Baba

Itt a válasz, hogy összekeverhető-e az anyatej a tápszerrel

A szakértők megvizsgálták az anyatej és a tápszer összekeverésének feltételezett veszélyeit.
2023. Október 20.
anya cumiból etet egy kisbabát
Nincs édesebb egy teli hassal pihegő babánál (Fotó: Getty Images)

Nem számít, hány könyvet olvasol, filmet nézel vagy szülési órákat veszel, semmi sem készít fel arra a pillanatra, amikor először eteted a babádat. Leírhatatlan érzés nézni őket, amíg meg nem telik a kis pocakjuk, függetlenül attól, hogy mellből vagy cumisüvegből.

Bár a gyerekorvosok és az Egészségügyi Világszervezet is kizárólagos szoptatást javasol a baba első hat hónapjában, vannak sokan, akiknél ez nem lehetséges, így a tápszer egészséges és biztonságos alternatíva, akár önmagában, akár anyatejjel kombinálva.

A parents.com cikkében a szakértők mérlegelték, mit kell tudni az anyatej és a tápszer kombinálásáról, valamint a kockázatokról, előnyökről és a biztonsági óvintézkedésekről.

A kombinált etetés az anyatej és a tápszer váltakoztatását jelenti, vagy az anyatej és a tápszer keverését ugyanabban az üvegben. Noha az anyatej előnyei jól ismertek, vannak olyan esetek, amikor a szülő egyszerűen nem tud elegendő mennyiséget biztosítani a baba igényeinek kielégítésére. „Ezekben az esetekben azt mondom, hogy minden anyatej jobb, mint az anyatej hiánya” – magyarázza Emily Wisniewski, MD, a Baltimore-i Mercy Family Care gyermekorvosa. „Ahelyett, hogy a család teljesen feladná és áttérne a tápszerre, a kettő együttes használata lehetővé teszi a baba számára, hogy részesüljön az anyatej előnyeiből, miközben ugyanazt a mennyiséget kapja, amelyre szüksége van a növekedéshez.

A koraszülöttek számára is előnyös lehet az anyatej és a tápszer kombinációja.  Jeanine Hoelsken, a Colorado Gyermekkórház laktációs ápolónője azt mondja, hogy a kórház gyakran biztosít tápszert speciális adalékanyagokkal a bonyolult egészségügyi problémákkal küzdő csecsemők számára, és az etetést anyatejjel váltja.

Ezenkívül a szoptatással felhagyó szülők dönthetnek úgy, hogy összekeverik az anyatejet a tápszerrel, hogy meghosszabbítsák azt az időtartamot, ameddig a baba megkapja az anyatejet, miközben lehetővé teszi az anyatejellátás csökkenését.

Megvizsgálták, keverhető-e az anyatej és a tápszer ugyanabban az üvegben. A rövid válasz: igen, ha a palackot megfelelően előkészítették. Dr. Wisniewski szerint kulcsfontosságú, hogy kövesd a tápszer gyártójának útmutatásait, és mindig beszélj a gyerekorvosoddal vagy védőnővel, mielőtt megváltoztatnád a baba étrendjét.