Gyerek

5 meglepő tény az emberi agyról

Agyunk az egyik legösszetettebb és legmisztikusabb szervünk. Még mindig keveset tudunk róla, de íme néhány érdekesség az emberi agyról.
2010. Május 12.

Az agy egy exkluzív klub

Az agy vérrendszerében található vér-agy gát csak nagyon kevés molekulát enged az idegrendszer belső magjába, az agyba. Az agyat tápláló kapillárisok rengeteg védősejtet tartalmaznak, amelyek kívül tartják a nagyobb molekulákat. A gátban található speciális fehérjék szállítják a tápanyagokat az agyunkba, és csak ezek jutnak át a vér-agy gáton.

Bár a vér-agy gát megvédi agyunkat, de sajnos az életmentő gyógyszerek nagy részét sem engedi átjutni. A tudósok a nanotechnológiában látják a megoldást, a nanorészecskék ugyanis könnyedén át tudnak hatolni a gáton, és el tudják pusztítani az agyban található daganatos sejteket.

Az ókori egyiptomiak és Arisztotelész még nem tulajdonítottak nagy fontosságot a fejünkben található misztikus szervnek. A híres anatómus, Galénosz már az agynak tulajdonította a mozgás és a beszéd koordinációját, de ő sem sokat törődött a fehér és szürkeállománnyal. Manapság a technológiai fejlődésnek és a különböző kutatásoknak köszönhetően egyre többet tudhatunk meg agyunkról, és közben olyan dolgokat fedezhetünk fel, amelyeken talán még Galénosz is elámulna.

Agyunk egy csőként kezdi az életét

Az agy kialakulása már a terhesség legelején megkezdődik. Három héttel a fogantatás után az idegi lemeznek nevezett embrionikus sejtek összeolvadnak és egy úgy nevezett idegi csövet alkotnak. Ez lesz később a központi idegrendszer. Később kialakulnak a gliasejtek és a neuronok, majd megindul az agy barázdálódása.

A tinédzserek agya nem felnőtt agy

Elkeseredett szülők, nyugalom, a kamaszkori viselkedés részben az agyi fejlődés szeszélyeinek köszönhető. Az agy szürkeállománya a kamaszkort megelőzően fejlődik ki teljesen, és a tinédzserkor alatt nyeri el végső formáját a döntéshozásért és ítélőképességért felelős elülső lebeny. Az agy végső formáját körülbelül 20 éves korára éri el, ezért addig még reménykedhetnek a szülők.

Az agy örökké változik

Korábban azt hittük, a felnőttkor elérésével agyunk elveszti azt a képességét, hogy új idegi kötődéseket hozzon létre, ez azonban nem igaz. Egy 2007-ben agyvérzést szenvedett páciens példája megmutatta, hogy az agy képes adaptálódni a sérült idegekhez, és képes új idegi kötödéseket létrehozni még felnőttkorban is.

A nők nem a Vénuszról jöttek

A populáris kultúra szerint a nők és a férfiak agya eltérően működik. Annyi valóban igaz, hogy a férfi és női hormonok másként hatnak az agyi fejlődésre, és az is, hogy a két nem tagjai eltérően reagálnak a fájdalomra és a stresszre. De ennek ellenére a férfi és női agy és agyi kapacitás teljesen megegyezik.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A bukfenc hatása az agytekervényekre
  • Hosszú terhesség és szoptatás – nagyobb agy!
  • Az olvasás miatt “izmosabb” lesz az agy
  • Forrás: HáziPatika.com