Gyerek

Így nevelhetsz önállóbb gyereket!

A szülők többsége azt szeretné, hogy a gyermekük kreatív, önálló gondolkodásra képes és jó problémamegoldó legyen. De hogyan taníthatjuk meg a gyerekeknek ezeket a képességeket?
2019. Szeptember 22.

Kérdezd többet!

Amíg kicsi a gyermekünk, rengeteg utasítást adunk nekik és állandóan elmondjuk nekik, mit hogyan csináljanak. Minél idősebb egy gyerek, annál gyakoribb, hogy irányítjuk őket, anélkül, hogy elmondanánk, mit kellene tenniük.

Ez persze szülőként nem könnyű feladat, hiszen könnyen türelmetlenné válhatunk, vagy éppen “megsajnálhatjuk” a gyereket, esetleg az utasításokkal próbáljuk elkerülni a veszekedést vagy kiabálást. De ha többet kérdezel tőlük, ők is azt érezhetik, hogy jobban kontrollálják az életüket. Ahelyett, hogy azt mondanád, itt az ideje megírni a házi feladatot, kérdezd azt, mikor állsz neki a házi feladatnak? Ha pedig a gyereked kérdez tőled, válaszolj kérdéssel!

Hagyd, hogy ő alakítson ki magának rendszert!

Az életünket teljesen átszövik a szabályok és a rendszerek. Természetesen, a megfelelő rutin rengeteget segíthet, hiszen nem kell gondolkodunk a következő lépésen, pontosan tudjuk, hogy mit kell csinálnunk a reggeli vagy esti készülődés után. Azonban ezeknek a rendszereknek és szabályoknak a többségét a felnőttek, a szülők találják ki. Azonban a gyerekeknek is feltehetnénk a kérdést: milyen módszerrel tudnánk gyorsabban elkészülni reggel? Milyen rutin vagy táblázat segítene, hogy könnyebben menjen a leckeírás? Ezzel a módszerrel nemcsak önállóságra, de innovatív gondolkodásra is megtaníthatjuk a gyerekeket, ráadásul segíthetünk nekik lehetőségként tekinteni a mindennapos kihívásokat, nem pedig nehézségként.  

Ha a gyerek kitalál valamilyen rendszert, ne azonnal a hibák keresésével kezdjük! Hagyjunk egy kis időt a kísérletezésre, és hogy a gyerek maga jöjjön rá az esetleges hibákra. Kérdezzünk tőle sokat: tetszik, ahogyan működik a terved? Mivel vagy elégedett? Min változtatnál? 

Még több játék

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, a gyerekek számára a játék az elsődleges és legfontosabb fejlesztő “eszköz”. Ez az életkortól független, a kis óvodásnak legalább annyira szüksége van a játékra, mint egy kamasznak (sőt a felnőtteknek is jót tenne, ha többet játszhatnának szabadon). Természetesen, a különóráknak és fejlesztő foglalkozásoknak is megvan a maga haszna, de inkább a játékon legyen a hangsúly, ne pedig ezeken a programokon. A gyerekünk is többet tanulhat, ha közösen vacsorát főzünk, beszélgetünk, elpakolunk és társasjátékozunk, mint ha egyik helyről rohannánk a másikra, és a vacsora is csak egy gyorsan bekapott szendvics lenne…

(Forrás: psychologytoday.com)

Ez is érdekelhet: