Gyerek

Így hat a gyerekekre, ha Peppa malac-függők

Sok felnőttet a világból ki lehetne kergetni Peppa malaccal, a családtagjaival és barátaival együtt, van azonban haszna is, ha a gyerek gyakran nézi!
2024. Május 30.
Peppa malac mese
Peppa malacot és a rajzfilm többi szereplőjét a világ minden táján imádják a gyerekek, a sok mesenézés pedig nem múlik el nyomtalanul. Amerikai szülők a malacos mese meglepő következményéről számoltak be: határozottan állítják, hogy megváltozott tőle a gyermekeik akcentusa.

Bár a magyar nyelvben is léteznek nyelvjárások, tájszólások, a viszonylag kis földrajzi terület miatt nem beszélhetünk igazán eltérő akcentusokról. Ezzel szemben az angolnál rendkívül jól megkülönböztethető, hogy valaki az Amerikai Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában vagy éppen Ausztráliában tanulta-e a nyelvet.

Kép: imdb.com

Kép: imdb.com

Eredeti nyelven maximális a hatás!

Amerikai szülők érdekes jelenségre lettek figyelmesek: a Peppa-rajzfilmek hatására a gyermekeik brit akcentussal kezdtek beszélni. Janet Manley kétgyermekes anyuka például azt vette észre, hogy húsz hónapos kislánya a britekre jellemző kiejtéssel kezdett beszélni, miután egy hosszú repülőúton sok Peppát nézett. Egy másik anya szerint a gyermeke nemcsak a kiejtést, de a szófordulatokat is átvette a rajzfilm malaccsaládjától.

“A gyermeki agy rendkívül fogékony, és különösen gyorsan tanulja a nyelvet” – magyarázza Nancy Rhodes, a washingtoni Center for Applied Linguistics idegennyelv-tanulásért felelős igazgatója. “A születés és a pubertás között a gyerekekek akár több nyelvet és különböző akcentusokat is képesek elsajátítani.”

Vagyis az, hogy a kicsik olyan jól tudják utánozni Peppát, bizonyíték arra, hogy könnyen tanulnak nyelveket – ezt pedig a szülők ki is használhatáják! A szakemberek szerint a korai nyelvtanulás (még ha csak néhány idegen kifejezésről van is szó) jótékonyan hat a gondolkodásra és a kreativitásra egyaránt.

Nyitókép: imdb.com, Forrás: via