Baba

Próbálj meg lazítani!

Nem kell törvényszerűen fáradtnak, nyúzottnak és ingerültnek lenned pusztán azért, mert otthon vagy a gyerekekkel. Tippjeinkkel könnyedén fel tudsz töltődni.
2013. Március 25.

Ne maradj egyedül!

Keresd a kisgyerekes anyukák társaságát! Ha megosztod a problémáidat másokkal, sokkal kisebbnek tűnnek. Lelki támogatást és praktikus segítséget is kaphatsz a többiektől. Nemcsak a játszótéren ismerkedhetsz, a gyakorlat már régen megcáfolta, hogy nem alakulhat ki mély barátság az internetes ismeretségekből.

Mozdulj ki!

Nem könnyű egy kis tipegővel nekivágni a világnak. Azonban a monotonitás legjobb ellenszere, ha babakocsis kirándulásokat tesztek. A napi séta a levegőn erősíti az immunrendszert, a lelki egészség szempontjából pedig nélkülözhetetlenek a kinti programok. Célpont lehet a szomszéd kerület játszótere, egy távolabbi barátnő meglátogatása, vagy akár egy belvárosi kávéház is, a lényeg a változatosság.

Vond be a házimunkába!

Téveszme, hogy a gyerekekkel a nap huszonnégy órájában játszani kell. A főzés az egyik legizgalmasabb közös elfoglaltság lehet, hiszen tésztát gyúrni, lisztet kanalazni, mandulaforgácsot szórni már az egészen kicsik is tudnak. A kertészkedést, a lakás díszítését, de még a porszívózást is élménnyé lehet tenni néhány játékos ötlet segítségével.

Vonj be másokat!

Kiviheti a gyerekeket a játszótérre a szomszéd anyuka, amíg te bevásárolsz. Mesélhet és fürdethet esténként apa, mialatt megmosod a hajad. Alvásidőben sétálhat a babakocsival a nagypapa, amíg elintézel néhány fontos telefont. Sok kicsi segítséggel nagy dolgokra leszel képes.

Szakíts több időt arra, ami kikapcsol!

Martin Seligman amerikai pszichológus boldogságtippje a kismamáknál is beválik. Írj egy listát azokról a tevékenységekről, amelyek igazán örömet szereznek. Jegyezd le, egy héten hány órát töltesz el velük, és mennyit szeretnél. Gondold végig, hogyan lehetne megnövelni a feltöltődéshez szükséges időt, mi az, ami baba mellett megtehető, és mihez kell külső segítség.

Neveld önállóságra!

A kezdeti nehézségekhez kell a türelem, hosszú távon azonban sok energiád felszabadul, ha már pici korában engeded érvényesülni a gyereked. Válassza ki a ruháját, öltözzön egyedül, mosson fogat, próbálja meg bekötni a cipőfűzőjét, vajazza meg a kenyeret, akkor is, ha utána fel kell takarítani a konyhát.

Használd ki az alvásidőt!

Amíg nem zavartalanok az éjszakák, aludj napközben a gyerekkel. A kialvatlanság az egyik legnehezebb próbatétel. Amikor nem alszol vele, tervezd meg, mire fogod fordítani ezt az időt, és készítsd elő a szükséges eszközöket. Jöhet a teljes kikapcsolódás, vagy éppen a nagy koncentrációt és csendet igénylő feladatok. Ne pocsékold el olyasmire ezeket az értékes órákat, amit a baba mellett is megtehetnél.

Tartsd otthon a sporteszközöket!

A mozgás kikapcsol, megnyugtat, feltölt, ezért ne mondj le róla a gyes idejére se. Amíg nem jutsz el az edzőterembe, addig jó szolgálatot tehetnek a fitneszvideók, a súlyzók, a különböző gumiszalagok vagy éppen egy szobabicikli. Így nem kell segítséged kérned ahhoz, hogy rendszeresen sportolj.

Ezeket is olvasd el:

  • Relaxálás – az ellazulás művészete
  • Mire jó a relaxálás?
  • Az otthoni feszültségtől beteg a gyerek?
  • Váratlan nehézségek