Baba

Hosszú terhesség és szoptatás – nagyobb agy!

Egy tanulmány szerint az agy növekedését nagyban befolyásolja, hogy meddig tart a terhesség és a szoptatás.
2011. Április 06.

Az emberekkel együtt összesen 128 emlős fajt vizsgáló kutatás azt mutatja, hogy az utódok agynövekedését pozitívan befolyásolja a terhesség és a szoptatás időtartama. A Durham Egyetem kutatása szerint minél hosszabb a terhesség és a szoptatás időtartama az emlősök esetében, annál nagyobbra nő az utód agya. A kutatók azt állítják, az eredmények újfent megerősítették, hogy a szoptatás jót tesz az agy fejlődésének.

Ez az Egészségügyi Világszervezet ajánlását is alátámasztja, amely kizárólagos anyatejes táplálást javasol az első hat hónapban, ezt követően pedig a szilárd étel mellett a szoptatás folytatását ajánlja kétéves korig vagy azon túl, az anya és a gyerek igényei szerint.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban közölt tanulmány segít megmagyarázni, miért függenek az embercsecsemők ilyen hosszú ideig anyjuktól; a kilenc hónapos terhességet követő akár három évig tartó szoptatás teszi lehetővé a hatalmas, 1300 köbcentiméter térfogatú agy kifejlődését. Ezzel szemben például a dámszarvas, amely körülbelül ugyanakkora testű, mint az ember, csak hét hónapig vemhes, a szoptatás pedig csupán hat hónapig tart. Ennek megfelelően agytérfogata 220 köbcentiméter, az emberi agy méretének hatoda.

A kutatásból az derült ki, hogy a testmérethez viszonyított agyméret a terhesség és a szoptatás időtartamával összefüggést mutat.

„Eredményeink segítenek megérteni, mik az evolúciós változások következményei az egyes szakaszokban, a szülés előtt és után, most azonban további kutatásokkal azt is meg kell határoznunk, pontosan hogyan befolyásolják a születés előtt és utáni agynövekedés változásai az agy struktúráját” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Robert Barton antropológus professzor.

Kapcsolódó anyagok:

  • Így működik a baba agya
  • Fejleszteni mindenáron?
  • Az anyatej a legjobb
  • Forrás: Medipress