Baba

Mi az a cumizavar?

A cumizavar sok babának és mamának okoz gondot az első hetekben, szoptatási nehézségekhez, nem ritkán pedig a szoptatás teljes elutasításához vezet. Mi is az a cumizavar?
2017. Január 04.

Mi az a cumizavar?

A La Leche Liga oldalán olvashatunk egy tipikus történetet cumizavarra. Kim kisfia ötnapos, kezdettől fogva jól szopizó kisbaba. Az ötödik napon azonban a kisbaba furcsán kezdett viselkedni szoptatás alatt, elhúzódott és sírni kezdett. Mielőtt az anyuka az LLL-hez fordult segítségért,  minden kórházban kapott “tanácsot” betartott: minden szoptatás után cukros vizet adott a kisbabájának cumisüvegből.

Ez így ment négy napig, és a kisbaba egyre elutasítóbb volt, ha szoptatásra került sor. Kim, hogy enyhítse a fájó, beduzzadt mellét, fejni kezdett és a lefejt tejet cumisüvegből adta oda a kisbabájának.

Az LLL szoptatási tanácsadója cumizavart állapított meg Kiméknél. A cumizavar nem más, mint az a jelenség, amikor egy kisbaba teljesen összezavarodik attól, hogy felváltva mellet és cumit kap. Ilyenkor a babák sírnak, nyűgössé válnak, és végül elutasítják a mellet. Vannak olyan babák is, akik továbbra is elfogadják a mellet, de a zavar következtében helytelenül szopnak. Ennek az lesz a következménye, hogy a mell nem ürül ki teljesen, a szopás nem hatékony, a szoptatás fájdalmas és a mellbimbó kisebesedik. Végül abba marad a szoptatás, talán még az előtt, hogy igazán megkezdődhetett volna.

Miért alakul ki?

Az újszülött könnyen összezavarodik, mert nyelve, állkapcsa és szája máshogy mozog szopáskor, és máshogy a cumisüveg, játékcumi vagy bimbóvédő használatakor. Szopás alatt a baba állkapcsa és nyelve összehangolt ritmusban dolgozik együtt. Miután a baba bekapja édesanyja mellét, nyelve ritmikus mozgást végezve a mellet tölcsérszerűen körülöleli, és szájpadlásához nyomja. Ez ellapítja és meghosszabbítja a mama mellbimbója körüli területet. A baba nyelvének hátsó része járatot képezve kicsit lesüllyed, szabad folyást engedve így az érkező tejnek. Ekkor a baba nyelni kezd, majd levegőt vesz. Ajkai a mellre szorosan simulva kifelé fordulnak, meggátolva ezzel a tej kifolyását – olvashatjuk az LLL oldalán.

Teljesen más technikára van szükség cumisüvegből való szopás és mellből való szopizás során. Amikor egy szoptatott baba úgy próbál meg cumisüvegből szopni, mint a mellből, akkor hirtelen hatalmas adag kerül a szájába a folyadékból, ezért ösztönösen elzárja az utat a nyelvével, hogy fékezze a beáramlást. Állkapcsait ilyenkor nem kell mozgatnia, ajkai szorosan záródnak a cumira. Erőfeszítést sem kell tennie, várakoznia sem kell a tejkilövellésre, egyszerűen csak ömleni kezd a tej.

A mi kultúránkban a cumik és cumisüvegek sajnos még mindig a babakelengye alapfelszerelésébe tartoznak és sok édesanya már csak a probléma észlelésekor szembesül vele, hogy bizony egyáltalán nem ártatlan dolgokról van szó, legalábbis a szoptatást negatívan befolyásolhatják ezek az eszközök.

Kittie Franz, volt LLL-vezető becslése szerint a csecsemők 95 százalékát megzavarja, ha élete első három-négy hete folyamán valamilyen mesterséges cumit kap. Bizonyos csecsemők esetében lehet, hogy egy hét is eltelik, míg a cumizavar kialakul, másoknál viszont egy-két alkalom, amikor üvegből táplálják – vagy bármilyen mesterséges cumi – előidézheti a problémát.

Később kevésbé valószínű, hogy kialakul a cumizavar: olyan kisbabáknál, akik kb. négy hétig jól szoptak, később, ha nagyon szükséges, bevezethető a cumisüveg (bár sokkal bölcsebb és macerásabb persze, ha kiskanállal adagoljuk a tejet).

Mesterséges cumira szinte soha sincs szükség

Bár a legtöbb kórházban elfogadott gyakorlat, hogy vizet vagy tápszert cumisüvegből adnak, a valóságban mesterséges cumira nincs semmi szükség. Természetesen van néhány ritka kivétel, de az egészségesen, időre született babáknál nem szükséges sem víz, sem pótlás. A közhiedelemmel ellentétben a pótlások nem akadályozzák meg, illetve nem “mossák ki” az újszülöttkori sárgaságot.

Pótlásra nincs szükség, hogy megakadályozzuk az álmos, érdeklődést nem mutató baba kiszáradását (a bátorítás, a helyes mellre helyezés és a gyakori szoptatás sokkal hasznosabb). Ezenkívül pótlásra szinte soha nincs szüksége a hipoglikémiás (alacsony vércukorszintű) csecsemőnek sem. A kolosztrum (az első napokban termelődő tej) és az érett tej (ami a szülés utáni harmadik-negyedik napon indul meg) az újszülött számára biztosít minden szükséges folyadékot és tápanyagot, függetlenül attól, hogy a baba nagy, kicsi vagy éppen átlagos méretű.

Amennyiben orvosi indok miatt szükség van pótlásra, még mindig van lehetőség a mesterséges cumi elkerülésére. Kenyában és Tanzániában például az etetéseknél a cumisüveg helyett megszokott a pohár használata, ha a csecsemő koraszülött és még nem kész a szopásra, vagy amikor a babát és a mamát elkülönítik egymástól. Kelet-Afrikában a cumizavar ritka probléma, mert ott sohasem használnak cumisüveget, helyette egy kis csészét vagy poharat – például egy kávéspoharat – vagy egy könnyű kis tálkát használnak. De ugyanígy megteszi egy bögre, egy kanál, vagy egy szemcseppentő is.

Ez akkor is igaz, ha az édesapát is beakarjuk vonni az etetésbe, vagy ha az anyának el kell mennie és rá kell bíznia másra a kisbabát.

A cumisüvegből való etetés csak az egyik oka a cumizavar kialakulásának. Olyan csecsemőknél is kialakulhat ez a probléma, akik más mesterséges cumit kapnak. Például a bimbóvédő vagy a szilikoncumi is megzavarhatja a csecsemőt. A bimbóvédőt néha – helytelenül – a mellbimbó kisebesedésének megelőzésére vagy kezelésére ajánlják (a baba helyes mellre helyezésének elsajátítása általában sokkal hatékonyabb). Sok kismama, aki a kórházban bimbóvédőt használt, hazatérése után tapasztalja, hogy kisbabája e nélkül egyáltalán nem hajlandó szopni. Az érzékenyebb babákat még a játékcumi is megzavarhatja.

Hogyan szüntessük meg a cumizavart?

Első lépésként abba kell hagyni mindenfajta cumihasználatot. Ha pótolni kell, akkor a fent leírt változatokat részesítsük előnyben. A La Leche Liga ajánlása szerint:

– Tartsuk a babát a lehető legfüggőlegesebb helyzetben.

– Tegyünk kevés pótlást (kifejt anyatejet vagy tápszert) az etetőeszközbe.

– Tegyünk az etetőeszközt a baba szájához úgy, hogy kis mennyiségű folyadék a szájába folyhasson (pici babáknál egy korty csak néhány cseppet jelent).

– Hagyjunk időt a babának arra, hogy minden egyes kortyot lenyeljen a további kínálás előtt.

– Védjük meg a saját és kisbabája ruháját a bukásoktól egy törülközővel vagy pelenkával.

A tej mennyiségének növeléséhez pedig sok-sok szoptatásra és türelemre van szükség addig, amíg újra megtanul helyesen szopni. Ebben az időszakban természetesen fejésre is szükség van. Ha a baba nyugtalankodni kezd, vigasztaljuk meg és újra próbálkozzunk.

Nagyon fontos, hogy az anya is helyesen tegye mellre a babát: a baba egész testét saját maga felé fordítsa, így a babának nem kell szopáskor elfordítania a fejét. Mellbimbója hegyével finoman megérinti a baba ajkát, megvárva, amíg olyan nagyra nyitja, mintha ásítana. Ekkor egészen közel húzza őt magához, biztosítva, hogy a baba a lehető legmélyebben vegye mellét a szájába. Mihelyt a baba “ráharapott”, győződjünk meg arról, hogy a csecsemő orra és álla finoman érinti a mellet és ajkai kifelé fordulnak. Ha nem jól “harapott rá” a baba, akkor meg kell állítani a szopást, a babát levette a mellről és ismét elölről kell kezdeni az egészet. Nehéz, de türelemmel sikeres lesz a szoptatás.

Hogyan hagyjuk el a bimbóvédőt?

A bimbóvédő által okozott cumizavar megszüntetésére az édesanya más megoldásokkal is próbálkozhat. Például sok kismama sikeresen leszoktatta csecsemőjét a bimbóvédőről a fokozatosság elvét alkalmazva úgy, hogy a bimbóvédő hegyéből naponta levágott egy kicsi darabot, amíg az el nem fogyott Ezt úgy lehet elérni, hogy kifordítjuk a bimbóvédőt, majd a cumirész közepéből egy finomélű bőrvágó manikűrollóval vagy borotvapengével mindennap (vagy ha a baba elfogadja, minden szoptatás előtt) levágunk egy vékony csíkot, amíg el nem fogy. Ez a módszer azonban nem működik szilikon bimbóvédő esetében, mert éles széleket hoz létre.

Egy másik sikeres, viszont drasztikusabb módszer, hogy miután a baba kényelmesen szopni kezdett, gyorsan lecsúsztatjuk a bimbóvédőt.

Sok kismama úgy szoktatta le sikeresen csecsemőjét a bimbóvédő használatáról, hogy azt egy kis tiszta rongydarabbal kitömte, majd, mint mindig, felhelyezte etetés előtt. A baba végül is rájött, hogy csak a mellből kaphat tejet és fokozatosan előnyben részesítette azt a bimbóvédővel szemben.

Amíg az újszülöttek kis százalékánál következmények nélkül lehet váltogatni a mesterséges cumikat és a mellet anélkül, hogy ez valaha is problémát okozna a szopásnál, azért az kijelenthető, hogy a többségnél a cumi problémát okoz a szoptatásban. Ahogy Kittie Frantz mondja, sajnos a kisbabák nem születnek címkével, amely elárulná nekünk, hogy kit lehet könnyen megzavarni és kit nem.

Az eredeti cikket írta: Joan Andrea és Nancy Mohrhacher

Fordította: Gavora Zsuzsanna

Ez is érdekelhet: