Baba

Elválasztás

Amíg a baba naponta legalább négyszer eszik, százötven-kétszáz milliliter tápszert fogyaszt el minden alkalommal, vagy ennek megfelelő mennyiségű tejet szopik, addig a tej szolgáltatja számára a legtöbb tápanyagot.
2003. Március 25.

Az alábbiakban az elválasztás kérdését járjuk körbe. Meg kell jegyeznünk, hogy a hozzátáplálás, ahogy az elnevezés is mutatja, nem azt jelenti, hogy a szoptatott csecsemő szoptatási gyakoriságát csökkentsük, kiváltsuk azt a szilárd táplálékkal. A babának az a legjobb, ha addig szopik, amíg csak szeretne, e mellett kerülnek bevezetésre a szilárd táplálékok. Tápszeres babáknál más a helyzet és más a helyzet akkor is, ha az anya dönt úgy, hogy csökkenteni szeretné a szoptatások gyakoriságát, valamely okból kifolyólag. Most ezeket az esetek vesszük sorba.

A hatodik hónap betöltése után a legtöbb baba elég nagy már ahhoz, hogy elhagyjuk a negyedik etetést, akár kora hajnalra akár késő estére iktattuk azt. A napi háromszori étkezést a továbbiakban tetszés szerint kiegészíthetjük egy kevés uzsonnával. Ha elkezdjük fokozatosan elválasztani a babát valószínűleg, ezáltal is kevesebb tejhez jut. A baba könnyen lemond arról, hogy délben szopjon, és helyette pohárból issza meg a tejet. Ilyenkor sokszor kevesebb mennyiségű tej kerül a gyomrába, mintha szopna.

Ha erőltetjük az elválasztást, nagymértékben csökkenhet a gyermek tejfogyasztása, és arra is el lehetünk készülve, hogyha nem szophatja ki a maga adagját mellből vagy üvegből, egyáltalán nem lesz hajlandó tejet inni. Ezért az elválasztásnál nagy körültekintésre van szükség.

Külön kell tárgyalnunk:

1. Az anyatejes babák elválasztását

2. A tápszeres babák elválasztását

1. Az anyatejjel táplált babák egészen addig szophatnak, ameddig nem elég nagyok ahhoz, hogy az egész tejmennyiséget pohárból igyák meg. A kifejt anyatejet cumisüvegből is adhatjuk, ámbár sok olyan szoptatott baba van, aki sohasem ivott cumisüvegből. Hogy mikor kezdjük el elválasztani a gyereket, nagyon egyéni. Vannak olyan babák, akik megunták a szopást, és már azelőtt rászoknak a pohárra, hogy a mama el akarná választani őket. Másfelől vannak olyan mamák, akik egész tipegőkorig vagy tovább is szoptatják a gyereket. Mindkét véglet és köztük minden átmenet rendjén való, ha ezt az anya és a gyermek is annak érzi.

Mindegy, hogy mikor kezdjük el elválasztani a gyereket, egy a lényeg, hogy fokozatosan történjék a dolog. Ha hirtelen nem engedjük többé szopni a babát, úgy érezheti, hogy saját magunkat tagadjuk meg tőle. Lassan haladjunk tehát, hogy a baba és a saját szervezetünk is alkalmazkodni tudjon az új helyzethez. Kihagyhatjuk például, a déli szopást, és pohárból adjuk a gyermeknek a tejet.

Néhány hét alatt valószínűleg eljuthatunk odáig, hogy lefekvés előtt csak néhány cseppet fog szopni vigasztalás céljából. A szopást helyettesíti a pohárból ivott anyatej és a kiegészítő szilárd táplálék. Utoljára az esti szoptatást hagyjuk el. Ha a babának nem kell feltétlenül szopnia ahhoz, hogy el tudjon aludni, akkor egy éves korára valószínűleg önszántából lemond a lefekvés előtti szopásról.

2. Vannak szülők, akik nagyon kedvelik a cumisüveget. A cumisüvegnek ugyanis meg van az az előnye, hogy nem csöpög ki belőle az innivaló. Mások viszont rossznak tartják, és alig várják, hogy kanállal pohárból egyen a baba. Mind a kettőnek megvannak az előnyei és hátrányai. Minden esetre hamar el kell döntenünk, hogy melyiket választjuk. Ha ugyanis hagyjuk, hogy hat hónapig azt csináljon a baba az üvegjével, amit akar, majd hirtelen elvesszük tőle, azzal sok kellemetlenséget okozunk neki.

Egy éves kora előtt csak nagyon kevés gyerek tud rendesen pohárból inni. Még ha iszik is belőle, valószínűleg kiönti az ital felét, amikor leteszi. Mégis fontos a baba számára, hogy egyedül is elboldoguljon a pohárral. Vegyünk a gyereknek egy fedeles csőrös bögrét. Ebből csak akkor folyik ki a folyadék, ha fejjel lefelé fordítja a gyerek, és akkor is csak legfeljebb csöpögni kezd. Ezen kívül, a csőrös pohár valamelyest emlékeztet a cumisüvegre, és ezért a baba, könnyebben hozzászokik.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Meddig szoptassunk?
  • Elválasztás, elválasztódás
  • Elválasztás: anya is megérik rá egyszer
  • Forrás: Madarász Utcai Gyermekkórház és Babaszoba.hu