Baba

Mire utalhat a túl sok sírás?

Egy friss kutatás eredményei szerint a sokat síró koraszülöttek nagyobb valószínűséggel tanúsítanak óvodás korukban magatartászavarokat, mint a többi koraszülött.
2014. Január 19.

A szakértők szerint nem egyértelmű az oka, hogy miért lenne összefüggés a koraszülöttek túl sok sírása és a magatartászavarok között, és nem lehet tudni, vajon a koraszülöttek sírásának csillapítására irányuló “beavatkozások” megelőznék-e a későbbi magatartászavarok kialakulását.

A New Hyde Park-i Steven & Alexandra Cohen Gyermekkórház a kutatásban nem részt vevő szakértője, dr. Andrew Adesman szerint a szülőknek és a gyermekorvosoknak oda kell figyelniük a koraszülöttek túlzott mértékű sírására, ez azonban nem feltétlenül vezet jobb magaviseletű óvodásokhoz. A kutatás valójában több kérdést vet fel, mint ahány kérdést megválaszol.

A Pediatrics egyik számában megjelent kutatásban a finn Turku Egyetemi Kórház munkatársai Riikka Korja gyermekpszichiáter vezetésével 180 koraszülött csecsemőt figyeltek meg, akik a kórházban születtek 1500 grammnál alacsonyabb születési súllyal. A szüleik naplót vezettek arról, milyen gyakran és mennyi ideig sírtak a csecsemők naponta. A gyermekek 3-4 éves korában aztán a szülők standard kérdőíveket töltöttek, amelyek a magatartászavarokat mérték fel.

A kutatás azt mutatta, hogy általában minél többet sírt a csecsemő naponta, annál több magatartási problémával küzdött óvodás korában. Ez az összefüggés akkor volt a legkifejezettebb, amikor a kutatók az öt hónapos kori sírásra összpontosítottak; ez már túl van azon az életkoron, amikor a kólikás (naponta több órás, folyamatos) sírás gyakori lehet.

A kutatási eredmények alapján a csecsemők 5 hónapos korukban átlagosan valamivel több mint egy órát sírtak naponta. A kutatók összegzése szerint azokban a gyermekekben, akik 5 hónapos korukban az átlagosnál többet sírnak, magasabb lehet a későbbi magatartászavarok kialakulásának valószínűsége.

Kapcsolódó cikkek:

  • Ha sír a csecsemő – Okok és megoldások
  • Sírva kérnek
  • Korán jött apróságok
  • Sír a világ minden babája!
  • Forrás: Medipress