Baba

Tehéntejes hiedelmek

Tévhitek az anyatejről és a szoptatásról.
2007. November 10.

– Egyéves kortól tehéntejet/tápszert kell adni a babának, mert az anyatej ilyenkor már gyenge.

– NEM! Az anyatej minősége nem romlik, akárhány éves legyen is a gyerek. A benne lévő anyagok felszívódása tökéletes, az ásványi anyagok (legfontosabb a vas és a kalcium), vitaminok, fehérjék, zsírok aránya még mindig ideális a gyerek számára. Az anyatejben lévő ellenanyagok kiegészítik az immunrendszer működését – ennek kétéves korig igen nagy jelentősége van. Ha a totyogó még bőven szopik, semmi szükség tehéntejre vagy tápszerre.

– Az elválasztó tápszer jobb, mint a tehéntej, mert nem allergizál.

– NEM! Az elválasztó tápszer vagy a babatej éppen olyan idegen fehérjéket tartalmaz, mint a tehéntej – allergia szempontjából tehát ugyanúgy kell kezelnünk a két anyagot. Az elválasztó tápszer abban különbözik a tehéntejtől, hogy összetevőinek arányait valamennyire közelítik az anyatejéhez. Az összetevők azonban ugyanúgy tehéntől származnak, nem embertől.

– Nem nőhet fel gyerek tejtermékek fogyasztása nélkül.

– DE! Nagyon sok gyerek nő fel tejtermékek nélkül, mivel kénytelen ilyen diétát folytatni. Egyre több családot érint a tejfehérje-allergia. Ennek megelőzése a kizárólagos szoptatás, vagyis az, hogy a csecsemő egy csepp tápszert sem kap életének első fél (lehetőleg egy) évében. Az allergia kialakulásának veszélyét tovább csökkenthetjük azzal, ha a szoptató anya is tartózkodik a tehéntej fogyasztásától. A szülők egészséges gyerek esetén is dönthetnek tejmentes étrend mellett, ebben az esetben viszont oda kell figyelni, hogy más forrásból fedezzék a szükséges kalcium- és foszformennyiséget.

A tehéntej egyéves kor után már nem okozhat problémát.

– OKOZHAT! A tehéntej bevezetésekor még az egy éven felüli babánál is figyelnünk kell, nem vált-e ki szervezetéből kellemetlen reakciókat. Az allergia bőrkiütésben, hasmenésben vagy elhúzódó felsőlégúti betegségben is megnyilvánulhat. Az is lehetséges, hogy a gyerek nem a tejfehérjére érzékeny, hanem a benne levő laktóz (tejcukor) lebontásával vannak nehézségei. Átmeneti laktózérzékenység olyankor alakul ki, amikor a kicsi bélnyálkahártyájában termelődő laktózbontó enzim ideiglenesen nem, vagy kevésbé hatékonyan működik.

A tünet: gyakori hasfájás, főleg evés után, puffadt has, hasmenés. A szoptatott babák szophatnak továbbra is, hiszen az anyatej segíti a bél gyógyulását, a tehéntejet, tápszert azonban átmenetileg el kell hagyni az étrendből. Ha a panaszok súlyosak, a megfelelő enzim (galantase) gyógyszer formájában pótolható.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Babatej
  • Követő tápszerek
  • Mi van az anyatejben?
  • Mennyi tej kell?
  • Forrás: Kismama magazin