Baba

Kevés a tej?

A leggyakoribb kérdés: mit tegyek, ha kevés a tejem? Nem egyszerű a válasz. Ha szoptatási tanácsadót kérdezel, hosszú beszélgetésre számíthatsz a legjobb megoldás érdekében.
2011. Május 14.

Kevés a tej?

Sokat töröm a fejemet azon, hogyan lehetne a leghatékonyabban eljuttatni az édesanyákhoz a három legfontosabb tudnivalót a szoptatásról. Épp e három dolog valóságtartalmában kételkednek a legtöbben és a leggyakrabban. Furcsán hangzik, ugye? A szoptatási tanácsadóhoz forduló anyák jelentős része attól tart, vagy valóban azzal a problémával küzd, hogy nincs elég teje.

Ilyenkor részletesen kikérdezzük a legkülönfélébb körülményekről. Szinte mindenki azzal kezdi, hogy issza a szoptatós teát, eszi a homeopátiás bogyókat, még sincs elég teje, és mi mást lehetne még enni, inni, hogy legyen. Pedig az egészséges édesanyák többségénél sem teára, sem gyógyszerekre nincs szükség ahhoz, hogy elegendő tejük legyen. Csupán ezt a három fontos dolgot kellene szem előtt tartaniuk!

1. Az anyatej a kereslet-kínálat törvényei alapján termelődik. Ennek következtében az egyre ritkább szoptatás egyre kevesebb tejet eredményez, a gyakoribb, hatékonyabb szoptatás viszont többet.

2. Az igény szerinti szoptatás biztosítja a csecsemő megfelelő gyarapodását és testi-lelki jóllétét. Tehát sem számban, sem időtartamban nem jó, ha korlátozzuk a szopásokat.

3. Az első hat hónapban a számára tökéletes összetételű anyatejen kívül nincs szüksége más enni- és innivalóra a csecsemőnek. (Teára sem, vízre sem, szélhajtó- és böfögtetőszerekre sem.)

Ebből a három dologból következik szinte az összes igazán fontos tennivaló a sikeres szoptatással kapcsolatban.

Nézzük például az elsőt! Ennek alapján belátható, hogy nem lesz több tej, ha hosszabb szünetet hagyunk két szoptatás között. A hosszabb szünet következtében csökken a szoptatások száma és időtartama, így az első napon még talán tapasztalható tejtöbblet a felgyűlő tej miatt, de ez a második naptól az ellenkező végletbe csap át, valóban csökkenni kezd a mennyiség.

Ha tovább folytatjuk a takarékoskodást, végül a tápszernél fogunk kikötni. Ám ha abból indulunk ki, hogy a mellünk csodálatosan működő, érzékeny és alkalmazkodó szerv, amely mindenre válaszol, ami fejünkben és testünkben történik, akkor talán bízhatunk abban, hogy “tudja”, mi a dolga. Ha feszül, túltelítődik, akkor szépen csökkenteni kezdi a mennyiséget, nehogy szétdurranjon. Ha a baba sokszor és alaposan kiüríti, akkor még többet kezd termelni, mert úgy tűnik, többre van igény. Ennek a bámulatos alkalmazkodóképességnek köszönhető, hogy az ikreket is el tudja látni tejjel az édesanyjuk.

De nem pusztán attól a ténytől fog kétszer annyi tej termelődni, hogy ikrek születtek. Ehhez mindkét babának gyakran és elegendő ideig mellen kell lennie, mégpedig attól kezdve, hogy megszületett. Természetesen mindez egy újszülött esetén is így van: nem jó, ha órák (napok!) telnek el az első szoptatásig, kimondottan hátrányos, ha csak nappal, és akkor is csak háromóránként viszik szopni.

Rossz, elavult gyakorlat a kisbabát akár éjjel, akár nappal újszülöttosztályon elhelyezni. Nem azért rossz ez, mert most éppen más a divat, hanem azért, mert a különválasztás biztosan gátolja a három legfontosabb alapelv közül mindháromnak az érvényesülését: az elkülönített baba nem tud az igényének megfelelően szopni, így nem fokozza a mama tejtermelését, és nem jut elég anyatejhez.

Emellett nagy esélye van arra, hogy pótlást kapjon, hiszen hamar megéhezik. Szüksége volt rá? Nem, nem tápszerre lett volna szüksége, hanem az édesanyjára és anyatejre.

Biztos tipp minden babának és mamának

Legjobb, ha szülés után azonnal legalább két órát édesanyja csupasz mellkasán, hason fekve lehet az ugyancsak csupasz újszülött. Takargassuk be kívülről puha törölközővel, és bízzuk rá, hogy odataláljon a mellbimbóhoz és szopni kezdjen. Képes rá! Ha különböző okoknál fogva nem kerülhetett sor erre, bármikor pótolhatjuk! Persze minél kevesebb idő telt el a szülés óta, annál jobb. Ez a szoros és kellemes együttlét fokozza a tejtermelést, segít a babának az ösztönök ébrentartásában.

Még cumizavaros, a szopással szemben elutasító apróságok is ráérezhetnek így a dolog lényegére. Naponta akár több órát el lehet tölteni ebben a helyzetben, ha szopás nem is lesz belőle, azért a közös alvás, pihenés élménye is sokat számít.

No és a fejés?

Kell vagy nem kell?! Ha még egyszer végiggondoljuk, mit jelent a kereslet-kínálat elve, akkor a választ magunk is megadhatjuk. Attól függ, szükségünk van-e több tejre, mint amit saját gyerekünk elfogyaszt, illetve számítanunk kell-e olyan időszakokra, amikor másnak kell megetetnie a babát lefejt tejjel. Ha igen, akkor rendszeres fejéssel növelhetjük és biztosíthatjuk a szükséges tejmennyiséget, akár egy egész hűtőládára valót.

A gyakorlat azt mutatja: az első hetekben szükség lehet arra, hogy az anya egy kis fejéssel megkönnyebbítse, lágyabbá tegye a mellét. Így könnyebben rá tud kapni az apró újszülött. A kézi fejést tehát minden anyának célszerű megtanulnia egy tapasztaltabb nőtől – de alaphelyzetben nincs szükség arra, hogy minden szoptatás után fejjen.

Igény szerint háromóránként???

Nincs ebben egy kis ellentmondás? Előfordul, hogy egy csecsemő hajszálpontosan háromóránként szeretne mellen lenni, de azért ez elég ritkán van így. Egyrészt azért, mert a szoptatás vigasztalást is jelent számára, ha épp nem kerek a világ. Másrészt azért, mert szopni jó, és az újszülött arra van programozva, hogy küzdjön azért, ami jó neki.

Ha testközelben, mellen van, rendszerint nyugodt és elégedett, biztonságban érzi magát. És nő, növekszik. Ezért időről időre előfordul, hogy még többet szeretne szopni, mint addig. Ezt az igényét gyakoribb szoptatással tudjuk leggyorsabban, legegyszerűbben kielégíteni egy vagy két mellből – ahogy tetszik, ahogy jobban beválik.

Érdekes, hogy esténként kevesebb tej termelődik, mint reggel, de ez magasabb zsírtartalmú. Minél gyakrabban szopik este a baba, annál laktatóbb lesz, amit elfogyaszt. Talán úgy tűnik, mintha egyfolytában mellen lenne órák óta, vagy kis szünetekkel. Ha leteszik, sír. Aztán egyszer csak elalszik. Mélyen és békésen. Sok édesanya kétségbeesésében, bizonytalanságában (mert azt mondták neki, elrontja, túleteti, éhezteti a gyereket az összevissza szoptatással, meg egyébként is összekeveredik a hasában az emésztett és emésztetlen tej) úgy gondolja: valami nincs rendben, nincs elég tejem, pedig a pici egyfolytában mellen van. Küzdött szegény, aztán elaludt kimerültségében, éhesen.

A szörnyű és teljesen alaptalan lelkifurdalást még a mérleg sem enyhíti, pedig többnyire azt mutatja: ez a szegény kis “éhező csecsemő” éppen eleget hízik ahhoz hetente, hogy teljesen nyugodtak lehessünk. Ha az első négy-öt hétben naponta többször nagyobb adagot kakil, még mérleg nélkül is láthatjuk, eleget evett.

Nehézségek a láthatáron

Sajnos nem megy mindenkinek ilyen egyszerűen a dolog. Valóban akadnak nehéz helyzetek: a baba lehet koraszülött, beteg, gyenge a szopáshoz. Előfordulhat, hogy besárgul, ami szerencsére többnyire ártalmatlan jelenség. Ám a sárgasággal együtt járó aluszékonyság miatt valószínűleg nem kerül eleget mellre a kisbaba – pedig éppen az anyatej lenne a legjobb orvosság. Bevált ébresztési módszer, ha levetkőztetjük, és meztelen mellkasunkra fektetjük. Így közelről érzi a tejszagot, és jobban felélénkül, mint bármi mástól. Ha eleget szopik, a sárgaság mértéke is hamarabb csökkenni kezd.

Akadnak olyan kisebb-nagyobb anatómiai eltérések, amelyek megnehezíthetik a szoptatást. Ha befelé fordul vagy lapos a mellbimbó, különösen fontos, hogy kezdettől fogva kitartóan próbálkozzunk a mellre helyezéssel, és ehhez kérjünk segítséget is. Ilyenkor nem bimbóvédőre van szüksége az anyának, hanem többféle testhelyzet és módszer kipróbálására. Nagyon ritkán az anya betegsége gördít akadályt a szoptatás elé, a pajzsmirigy-alulműködés következménye például a tejmennyiség csökkenése. A legtöbb gyógyszer szedése mellett folytatható a szoptatás.

A mell túltelítődése és a gyulladás megelőzéséhez és hatékony gyógyításához elengedhetetlenül fontos, hogy a baba alaposan kiürítse a mellet, vagy ha ez nem lehetséges, fejni kell. Éppen ilyen lényeges a szoptatási testhelyzet változtatása is. Ha ez nem hoz huszonnégy órán belül jelentős javulást, szoptatásban járatos szakemberhez kell fordulni.

Kapcsolódó cikkeink szoptatás témában:

Forrás: Kismama magazin