Baba

5 tévhit a szoptatásról, amit ideje lenne örökre elfelejteni

A szoptatással kapcsolatban csaknem mindenkinek van egy jótanácsa az újdonsült anyukáknak - függetlenül attól, hogy az anyukának van-e elég teje, tudja-e szoptatni a babáját. Téged is gyötörtek ilyenekkel?
2021. Június 25.
Az anyatejes táplálás szinte vonzza a kéretlen tanácsadókat (Fotó: Getty Images)

Az anyatejnél a baba igényeihez leginkább igazodó táplálék. A WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet a kicsi 6 hónapos koráig a kizárólagos anyatejes táplálást javasolja –  ezalatt nemcsak azt értik, hogy minden egyéb ételt érdemes hanyagolni féléves korig, hanem azt is, hogy az extra folyadékpótlás is szükségtelen, és csak anyatejen keresztül ajánlott! A szoptatással kapcsolatban rengeteg tévhit kering a köztudatban, ami egyformán stresszelheti a szoptató anyukákat és azokat, akik szerettek volna szoptatni, de másképp alakult. Ideje lenne végleg leszámolni ezekkel!

1) Ha nem szoptatsz, nem vagy elég jó anya

A szoptatás csodálatos dolog mind az anya, mind a baba számára, hiszen nem csak testileg táplálja a kicsit az anyatej, hanem igazán meghitt, a köztük lévő kötődést is erősítő pillanatokkal ajándékozza meg. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy az az anyuka, aki – teljesen mindegy, milyen okból – nem tudja szoptatni a babáját, ne lenne elég jó! Közöttük is kialakulhat erőteljes bizalomra épülő kapcsolat, hiszen ez nem kizárólag a szoptatáson múlik! 

2) Az anyukának tejet kell innia, ha nincs elég teje

Vannak bizonyos élelmiszerek, amiket egyesek szerint kerülnie kell az anyukának, ha szoptat, másokról viszont azt tartják, hogy elősegíti a tejtermelést. Az egyik ilyen a tehéntej, amiről az a hír járja, hogy ha sokat iszik belőle a kismama, több teje lesz – ez azonban nem igaz! Ahhoz, hogy elegendő tej termelődjön, a gyakori mellre tételen túl kiegyensúlyozott táplálkozásra és bőséges folyadékfogyasztásra van szükség, tehéntej fogyasztása nélkül is zökkenőmentes lehet a szoptatás. Ha pedig a kalciumbevitel miatt aggódsz, jó, ha tudod, hogy azt magadhoz veheted sötétzöld zöldségek, olajos magvak, aszalt gyümölcsök és halak fogyasztásával is!

3) A szoptatás rontja a látást

A köztudatban az terjedt el, hogy a szoptatás hatására fokozódhat a rövidlátás, emiatt vannak olyan anyukák, akik elbizonytalanodnak a szoptatást illetően. Az igaz, hogy a terhesség alatt előfordulhat, hogy kedvezőtlen irányba változik a látás, és olykor a szoptatás ideje alatt is fennállhat, ez a változás azonban csak átmeneti, vagyis nem kell attól tartani, hogy az anyatejes táplálás miatt romlik a látás! Emiatt sem a terhesség, sem a szoptatás nem ellenjavallt azoknak az anyukáknak, akik látásproblémákkal küzdenek. 

4) A gyakori szoptatás növeli a szülési depresszió kialakulásának esélyét

A szakértők sokszor és sok helyen megerősítették, hogy a szülés utáni depresszió kialakulásában jelentős szerepet játszik a hormoningadozás, amit a laikusok összefüggésbe hoznak a gyakori szoptatással is. Tévedés azt gondolni, hogy ennek a komoly problémának a hátterében kizárólag a hormonváltozás áll: nagyban hozzájárul a kimerültség és a fizikai, illetve lelki segítség hiánya is. Vagyis egyáltalán nem nagyobb a szoptató kismamák esélye arra, hogy érintetté váljanak, mint azoké, akik tápszerrel etetik a babájukat.

5) Ha túl sokat szoptatsz, elkényezteted a kicsit

Még szoptatni sem kell ahhoz, hogy ezzel a kritikával illessenek, elég, ha egyszerűen azt vallod, hogy nem szabad sírni hagyni a babákat. De ha ezen felül még az anyatejes táplálást is biztosítod neki – főleg ha igény szerint teszed! – akkor készülj fel arra, hogy gyakran megkapod majd, hogy a gyereked elkényeztetett és túlzottan anyás lesz nagyobb korában is. Ettől természetesen nem kell tartanod, nehogy ez szegje kedved a szoptatással kapcsolatosan, ha minden adott ahhoz, hogy mellre tudd tenni a kicsit!