Baba

A Belügyminisztériumnál tiltakozott egy édesanya a dráguló tápszerek miatt

Pont azok a tápszerek drágultak, amiket a legtöbb szülő vásárol.
2023. Augusztus 06.
tápszer
Fotó: Getty

A tápszerek ára nagyon megemelkedett, amióta nincs állami támogatás ezen a termékcsoporton.

Egy édesanya, Virágh Kitti vállalta fel, hogy harcol az intézkedés ellen. Július elején közel hétezer aláírást vitt a minisztérium épületéhez azt követelve, hogy állítsák vissza a korábbi állapotot. Most levélben is kérdezte a Belügyminisztériumot a helyzetről, ám meglepő választ kapott – írja a 24.hu.

A tárca nem a tápszert használó problémájára írt, hanem a szoptatás előnyeit ecsetelte, kiemelve: „a csecsemők egészséges fejlődése kiemelkedő társadalmi és egészségpolitikai érdek”, illetve „bizonyított tény, hogy a csecsemők számára legmegfelelőbb az anyatejes táplálás, mivel az anyatej minden olyan tápanyagot tartalmaz, amire a csecsemők megfelelő fejlődéséhez szükség van”. Nehezen érthető, hogy erre mi szükség volt, hiszen aki tápszeresen táplál, az ennek a kérdésnek a figyelembe vételén már túl van, és adott esetben nem is volt választása; az egyetlen lehetősége a tápszeres etetés.

Itt jön némi érdemi információ a Bidló Judit helyettes államtitkár által aláírt levélből: „rendkívül fontos és elsődleges, hogy minden csecsemő hozzájusson a számára leginkább megfelelő természetes táplálékhoz, az anyatejhez, ezért, ha az édesanya szoptatással nem tudja biztosítani a szükséges mennyiségű anyatejet a kisbabája számára, az egészségbiztosítás meghatározott feltételek mellett támogatást nyújt az anyatej árához”.

Na de ami az eredeti kérdést illeti, azt írják, jelenleg is több mint húsz anyatej-helyettesítő érhető el támogatással, illetve, hogy ahol ez csökkent, ott maguk a gyártók kérték piaci versenyérdekekre hivatkozva.

Gulyás Gergely a július 6-ai kormányinfón erről azt mondta, négy tápszer esetén volt áremelkedés, ezekből a tápszerekből hiány volt. A gyártók azt vállalták, hogyha ezek a tápszerek átkerülnek a legalacsonyabb, vagyis a 25 százalékos támogatási kategóriába, akkor az érintett termékek továbbra is elérhetők maradnak itthon. „Azzal álltunk szemben, hogy vagy megengedjük az áremelkedést, vagy nem lesznek elérhetőek ezek a tápszerek” – idézi a Telex cikke.

Virágh Kitti a 24.hu-nak is elküldött válaszlevelében azt írta, sok édesanya nem is tud arról a lehetőségről, hogy lehet anyatejet felvennie, ha szükséges, és ez a lehetőség amúgy is csak a gyerek nyolchónapos koráig érvényes. Szerinte a szoptatásra való felkészítés nem megoldott, egy szoptatási tanácsadó pedig 20 ezer forintot is elkérhet egy alkalomért.

Virágh Kitti a témában létrejött Facebook-csoportban készített egy felmérést, amelyre 226-en válaszoltak. Ebből kiderült, hogy 34 százalék a Beba Expertpro Ha Sensiduot, 24 százalék a Milumil Komfortot, 13 százalék pedig a Milumil AR Optimát veszi a babájának. A támogatás mértéke épp ezeknél a tápszereknél csökkent – hívta fel a minisztérium figyelmét.