Baba

Kockázatos lehet, ha így készíted el a tápszert

A por állagú, víz hozzáadásával elkészíthető csecsemőtápszerek nem sterilek, ezért számos baktérium, például Salmonella vagy Cronobacter is megtalálható bennük, ezért nem mindegy, hogy készítjük el őket.
2023. November 13.
Baba tápszerrel fekszik a kanapén
Kép: Getty Images

A porított állagú, víz hozzáadásával elkészíthető csecsemőtápszerek nem sterilek, ezért számos baktérium, például Salmonella vagy Cronobacter is megtalálható bennük – figyelmeztetett Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint ezért a tápszerek készítéséhez használt vizet úgy kell felmelegíteni, hogy annak hőmérséklete legalább 70°C legyen. A fogyasztáshoz aztán természetesen vissza kell hűteni a kész tápszert.

A kellően meleg víz elpusztíthatja a baktériumokat. A problémát súlyosbítja azonban, hogy éppen a tápszerkészítő gépek nem melegítik fel eléggé az általuk adagolt vizet.

Inkább vízforralóval

A Food Safety News cikkére hivatkozva azt írták, hogy a Swansea Egyetem kutatásában tápszerkészítő géppel, illetve vízforralóval felmelegített vízzel készített tápszereket hasonlítottak össze. A vizsgált 74 tápszerkészítő gép közül csak 11 adott a porhoz 70°C-nál melegebb vizet (15%), miközben a vízforraló segítségével előállított tápszerek 78%-ának ennél magasabb volt a hőmérséklete. A tápszerkészítő gépek által adagolt víz hőmérséklete átlagosan 9°C-kal alacsonyabb volt, mint a vízforralóval melegített vízé.