Terhesség

Korán jött apróságok

A kis súllyal vagy idő előtt érkezett babák több gondoskodást igényelnek. Születésük után inkubátorba kerülnek, tovább maradnak a kórházban, s több törődést igényelnek otthon is. Később persze behozzák lemaradásukat.
2003. November 10.

A koraszülötteknek vékony, élénkvörös bőrük van, erezete áttűnik. A bőr alatti zsírszövetük hiányzik, hőszabályozásuk igen kényes, nagy odafigyelést igényel, hogy mindig a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat biztosítsuk nekik. Az inkubátorok ennek a feladatnak tesznek eleget. A komfortérzet kialakításában fontos szerepe van a koraszülött osztályokon használt báránybőrnek is.

A báránybőr dicsérete

Korán jött apróságok

Az inkubátorba lévő ruhátlan kicsiknek minimális fizikai behatást okoz a bárányszőrme természetes anyaga, nem dörzsöli az éretlen bőrt, kellemes érzést biztosít. Már kiságyban lévő picik alá is tehetjük, mert jól szellőzik, segíti a hőszabályozást. A szőrme tisztítható, tehát a higiénés követelményeknek maximálisan megfelel.

A koraszülött babáknak éretlen az immunrendszerük, azaz a kórokozókkal szemben védtelenek. A fertőzések elkerülésére nagy gondot kell fordítani. A higiénés rendszabályokat be kell tartani, mielőtt a babához nyúlnánk, mindig mossunk kezet (a kórházban éppúgy, mint otthon).

Kézbe vehetők

Napjainkban jelentősen megváltozott a koraszülött babák ellátása. Egyre inkább elterjedőben vannak a nyitott koraszülött osztályok. Ez alatt azt kell érteni, hogy a szülők itt már látogathatják a gyermeküket. Az egészen kis súlyúakat is kézbe vehetik, magukhoz ölelhetik. Megfigyelések igazolják, hogy a testi érintkezés jó hatással van a picikre, a szülőkre egyaránt. A testközelség, az anyai szívhangok ismerős környezetet, biztonságot jelentenek.

Az egészen kis súlyú babákat vagy a betegeket egy ideig nem lehet etetni, ilyenkor a szükséges folyadék- és kalóriabevitelt infúzióval biztosítják. Azokat, akik már kaphatnak szájon át táplálékot, de még nem képesek cumiból elfogyasztani adagjukat, szonda segítségével etetik. Később át lehet térni a szoptatásra vagy a cumiból való etetésre.

Előfordul, hogy a kicsi cumiból nem tud enni, viszont szopni már képes. Az anyatej jótékony hatását nem lehet eléggé hangsúlyozni. Nagyon fontos, hogy azok az anyukák, akiknek a gyermeke még nem tud szopni vagy esetleg még szájon át nem etethető, mindig fejjék le a tejet, rendszeresen, mintha szoptatnának.

Áldott anyatej

A koraszülöttet, amikor hazakerül, igény szerint kell szoptatni, de ez nem jelenti azt, hogy óránként mellre kell tenni, ha sír. Arra kell figyelni, hogy az adagjának megfelelő mennyiséget egyen.

Ha az anyukának nincs vagy csak kevés teje van, akkor megfelelő, koraszülötteknek készült tápszerek állnak rendelkezésre. Ezek három kilós súly eléréséig adhatók, de ha a baba szereti és fejlődik tőle, akkor öt kilóig is kaphatja. Idegen mamától kapott anyatej csak megbízható forrásból származzon, és mindig hőkezelt legyen.

Az aprócskák éjszaka is kapjanak enni, amennyiben erre igényük van. Ezt úgy tudjuk megítélni, ha súlyukat rendszeresen ellenőrizzük. Mérni elég egy héten egyszer, de mindig ugyanazon a napon, meztelenül, s ha lehet, ugyanazon a mérlegen.

Végre otthon

A babák otthoni ellátásához ugyanazok a dolgok kellenek, mint egy érett újszülöttnél. A lakásban megfelelő hőmérsékletet kell biztosítani (átlag 25 °C). Mindig figyeljünk oda, hogy a kicsi fázik-e, főleg a kezét és a lábát kell ellenőrizni. Fontos a szoba levegőjének frissessége, ezért gyakran kell szellőztetni, de ilyenkor vigyük át másik szobába. A levegőztetéssel várjunk. Nyáron se vigyük ki rögtön sétálni.

A korábban jött apróságok gondosabb odafigyelést igényelnek otthon is. Ehhez nagyon hasznosak az úgynevezett légzésfigyelő készülékek, melyek abban az esetben jeleznek, ha a baba nem vesz levegőt.

A volt koraszülöttekkel többször kell orvosi ellenőrzésekre járni, mivel náluk gyakrabban fordulnak elő utóbetegségek, illetve a megfelelő irányú fejlődésük így jobban nyomon követhető.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Ha túl korán jön a baba
  • Minden 10. baba koraszülöttként jön a világra
  • Új takaró segít a koraszülöttek tüdejének védelmében
  • VI.évf./1.sz.

    Forrás: Baba Magazin