Baba

Ezért drágultak egyes babatápszerek

Az utóbbi időben jelentősen megdrágult több tápszer ára is.
2023. Július 06.
tápszer
(Kép forrása: Getty Images)

Petíciót indítottak és mai napra tervezték a több száz oldalnyi aláírást átnyújtani Pintér Sándor belügyminiszternek szülők, akik a tápszerek állami támogatásának csökkentése ellen tiltakoznak, számolt be róla a 24.hu.

Az utóbbi időben ugyanis jelentősen megdrágult több babatápszer ára is, a tápszerek támogatását jelentősen csökkentették.

A 24.hu cikke szerint a tápszerek drágulása nem most kezdődött. Tavaly 55 százalékról 25 százalékra csökkentette a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) az újszülött- és csecsemőtápszerekre vonatkozó támogatást, és idén is változott a támogatott tápszerek listája.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy valóban négy tápszer esetén volt áremelkedés. Ennek okaként arról beszélt, hogy miután ezekből a tápszerekből hiány volt, a gyártók azt vállalták, hogy ha ezek átkerülnek a 25 százalékos támogatási kategóriába, akkor az érintett termékek továbbra is elérhetőek maradnak.

Gulyás úgy fogalmazott, hogy dönteniük kellett, hogy vagy megengedik az áremelkedést, vagy pedig nem lesznek ilyen tápszerek. Elmondta, hogy szerinte érdemes megvizsgálni, hogy van-e mód arra, hogy magasabb támogatást adjanak, és ezáltal kompenzálják az áremelkedést.