Baba

Megfér a szoptatás és a cumisüveg egymást mellett? (X)

A WHO az élet első 6 hónapjában kizárólagos szoptatást javasol. Ugyanakkor a mindennapi valóság sokszor eltér ettől az ajánlástól, így sokan a cumisüveg felé nyúlnak. Mire figyeljünk ilyenkor?
2024. Május 13.
Fotó: LOVI
Fotó: LOVI

Kombinált táplálás, mit is értünk alatta

A kombinált táplálás a szoptatás és a cumisüveges táplálás kombinációját jelenti. A cumisüveg tartalma lehet anyatej vagy tápszer. A kombinált táplálás az optimális táplálási mód, ha a kizárólagos szoptatás nem lehetséges. Csak pár olyan ok van, ami teljesen ellehetetleníti az anyuka számára szoptatást, az egyik ilyen ok lehet az anya vagy a baba betegsége. Léteznek azonban olyan élethelyzetek, amikor a szoptatás megvalósul ugyan, mégis szükség van kiegészítő táplálásra mellette. Ilyen helyzet lehet, amikor a pici súlya nem gyarapodik megfelelő ütemben, de az anya részéről a fájó, berepedt mellbimbók vagy a munkába való visszatérés is okot adhatnak a kombinált táplálásra. Bármi is legyen a háttérben, ne hagyd, hogy eluralkodjon rajtad a bűntudat, ha a babád nem úgy tudod táplálni, ahogy azt elképzelted. Mindig a baba jóllakottságára fókuszálj.

Mielőtt elkezdenéd a kombinált táplálást mindenképpen konzultálj egy szoptatással foglalkozó szakemberrel. Ők segíthetnek a szoptatási problémák megoldásában és a szoptatás fenntartásában a cumisüveg bevezetése nélkül.

A szoptatás legyen az első

Amennyiben lehetőség van rá, úgy az anyatejnek kell képeznie a baba étrendjének alapját. A tápszer mennyiségét az anyatej mennyiségéhez kell igazítani, nem pedig fordítva. Először kerüljön sor a szoptatásra és csak utána kerüljön elő a cumisüveg, amennyiben az anyatej nem volt elegendő. Ez azt is jelenti, hogy a babának nem kell mindig teljesen elfogyasztania a cumisüveg tartalmát.

Fotó: LOVI

Fotó: LOVI

Tippek a megfelelő cumisüveg megválasztásához

A cumisüveg bevezetése során sokan attól tartanak, hogy a cumisüveg használata után nem lesz már lehetőség visszatérni a szoptatásra. Erre nincsenek egyértelműen elfogadott szakmai adatok, mégis érdemes az alábbi szempontokat figyelembe venni a cumisüveg megválasztásakor.

Fontos, hogy olyan cumisüveget válasszunk, ami a lehető leginkább igyekszik mintázni az anyamell működését, és a baba számára a szoptatáshoz hasonló élményt tesz lehetővé. A LOVI Mammafeel cumisüvegek dinamikus etetőcumival rendelkeznek, ami a baba szívási ritmusához hasonlóan nyúlik meg és húzódik össze. Így a kicsinek hasonló technikával és erővel kell szívni a cumit ahhoz, hogy jöjjön belőle a tej, mintha az anyamellből enne. Emellett az etetőcumi több szempontból is hasonlít az anyamellre: imitálja a mell formáját, a bőr bársonyos puhaságát, színét, valamint a mell lágyságát, rugalmasságát és mozgását. Az etetőcumin található bőrszerű, matt szilikon gyűrű a mellbimbó udvarát és annak tapintását mintázza.

Fotó: LOVI

Fotó: LOVI

A másik fontos szempont az etetőcumi áramlási sebessége. A Mammafeel etetőcumik 5 különböző áramlási sebességekben érhetők el. A megfelelő sebességű cumi megválasztásakor a baba életkorát, valamint az étel sűrűségét is figyelembe kell venni. Mindenesetre a pici babák és újszülöttek esetében a lassú áramlási sebességű cumi ajánlott. Amennyiben a cumi áramlása túl gyors, úgy valósággá válhat az a félelem, hogy a baba nagyobb érdeklődést fog mutatni a cumisüveg iránt, mivel a cumisüvegből kevesebb munkával juthat az ételhez.

Ha hasfájós a babánk, ha nem válasszunk anti-kólikás szeleppel ellátott cumisüveget, ami minimalizálja a lenyelt levegőbuborékok mennyiségét. A Mammafeel etetőcumik széles alapja biztosítja az ajkak megfelelő szögben való elhelyezkedését és azok szoros záródását, így a baba szabadon lélegezhet az orrán keresztül, ami a csökkenti a kólika kialakulásának kockázatát. Természetesen a kólika elleni szelep sem hiányzik a cumisüvegből.

Eleinte nem mindig könnyű a cumisüveggel való ismerkedés, így próbálj olyan formát választani, ami már ismerős lehet a babának. Ez abban az esetben könnyebb, ha baba korábban használt már cumit. A LOVI kínálatában dinamikus végződésű nyugtató cumikat is találsz, amiket a cumisüvegekhez hasonlóan a szopóreflex védelmét figyelembe véve alakítottak ki.

A LOVI márka a szoptatást tartja a legegészségesebb táplálási formának az élet első szakaszában. A táplálás alternatív formában történő megkezdése előtt laktációs szaktanácsadóval való konzultáció javasolt.