is.

A frontális kéreg (az agy homloklebenye) éri el az egyik utolsóként az érettséget. Ez a terület az, ami a végrehajtó funkciókat kezeli, ahol az agy feldolgozza az adatokat, megvizsgálja az előnyöket és a hátrányokat, és megszervezi, hogy mit kell tenni, és hova kell menni. Továbbá ez az agy etikai és erkölcsi területe is.

Tinédzserkorban azonban a döntéshozatalt, a választásainkat az amygdala irányítja, ami az agy érzelmi központja. Ez az oka annak, hogy bármilyen beszélgetést is folytatunk a kamasz gyermekünkkel, ami tűnjön bármilyen ártalmatlannak a számunkra, az nála okozhat akár sírást, dühöt, vagy teljes elzárkózást, vagy más olyan érzéseket, amelyek “túlreagálónak” tűnhetnek.

Éppen ezért érdemes szem előtt tartani a következőket.

– Fogadjuk el, hogy a tinédzser agya egyszerűen nem áll készen bizonyos választások és döntések meghozatalára.

– Hagyjuk hibázni (amíg a hiba nem veszélyes), hiszen a hibákból is tanulhat, és ne oldjuk meg a problémákat helyette.

– Értsük meg, hogy a referenciapontokat a barátok jelentik a számára. Nem arról van szó, hogy egy 15 éves rosszul próbál dönteni, ő egyszerűen nem így látja. Ha látja, hogy a barátai tesznek valamit, azt gondolhatja, hogy: “A barátaim is ezt tették, és jól voltak.” Idővel meg fog érni rá, és rájön, ha valami rossz terv volt, de még nem tart ott.

– Legyen egy biztonságos hely, amikor elesik. Bátorítsuk a tinédzsert, hogy beszéljen velünk – ha nem beszél, az gyakran lehet azért is, mert fél az ítélettől. Azt gondolhatja, hogy haragudni fognak rá. Ez nem azt jelenti, hogy egy kamasznak nem kell szembenéznie a következményekkel, de tudnia kell, hogy szeretik és törődnek vele.

– Hallgassunk többet, és beszéljünk kevesebbet ahelyett, hogy azt mondanánk, hogy: “Mit gondoltál?”, kérdezzük meg inkább, hogy: “Mi történt? Mesélj nekem erről.” Tegyünk fel nyílt végű kérdéseket, és hagyjuk beszélni a gyereket.

– Ne kössük a szeretet és a jóváhagyást a teljesítményhez. Vannak gyerekek, akik olyasmit gondolnak, hogy: “A szüleim örülnek, ha sikeres vagyok a sportban, vagy ha jó jegyet kapok.”, vagy azt, hogy a szülei mérgesek, ha rossz döntést hoz. A tinédzsereknek tudniuk kell, hogy – a példánál maradva – osztályzattól, atlétikai képességektől, rossz választásoktól függetlenül szeretik és értékelik őket.

– Ügyeljünk gyermekünk agyára, és győződjünk meg róla, hogy ő is hasonlóan tesz. Néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani:

  • Agyrázkódás esetén különösen ügyelni kell, főként, ha a tinédzser sportol. Ne tévesszen meg a gyermek ereje, vagy hogy milyen nagy már.
  • A National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism szerint az alkohol és a kábítószerek komoly hatással lehetnek a még mindig fejlődőd tinédzser agyra. A kutatók szerint még nem világos, hogy ezek a változások visszafordíthatók-e.
  • Az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a jó éjszakai alvás szintén hozzájárul az agy egészségéhez.

A National Institutes of Mental Health szerint a serdülők agya jól alkalmazkodik az új technológiához, ami nagyon hasznos a gyorsan változó digitális világban. A kamaszkor az intenzív kreatív gondolkodás, a kíváncsiság és a felfedezés időszaka is, ami mind segíti az agyfejlődést.

Figyeljünk a figyelmeztető jelekre

Bár néhány tinédzserkori viselkedés aggasztó lehet, a legtöbb normális ebben az életkorban. Azonban vannak olyan mentális problémák, amik serdülőkorban jelentkezhetnek, mint például a bipoláris zavar, a skizofrénia, a szorongás, a depresszió és az étkezési zavarok. Ha a gyermek aggodalomra okot adó módon viselkedik, javasolt beszélni egy szakemberrel.

Forrás: premierhealth.com