Gyerek

Tinédzserkori hiszti – tippek, amik segíthetnek

Nem csak a kisgyerekeknél tapasztalhatunk hisztit és dühkitöréseket - amikor gyermekünk a pubertáskorba lép, ismét előfordulhat nála hasonló viselkedés.
2022. Május 12.
Tinédzserkori hiszti - tippek, amik segíthetnek (Fotó: Getty Images)

Hogyan lehet a legjobban megbirkózni a tinédzserkori hisztivel, mivel segíthetünk a gyermekünknek ilyenkor?

A pubertáskorban a lányoknál és a fiúknál is számos változás történik, köztünk egy nagyobb hormonális változás is. Ezzel együtt járhat az is, hogy hogy a tinédzserkorú gyerekeknél hangulatingadozásokat, hisztiket, dühkitöréseket lehet tapasztalni.

Ahogy a livescience.com írja, a gyerekek serdülőkorban hihetetlen új készségek elsajátításának a kellős közepén vannak, különösen ami a szociális viselkedést és az absztrakt (elvont) gondolkodást illeti. De amíg még nem értenek ezekhez teljesen, addig kísérletezniük kell. Egyes serdülőkorú gyerekek tekinthetnek a konfliktusra úgy, mint az önkifejezés egy fajtájára, és nehézségeik támadhatnak egy elvont elgondolásra fókuszálni, vagy megérteni mások nézőpontját.

Akár a kisgyerekkori dührohamok, hisztik esetében, a szülőknek emlékezniük kell arra, hogy a tinédzser viselkedése “nem személyes sértés” – mondta el a portálnak Sara Johnson, a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola adjunktusa.

“Hatalmas szociális, érzelmi és kognitív változással küzdenek, és még fejletlenek a megküzdési képességeik. Szükségük van a szüleikre – a stabilabb felnőtt aggyal rendelkező emberekre -, hogy segítsenek nekik azzal, hogy nyugodtak maradnak, figyelnek, és jó példát mutatnak” – tette hozzá Sheryl Feinstein, az Inside the Teenage Brain: Parenting a Work in Progress (A tinédzser agy belsejében: gyereknevelés folyamatban – a szerk.) című könyv szerzője.

Julia Williams, a Good Housekeeping szerzője, és négy lány édesanyja. A portálon megosztott néhány tippet arról, az ő esetükben mi segített a serdülőkori hisztik idején.

Próbáld meg nem személyeskedésnek venni

Ugyanúgy, ahogy a kisgyerek, a hisztiző tinédzser sem direkt rád akarja irányítani azt, hogy mérges, ez inkább olyan nála, mint egy bokszzsák. Egy olyan világban, amit a tinédzserek nem teljesen értenek, tudják, hogy a szülők mindig megbocsájtanak a viselkedésükért. Williams tippje az, hogy ha erre emlékezteted magadat, és nyugodt tudsz maradni – ami időnként elképesztően nehéz tud lenni -, az tényleg segíthet.

Mindig legyen lehetőség a kommunikációra

Williams felidézi, hogy voltak olyan időszakai a gyerekeivel, amikor nem mondtak el dolgokat, és amikor aggódott, hogy mire készülnek és kivel vannak. De bármilyen dühös is volt, mindig igyekezett teret adni a beszélgetésnek, még ha nem is feltétlenül tetszett neki, amit hallott.

A gyereket szereted, a viselkedése az, ami nem tetszik

Ha a gyerek bármilyen módon helytelenül viselkedik, és világossá teszed a számára, hogy az adott viselkedés nem tolerálható, arra is fontos gondolni, hogy tudasd vele azt, hogy mennyire szereted őt. Lehetséges, hogy valami miatt emészti magát, amit nem tud megosztani. Bízz az ösztöneiben, hogy túl tud jutni rajta – jól nevelted, és egy napon lehetséges, hogy látja majd a te nézőpontodat is, és hálás lesz.

Minden gyerek más

Ezért ha több gyermeked van, érdemes tudatosítani, hogy ami az egyiknél működik, az nem biztos, hogy a másiknál is fog. Williams saját példája alapján az ő egyik gyermeke például nagyon nyitott, és mindig tudja, mi történik az életében, míg egy másik gyermeke inkább titkolózós. Az esetében jobb, ha hagyják neki kifújni a gőzt, és hogy magában legyen egy kicsit, és a maga idejében jusson túl a problémáján.

Ne feledd, hogy te vagy a hallgatóság…

…ezért amikor a gyermeked kiönti a szívét és minden baját, bánatát, napokat töltesz majd azzal, hogy aggódj miattuk. Ez teljesen normális, írja Williams. De ne lepődj meg, hogy ha mire hazaér, már mindent elfelejt és túl is jutott ezeken a dolgokon. Amíg te egyfolytában aggódtál.

Néha megeshet, hogy éppen semmi sem segít

Időnként a tinédzserek annyira túlterheltek lehetnek, hogy úgy tűnik, semmi sem segít, amit teszel vagy mondasz. Ilyenkor érdemes lehet segíteni szünetet tartani, és egy kicsit lazítani nekik. Egy kellemes habfürdő, némi nassolnivaló, és egy szórakoztató film nézése közösen, pizsamában – ez időnként mindenkinek jólesik. Néha csak arra van szükség, hogy ott legyél, hogy időt töltsetek együtt.

Források: goodhousekeeping.comlivescience.com