Baba

Amit nem tudtál a tápszeres táplálásról

Még mindig sok a félreértés és téves információ a tápszeres táplálással kapcsolatban, következzen tehát néhány érdekesség.
2018. Szeptember 08.
A tápszeres babák étvágya is változatosan alakul

A tápszeres és az anyatejes babáknak eltér a széklete

Az, hogy milyen végterméket látunk a pelusban, természetesen főként attól függ, mit eszik a kisbaba. A tápszert egyszerűen máshogy emésztik meg a babák, ez okozhatja a különbségeket a széklet mennyiségében, színében, állagában, szagában, vagy éppen abban, hogy hányszor kakil a kicsi. Ezek a változások különösen akkor lehetnek meglepőek, ha korábban anyatejes volt a baba, vagy vegyes táplálásra állunk át.

A tápszeres babák ritkábban éhesek

Bár azt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy csak a tápszertől tovább lesz jóllakott a baba, az igaz, hogy valamivel hosszabb idő telhet el két étkezés között egy anyatejes és egy tápszeres babánál. Az anyatejnek és a tápszernek ugyanis egy kicsit más az összetétele, a tápszer több kazeint tartalmaz, melyet lassabban emésztenek meg a kisbabák. Ne feledjük el azonban azt sem, hogy minden kisbaba más, folyamatosan változhat az étvágyuk is, mint ahogy az is, hogy mikor és mennyit alszanak. Csak azért nem kell tápszerezni egy babát, hogy éjjel ne keljen fel: a tápszeres babák ugyanúgy felébredhetnek éjjel, sőt ugyanúgy megéhezhetnek, mint az anyatejesek.

A tápszerre is allergiás lehet egy baba

Előfordulhat, hogy a kicsi érzékenyen reagál a tejfehérjére, melyből a tápszer készül. Ennek a tünete lehet például a véres vagy nyálkás széklet, a gyakori hasmenés, a hányás, az állandó nyűgösség, a hasfájás vagy a bőrkiütések. A gyermekorvos nemcsak tanácsot adhat azzal kapcsolatban, mit tehetsz a túlérzékenység ellen, de speciális tápszert is felírhat a kicsinek, melyet könnyebb megemészteni.

Különböző mennyiségeket esznek a babák

Lehet, hogy az egyik baba csak 150 ml-t eszik egyszerre, más azonos korú pedig ennek akár a kétszeresét is “ledönti” egy-egy alkalommal. Ez teljesen normális: a kicsik étvágya nagyon különböző lehet, akárcsak az igény szerinti szoptatásnál! Bár a tápszereknél megadják a javasolt mennyiséget, amennyi egy-egy babának ajánlott, könnyen előfordulhat, hogy ennél többet vagy kevesebbet fogyaszt el egy kisbaba. Étkezésekként is lehetnek eltérések. Érdemes azonban követni a gyermekorvos vagy a védőnő tanácsait, és egyeztetni vele, ha úgy érezzük, hogy a gyermekünk nem eszik eleget (vagy éppen rendszeresen “túleszi” magát).

A legtöbb tápszer nagyon hasonló összetételű

Egészen meglepő lehet egy friss anyuka vagy apuka számára, mennyiféle tápszert lehet kapni a gyógyszertárakban, drogériákban vagy szupermarketekben – nem csoda, ha sokan egy kicsit elveszettnek érzik magukat, amikor dönteni kell. Azonban a tápszerek összetétele rendkívül hasonló, és szigorúan szabályozzák, hogy milyen tápanyagokat kell tartalmazniuk. Emellett a kisbabák egyéni igényeit is figyelembe kell venni! A különböző egészségügyi problémákkal, esetleges ételérzékenységekkel küzdő babák is speciális tápszert igényelhetnek.(Cikk forrása: babycenter.com)Ez is érdekelhet: