Pénztárca

Pelenkát muszáj venni, de alig lehet győzni pénztárcával

Sok család nem bírja pénztárcával a gyermekápolási termékek drágulását. A kereslet elindult az olcsóbb, jellemzően rosszabb minőségű árucikkek irányába. A jó hír, hogy idén már nem várható újabb áremelkedés.
2023. Június 19.
pelenkák között baba
Kép: Getty Images

A kisgyermekes családokat nemcsak az élelmiszerárak drasztikus emelkedése terheli meg, hanem a gyermekápolási termékeké is, különösen a pelenka és a tápszer drágult. – Valóban gigantikus mértékben növekedett a pelenkák és tápszerek ára az elmúlt egy-két évben, ez a folyamat az idén csúcsosodott ki a leginkább – mondta Csereklei Zoltánt, a Pelenka.hu ügyvezető igazgatója a Vg.hu-nak. Tapasztalatai szerint a pelenkák két év alatt 70 százalékkal drágultak, az elmúlt egy évben 33 százalékos drágulást mértek; míg a tápszereknél az elmúlt egy évben 35 százalékos volt az áremelkedés.

Csereklei Zoltán úgy látja, hogy ugyan nagy a márkahűség mindkét terméktípusnál, de olyan mértékű áremelkedés történt, amely megváltoztatta a vásárlói preferenciákat, és „az alacsonyabb árfekvésű, jellemzően silányabb minőségű termékek irányába” mozdultak el a vevők.

A legtöbb vevő a jó árakat, az extra promóciókat keresi, ami teljesen érthető, hiszen nagyon nehéz a családoknak kigazdálkodnia a baba ellátásához szükséges anyagi fedezetet – jegyezte meg a lapnak.

Csereklei Zoltán szerint  idén már nem várhatók újabb áremelések a pelenka-piacon.