Gyerek

Ezt kell tudni a korai pubertásról

A serdülőkor a lányoknál általában 10 éves korban, míg a fiúknál 11 éves korban kezdődik. A korai pubertás esetén a serdülőkor jelei ennél korábbi években jelennek meg.
2022. Június 04.
Mit érdemes tudni a korai pubertásról? (Fotó: Getty Images)

A lányoknál korai pubertásról beszélünk, ha a pubertás jelei 7 vagy 8 éves kor előtt jelennek meg, a fiúknál pedig 9 éves kor előtt.

Milyen jelei és tünetei lehetnek a korai pubertásnak?

A Kids Health szerint a lányoknál a következő jelei lehetnek a korai pubertásnak:

 • a mellek fejlődése 7-8 éves kor előtt
 • a menstruáció kezdete 10 éves kor előtt
 • gyors magasságnövekedés (növekedési ugrás) 7 vagy 8 éves kor előtt

A fiúknál a következő jelei lehetnek 9 éves kor előtt a korai pubertásnak:

 • a herék vagy a pénisz megnagyobbodása
 • gyors magasságnövekedés (növekedési ugrás)
 • A következő tünetek egy része lehet a korai pubertás jele a lányoknál és a fiúknál is, de néha ezek teljesen normális tünetek:
 • szemérem-, hónalj-, vagy arcszőrzet kialakulása
 • a hang elmélyülése
 • pattanások
 • “érett” testszag

A Stanford Children’s Health további tünetként említi még a fiúknál a spontán erekciót és a sperma termelődését is. Egyéb jelek lehetnek még (fiúknál és lányoknál is) a levertség, a fokozott agresszív viselkedés, és ha korábban nőttek magasabbra, mint a kortársaik.

Mi okozza a korai pubertást?

A pubertás kezdetét általában a hipotalamusz váltja ki, írja a Kids Health. Az agynak ez a területe jelzi az agyalapi mirigynek, hogy szabadítson fel olyan hormonokat, amelyek a petefészkeket/illetve a heréket serkentik a nemi hormonok termelésére.

Leggyakrabban, különösen a lányoknál, a korai pubertás oka az, hogy az agy a kelleténél korábban küld jeleket, és nincs más mögöttes egészségügyi probléma vagy kiváltó ok. Ez gyakran mutat családi halmozódást.

A portál szerint ritka esetben a korai pubertás valamilyen súlyosabb probléma, például daganat vagy sérülés következménye is lehet. A pajzsmirigy- vagy petefészek-problémák szintén kiválthatnak korai pubertást. De ezekben az esetekben általában más tünetek is előfordulnak, amelyek komolyabb problémára utalnak.

A Stanford Children’s Health szerint a korai pubertásnak két típusa van:

 • Gonadotropin-függő. Ezt nevezik központikorai pubertásnak is, és ez a korai pubertás gyakoribb típusa. A legtöbb korai pubertással küzdő lánynál, míg a fiúk esetében a gyerekek felénél ez a típus áll fenn. A pubertás a gonadotropinoknak nevezett hormonok korai kiválasztásával kezdődik. A gonadotropinok közé tartozik a luteinizáló hormon (LH) és a tüszőstimuláló hormon (FSH) is. Lányoknál a korai pubertást a hipotalamusz, az agyalapi mirigyek és a petefészkek korai érettsége okozhatja. A legtöbb esetben azonban nem lehet megtalálni az okot.
 • Gonadotropin-független. A korai pubertásnak ez a fajtája nem a gonadotropinok korai felszabadulásával kezdődik, hanem a nemi hormonok magas szintjének korai kiválasztása okozza. A nemi hormonok közé tartoznak a férfi androgének és a női ösztrogének.

Ha a gyermeknél a korai pubertás, a korai szexuális érés bármely jelét tapasztaljuk, forduljunk a gyermek orvosához. A korai pubertás diagnosztizálására az orvos elrendelhet vérvizsgálatot, hogy megállapítsák a nemi hormonok magas szintjét. A gyermek csuklójáról, kezéről készült röntgen segíthet megmutatni, hogy a csontok túl korán érnek-e.

Ritkán képalkotó vizsgálatokat is végezhetnek, a korai pubertás nem gyakori jeleinek kizárására.

Korai pubertás esetén az orvos gyermekendokrinológushoz irányíthatja a gyermeket a megfelelő kezelés miatt.

Milyen hatással lehet a korai pubertás a gyerekekre?

Amikor a pubertás véget ér, a magasság növekedése leáll. Mivel a csontvázuk érett, és a csontok növekedése a normálisnál korábban leáll, a korai pubertásban szenvedő, nem kezelt gyerekek általában nem érik el teljes felnőttkori magasságukat, előfordulhat, hogy túl hamar abbahagyják a növekedést.

A korai pubertás érzelmileg és szociálisan is megterhelő lehet. A korai pubertáskorú lányok például összezavarodhatnak vagy szégyellhetik magukat amiatt, hogy menstruációjuk van, vagy a melleik jóval előbb megnőnek, mint társaiknak. Lehetséges, hogy a többi gyerek is másképp kezeli őket, mert idősebbnek tűnnek. Az érzelmek és a viselkedés is változhat a korai pubertásban szenvedő gyerekeknél, csökkenhet az önbizalmuk, és akár zavarban is lehetnek a változás miatt.

Éppen ezért nagyon fontos a gyermekkel beszélni arról, hogy mi történik vele, meghallgatni az érzéseit, az aggályait, támogatni az önbecsülését, és ha további segítségre van szüksége, érdemes lehet szakemberhez fordulni.

Figyelem! A cikkben található információ tájékoztató jellegű, ha korai pubertásra gyanakodsz a gyermekednél, kérd ki a gyermekorvos véleményét!

Források: kidshealth.orgstanfordchildrens.org