Gyerek

7 dolog, ami segíthet türelmesebb szülővé válni

Elmondani ugyanazt százszor, kérni, követelni, könyörögni - néha még a legnyugodtabb, legtürelmesebb szülőnél is elszakad az a bizonyos cérna. Mit tehetünk ellene?
2018. Január 19.
Néha mindenki türelmetlen a gyerekével

Ha megkérdezzük az anyukákat, min szeretnének változtatni, nagyon sokszor kaphatjuk ugyanazt a választ: “szeretnék sokkal türelmesebbnek lenni a gyerekeimmel, nem kiabálni, nem idegesíteni magam az apróságokon”. Ez azonban rendkívül nehéz, hiszen nemcsak nekünk lehetnek nehezebb napjaik, de a gyerekeknek is; estére pedig mindenki elfárad, olyankor még gyorsabban veszítjük el a türelmünket. De lehet-e valahogy tanulni vagy gyakorolni a türelmet? Erre szedtünk össze néhány praktikus tippet.

  • Bármilyen tipp, trükk, varázslatos módszer csődöt mond, ha te nem vagy rendben. Az anyák hajlamosak lehetnek elhanyagolni a saját egészségüket: nem pihennek eleget, kevés folyadékot fogyasztanak, nem mozognak rendszeresen és a táplálkozásuk sem elég kiegyensúlyozott. Persze, nem könnyű lecsípni egy-egy órát a napból, amíg tornázunk, de hosszú távon sokat nyerhetünk azzal, ha igyekszünk megőrizni az egészségünket.
  • Számolj el tízig! Régi, de jól bevált módszer, ha amikor érezzük, hogy kezdjük elveszíteni a türelmünket, lassan elszámolunk tízig és veszünk néhány mély lélegzetet (akár azt is elképzelhetjük, hogy amikor kifújjuk a levegőt, akkor a mérgünk is elszáll). A számolás és a lélegzésre való koncentrálás lassítja a stressz miatt felgyorsult szívverést, segít megnyugodni, és képesek leszünk hidegebb fejjel szemlélni az eseményeket.
  • Gondolkozz más fejével! Mindenkinek van olyan ember az életében, akire felnéz vagy akinek egy-egy tulajdonságát irigyli – lehet, hogy éppen a türelmét. Próbáljuk meg elképzelni, hogy az illető hogyan viselkedne az adott helyzetben, mit mondana, mit cselekedne.
  • Tarts szünetet! Nemcsak a rakoncátlankodó gyerekeknek lehet időnként szüksége egy csendes “gondolkozósarokra”, hanem a szülőknek is. Sétálj odébb (biztonságos távolságba), menj át egy másik szobába 5-10 percre, végezz néhány egyszerű jóga- vagy nyújtógyakorlatot, és nyugodj meg egy kicsit. Ha képes vagy fizikailag kivonni magadat egy stresszes helyzetből, lelkileg is könnyebb lesz megküzdeni vele.
  • Tervezz előre! A türelmetlenségünk sok esetben abból fakad, hogy késésben vagyunk, kapkodunk, túl sok dolgot próbálunk egyszerre csinálni, a kicsik viszont piszmognak, nem figyelnek, mással foglalkoznak, mint amivel kellene. Az előre tervezéssel sokkal gördülékenyebbé válhat az életünk, és a hétköznapi “döntéshelyzetekből” (pl. hogy mi legyen a vacsora vagy milyen ruhát vegyünk fel) is kevesebb lesz, ezzel pedig nemcsak időt és energiát takaríthatunk meg, de nyugodtabbá is válik az életünk.
  • Legyen nyugodt a környezeted! Ha te nyugodt vagy, nagyobb az esély rá, hogy a gyereked is nyugodt marad. Ezt persze könnyű mondani, de nehéz lehet megvalósítani. Gyűjtsd össze, mi mindentől érzed magad nyugodtabbnak – talán a kellemes zenétől, talán az illóolajoktól vagy a növényektől -, a kellemes környezet segíthet türelmesebbnek lenni.
  • Játszd el, hogy türelmes vagy! Lehet, hogy elsőre furcsának, sőt egyenesen megvalósíthatatlannak tűnik, hogy akkor is tegyél úgy, mintha türelmes lennél, amikor a legszívesebben kiabálnál és csapkodnál. Gretchen Rubin, a Boldogságterv és a Jobban, mint valaha című könyvek szerzője szerint az “alulreagálás” megelőzheti, hogy eluralkodjanak rajtunk az érzelmek, ehhez pedig elég lehet annyi, hogy nem emeljük fel a hangunkat, hanem igyekszünk minél lassabban és halkabban beszélni, amikor egy problémával találjuk szemben magunkat.

    Forrás: Superhealthy Kids/Babaszoba.hu

Ezek is érdekelhetnek türelem témában: