Gyerek

A serdülőkor szakaszai

A serdülőkor a gyermekkor és a felnőttkor közötti átmeneti időszak. Nagy változásokkal jár - testileg és abban, ahogyan a fiatal a világhoz viszonyul.
2021. Augusztus 25.
A serdülőkor szakaszai (fotó: Getty Images)

Az ebben az időszakban bekövetkező számos fizikai, szexuális, kognitív, szociális és érzelmi változás várakozással és szorongással töltheti el a gyermekeket és családjukat egyaránt. Ha megértjük, hogy mire számíthatunk a különböző szakaszokban, az elősegítheti az egészséges fejlődést a serdülőkorban és a korai felnőttkorban.

Korai serdülőkor (10-13 éves korig)

Ebben a szakaszban a gyerekek gyakran látványosan gyorsan nőnek. Más testi változásokat is észrevehetünk, beleértve a szőrnövekedést, a mell fejlődését a lányoknál és a herék megnagyobbodását a fiúknál. Ezek általában egy-két évvel korábban kezdődnek a lányoknál, mint a fiúknál. Normális, hogy egyes testi változások már 8 éves korban elkezdődnek a lányoknál és 9 éves korban a fiúknál. Sok lánynak 12 éves kora körül kezdődik meg a menstruációja, átlagosan 2-3 évvel a mellnövekedés kezdete után.

Ezek a testi változások kíváncsiságot és szorongást kelthetnek- különösen, ha nem tudják, mire számíthatnak, vagy mi a normális. Néhány gyermek nemi identitását is megkérdőjelezheti ebben az időszakban, és a pubertás kezdete nehéz időszak lehet a transznemű gyermekek számára.A korai serdülők gondolkodására jellemző, hogy az konkrét, fekete-fehérben látják a világot. A dolgok vagy jók vagy rosszak, nagyszerűek vagy szörnyűek, a kettő között nincs nagy átmenet. Jellemző erre az időszakra, hogy a serdülők gondolkodásának középpontjában önmaguk állnak (ezt nevezik egocentrizmusnak). Ennek részeként a tizenévesek és a korai tizenévesek gyakran öntudatosak a megjelenésükkel kapcsolatban, és úgy érzik, hogy a társaik mindig megítélik őket.A tizenévesek fokozottan igénylik a magánéletet. Elkezdhetik felfedezni a családtól való függetlenségük lehetőségeit. E folyamat során feszegethetik a határokat, és hevesen reagálhatnak, ha a szülők megerősítik a korlátokat.

Középső serdülőkor (14-17 éves kor)

A középső serdülőkorban folytatódnak a serdülőkorban bekövetkezett fizikai változások. A legtöbb fiúnál megkezdődik a növekedési hullám, és a pubertással kapcsolatos változások folytatódnak. A hangjuk mélyülni kezd. Néhányuknál pattanások jelennek meg. A lányoknál a fizikai változások szinte teljesen befejeződhetnek, és a legtöbb lánynak már rendszeres menstruációja van.Ebben a korban sok tizenéves érdeklődik a romantikus és szexuális kapcsolatok iránt. Megkérdőjelezhetik és felfedezhetik szexuális identitásukat – ami stresszel járhat, ha nem kapnak támogatást a társaiktól, a családtól vagy a közösségtől. A szex és a szexualitás felfedezésének másik tipikus módja minden nemű tinédzser számára a maszturbáció.Sok serdülőnek több vitája van a szüleivel, mivel egyre nagyobb függetlenséget szeretnének. Kevesebb időt tölthetnek a családdal és több időt a barátaikkal. Nagyon aggódnak a megjelenésük miatt, és a kortársak nyomása ebben az időszakban nagyon erősen jelen van.Az agy ebben a szakaszban tovább változik és érik, de még mindig sok különbség van abban, ahogy egy kamasz gondolkodik egy felnőtthöz képest. Ez nagy részben azért van így, mert a homloklebeny az agy utolsó érő területe – a fejlődés csak jóval a 20-as éveikben fejeződik be. A homloklebeny nagy szerepet játszik az összetett döntéshozatal koordinálásában, az impulzuskontrollban, valamint abban, hogy képesek legyenek több lehetőséget és következményt mérlegelni. A serdülők már jobban képesek absztrakt módon gondolkodni és “a nagy egészet” figyelembe venni, de még mindig hiányozhat a képességük, hogy ezt egy adott pillanatban alkalmazzák.Például bizonyos helyzetekben a serdülőkorú gyerekek olyan gondolatokon kaphatják magukat, mint például: “Egy este, amikor nem tanulok, nem fog számítani” vagy “Tényleg kell óvszert viselnem szex közben, ha a barátnőm tablettát szed?”.

Bár ezeken a helyzeteken kívül képesek lehetnek a kockázatok elkerülésének logikáját végigjárni, gyakran továbbra is az érzelmek irányítják a döntéseiket.

Késői serdülőkor (18-21… és azon túl)

A késői serdülőknél általában már befejeződött a fizikai fejlődés, és kialakult a felnőttkori testmagasságuk. Ekkorra általában már jobban kontrollálják az impulzusokat, és talán jobban fel tudják mérni a kockázatokat és a következményeket. A középső szakaszhoz képest a késő serdülőkorú fiatalok azon kaphatják magukat, hogy gondolkodnak: “Bár imádom a filmeket, de tanulnom kell a vizsgámra” vagy “Óvszert kellene viselnem… bár a barátnőm fogamzásgátlót szed, az sem akadályozza meg 100%-osan a teherbe esést.”A korai felnőttkorba lépő tizenévesek most már erősebben érzik saját egyéniségüket, és képesek azonosítani saját értékeiket. Jobban összpontosíthatnak a jövőre, és döntéseiket reményeik és eszményeik alapján hozzák meg. A barátságok és a romantikus kapcsolatok stabilabbá válnak. Érzelmileg és fizikailag jobban elszakadnak a családjuktól. Sokan újfajta kapcsolatot alakítanak ki a szüleikkel, és inkább egyenrangú félnek tekintik őket, akiktől tanácsot kérhetnek, és akik már nem tekintélyszemélyek.

Hogyan segítsünk gyermekeinknek átvészelni a serdülőkort?

A gyerekek és szüleik gyakran küzdenek a családi kapcsolatok változó dinamikájával serdülőkorban. A szülők még mindig támaszt jelentenek ebben az időszakban. Íme, néhány dolog, amit tehetünk.

  • Segítsünk a gyermeknek előre látni a testében bekövetkező változásokat. Ismerjük meg mi magunk is a pubertást, és magyarázzuk el neki, mi vár rá. Nyugtassuk meg, hogy a testi változások és a kialakuló szexualitás az egészséges fejlődés része. Hagyjunk teret a kérdéseknek, és engedjük meg a gyermeknek, hogy a saját tempójukban tegyék fel azokat.
  • Kezdeményezzünk beszélgetéseket fontos témákról. Tartsuk fenn a nyílt kommunikációt az egészséges kapcsolatokról, a szexualitásról, a beleegyezésről és a biztonságról (például a szexuális úton terjedő fertőzések és a terhesség megelőzéséről, valamint a kábítószer-használatról).
  • Mutassunk rá az erősségeikre. Ünnepeljük együtt a sikereiket.
  • Legyünk támogatók, és szabjunk világos határokat, észszerű elvárásokat, például a lefekvés idejére vonatkozóan, az iskolai előmenetelben, a médiahasználatra és a viselkedésre vonatkozóan. Ugyanakkor idővel fokozatosan adjunk egyre nagyobb teret az önállóságra, hogy a gyermek felelősséget tudjon vállalni. Az ilyen egyensúlyra törekvő szülőkkel gyermekeinél alacsonyabb a depresszió és a kábítószer-használat aránya.
  • Beszéljünk a kockázatos viselkedésformákról és azok következményeiről. Ügyeljünk arra, hogy magunk is pozitív példát mutassunk. Ez segíthet a tizenéveseknek abban, hogy képesek legyenek előre átgondolni a döntéseiket, és így felkészüljenek különféle helyzetekre.
  • Tiszteljük a függetlenségüket és az egyéniségüket. Ez mind a korai felnőttkorba való átlépés fontos része. Mindig emlékeztessük arra a gyermeket, hogy ott vagyunk, hogy segítsünk, ha szükség van rá.

A serdülőkor olyan, mintha egy hullámvasúton utaznánk. Ha ebben az időszakban pozitív és tiszteletteljes a szülő-gyermek kapcsolat, akkor a család (megpróbálhatja) élvezni ezt az utazást.(Cikk forrása: healthychildren.org)