Baba

A legjobban egy anya tud segíteni egy anyának

Aki segít, az gyógyul. Depresszió ellen legalább is jó gyógyszer a jótékonykodás! Anyaként segíthetsz a többi anyának is akár.
2012. Január 11.

Azt már bizonyára tapasztaltad, hogy miközben másokon segítesz, saját magad is jobb kedvre derülsz. Nemrég azonban tudományos alapon is bebizonyosodott, hogy a másokkal való jótékonykodás gyógyíthatja akár a depressziót is.

Sonja Lyubomirsky, a Kalifornia Egyetem pszichológia professzora, aki nemrég társszerzőként működött közre a fenti témát taglaló tanulmány megszületésében, úgy véli, ami egy hétköznapi ember számára egyértelműnek tűnik, az egy depresszióval küzdő embernek korántsem biztos, hogy az. Akik krónikus lehangoltságtól szenvednek, fontos, hogy időnként pozitív érzelmeket vigyenek az életükbe, ami könnyen elérhető az által, ha másokon segítenek.

Mivel világszerte több mint százmillió ember küzd a depresszióval – köztük 16 milliónál is több felnőtt amerikai, akiknek nagy része semmiféle szakorvosi kezelésben nem részesül – hallatlan előnyökkel járhat a fenti pozitív szemlélet alkalmazása. A módszer lényege, hogy legyünk kedvesek másokhoz, fejezzük ki a hálánkat mások iránt, gondolkodjunk optimistán és gyakran vegyük számba mindazokat a jó dolgokat, amik történnek velünk.

Lyubomirsky szerint mivel a depressziós ember életéből pont a pozitív érzelmek hiányoznak, a fenti módszer nemcsak kedélyjavítóként működik, de az illető önbecsülését is segít megerősíteni. Aki pozitív érzelmeket táplál a környezete iránt, az hamarosan megtapasztalja, hogy a környezete is pozitív visszajelzéseket ad.

Dr. Michelle Riba, a Michigan Egyetem Depresszió Központjának pszichiáter professzora szintén megerősítette a fenti gondolatokat, és beszámolt róla, hogy számos kutatás alapján elmondható, hogy aki másokon segít, az nem ér rá a saját bajaival foglalkozni, így automatikusan javul a közérzete. Mindehhez pedig még orvosi segítségre sincs szükség, az elszántság és a kitartás azonban nélkülözhetetlenek.

Egyik anya a másiknak

Igazából az érzi, mekkora segítség szükséges bizonyos élethelyzetekben, aki maga is átélte a nehezét. Sok olyan anyából vált remek szoptatást támogató csoportvezető, aki maga is küzdött szoptatási problémákkal. Ők átérezték, milyen nehéz, ha egyedül kell küzdeni a szoptatás körüli nehézségekkel, és azt is, milyen sokat segíthet egy hozzáértő tapasztalt tanácsadó, és egy támogató közösség. A La Leche Liga csoportjait és csoportvezetőit itt ismerheted meg: www.lll.hu.

Koraszülött volt a babád? Akkor biztosan tudod, hogy az amúgy jelentéktelennek tűnő probléma – a babaruhavásárlás – mekkora akadályokba ütközik. Hol találsz 50-esnél kisebb ruhákat a picire? A Manócsomag vezetője maga is átélte ezt a helyzetet, így létrehozta a www.manocsomag.hu oldalt, hogy tapasztalt koraszülöttes anyukák segíthessék egymást tanácsokkal és ruhacsomagokkal.

Hordozod a babát, de csodabogárnak néznek? Vidéken laksz, ahol mindenki ragaszkodik az időre szoptatáshoz és babakocsihoz? Senkivel nem tudsz a kötődő nevelésről beszélgetni? Csatlakozz a mamami csapatához, ott megoszthatod tapasztalataidat, sőt jót panaszkodhatsz arról is, milyen egyedül vagy… és már nem is vagy egyedül!

Ezek is érdekelhetnek:

  • Nem csak a nőké a szülés utáni depresszió
  • A depressziós anyák babái stresszesebbek
  • Megbuktam anyaságból? – Gyermekágyi lehangoltság
  • Most az anyaság a legfontosabb szerepem!
  • Forrás: Medipress- babaszoba.hu