Baba

A szoptatás védi a koraszülött babák szívét

A szoptatástól hasznosabb és egészségesebb dolog nincs is a babák számára - ezt mindenki tudja, egy új tanulmánynak köszönhetően pedig nemrégiben az is kiderült: a szoptatás segíti a koraszülöttek szívének működését.
2016. Június 16.

Az Egyesült Államokban 10 babából 1 koraszülöttként jön a világra, a legtöbbjük szívfejlődési problémákkal küzd. A kutatások kimutatták, hogy az élet első néhány hónapjában olyan fejlődési rendellenességek fordulnak elő a koraszülött babáknál, mint a kisebb szívüreg, a szívizom megvastagodása vagy a lassabb szívműködés.

A legújabb kutatások alátámasztják, hogy a koraszülött babák anyatejes táplálása egy sor egészségügyi problémától óvja meg a babákat, csökkenti például az asztma kockázatát, de megelőzi a gyermekkori elhízást, a leukémiát, az ekcémát és a fülgyulladást is.

Hosszú távon is egészséges a szoptatás a koraszülött babák szívére? Dr. Adam Lewandowski és kollégái, az Oxfordi Egyetem Szív- és érrendszeri kutatócsoportjának tagjai erre a kérdésre keresték a választ. Eredményeiket a Pediatrics folyóiratban publikálták.

Azoknak a koraszülötteknek, akiket kizárólagos szoptatással tápláltak, egészségesebb a szívük

A kutatásban 102, a 20-as éveik elején járó felnőtt vett részt, akik születésük óta részesei annak a tanulmánynak, amely a csecsemők táplálkozási szokásait és az egészségük kapcsolatát vizsgálja.

“Arra kértük ezeket a fiatal felnőtteket, akiket egész életükben figyelemmel követtünk, hogy jöjjenek el Oxfordba. Itt elvégeztünk rajtuk egy részletes kardiovaszkuláris vizsgálatot, melynek eredményeit látva kijelenthetjük, hogy a táplálási módszerek befolyásolják a szív hosszú távú fejlődését” – ismertette Dr. Lewandowski.

Összehasonlításképp a csapat további 102 ugyanilyen korú nem koraszülöttként született felnőttet is megvizsgált. Az eredmények szerint azoknak a koraszülötteknek, akiket anyatejjel tápláltak, egészségesebb a szívük, mint azoknak, akiket tápszerrel. “Még a legjobb tápszer sem tartalmazza azokat a összetevőket, amiket az anyatej tud biztosítani a babák számára. A szoptatás javítja a szív fejlődését” – mondja dr. Lewandowski.

Továbbá azok a koraszülöttek, akiket vegyesen tápláltak, de több anyatejet kaptak, mint tápszert, ugyancsak egészségesebb szívvel rendelkeznek felnőttként. A kutatók azt mondják, a kapcsolatot a szoptatás és a szív egészsége között különböző tényezők befolyásolják. Összefoglalva azonban elmondható, hogy a szoptatás hozzájárul a koraszülöttek szívének egészségéhez.

A cikk forrása itt.

Kapcsolódó cikkek:

  • A koraszülötteknél életmentő lehet az anyatej és az anya közelsége
  • A koraszülött babákat is lehet szoptatni – Segítünk!
  • Szoptatás – mert megérdemli
  • A szoptatás jobb életminőséget is jelent