Baba

A szoptatás 20 jótékony hatása rád és a babádra

A szoptatás vitathatatlanul az egyik legjobb dolog, amit a babáddal tehetsz. Összegyűjtöttünk 20 pozitív hatását, hogy tovább biztassunk az anyatejes táplálásra!
2017. Augusztus 22.

A szoptatásnak rengeteg előnye van

1. Egészségesebb baba

“A tüdőgyulladás, megfázás és egyéb vírusos fertőzések előfordulása ritkább a szoptatott babák körében” – mondja dr. Ruth A. Lawrence gyermekgyógyászati professzor és gyermek táplálkozási tanácsadó. Ugyanígy a bélfertőzések és a hasmenés is kisebb mértékben fordul elő az anyatejes csecsemőknél – mely utóbbi, különösen a fejlődő országokban, akár végzetes is lehet.

2. Hosszú távú védelem

Ha szoptatsz, csökkentheted az esélyét különböző krónikus megbetegedések kialakulásának is, mint például az 1-es típusú cukorbetegség, a gluténérzékenység vagy a Crohn-betegség.

3. Erősebb csontok

Dr. Lawrence szerint a szoptató édesanyáknál kevesebb eséllyel alakul ki posztmenopauzális csontritkulás. “Mialatt egy nő szoptat, a szervezete sokkal hatékonyabban hasznosítja a kalciumot” – magyarázza. “Tehát míg bizonyos csontok, különösen a gerincben és a csípőben, elválasztáskor kicsit gyengébbek lehetnek, 6 hónappal később a terhesség előtti állapotuknál is jobban megerősödnek.”

4. Bölcsőhalál csökkent rizikója

A szoptatás nagyjából a felére csökkenti a hirtelen bölcsőhalál bekövetkeztének esélyét.

5. Kevesebb súlyprobléma

Kevésbé valószínű, hogy akár a babád, akár te, súlyproblémával fogtok küzdeni a jövőben.

6. Remek kalóriaégető

Biztos hallottál már róla, hogy a szoptatással akár 500 kalóriától is megszabadulhatsz egy nap alatt. Ez majdnem teljes mértékben fedi a valóságot. “30 ml anyatej 20 kalóriát tartalmaz. Tehát, ha naponta 600 ml-t eszik a babád, az azt jelenti, hogy 400 kalóriának már búcsút is intettél.”

7. A Földdel is jót teszel

A tehenek, akiket részben azért tartanak, hogy a boltok polcaira kerülő tápszerhez elegendő tejet termeljenek, a globális felmelegedés egyik legjelentősebb okozói. A bélgázaik (böfi, puki – nem vicc) és a trágyájuk révén ugyanis óriási mennyiségű, káros üvegházhatású metán kerül a légtérbe.

8. Gyorsabb szülés utáni felépülés

A szoptatás közben felszabaduló oxitocin segíti a méh összehúzódását és csökkenti a szülés utáni vérvesztést. Mi több, a méhed előbb nyeri el a terhesség előtti méretét is – ez nagyjából 6 hetet jelent, míg ha a tápszert választod, akár 10 hétig is eltarthat a folyamat.

9. Kisebb esély a rák kialakulására

Az anyatejes táplálás csökkenti egyes gyermekkori ráktípusok kialakulásának esélyét is. Sőt, nálad is kisebb eséllyel jelentkezik premenopauzális mell- vagy petefészekrák.

10. Semmihez sem fogható érzés

“Fantasztikus érzés azt megtapasztalni, hogy a gyermeked kizárólag az anyatejednek köszönhetően gyarapodik és fejlődik” – mondja Lawrence.

11. Igény szerint változó összetétel

Nagyon érdekes, hogy például az anyatej összetétele képes a baba igényeihez igazodni, ami a tápszerről természetesen nem mondható el. A kolosztrum – vagy előtej, ami közvetlenül szülés után termelődik – rengeteg antitestet tartalmaz a baba védelmére. Magasabb protein- és alacsonyabb cukortartalmú, mint a később képződő anyatej, így már egy kisebb mennyiséggel is jól tud lakni az újszülött. Mikor megtörténik a tejbelövellés (kb. 3-4 nappal szülés után) megnő az anyatej cukortartalma és a mennyisége is – tehát ismét úgy változik, hogy az a fejlődő babának a legjobb legyen. Sok kalóriára és sűrűbb szoptatásra van szüksége a gyors növekedés miatt, így az “érettebb” tej könnyebben emészthető, hogy a baba gyakoribb szopizást igényeljen.

12. Hatékonyabb oltások

Kutatások szerint a szoptatott babák oltásokra adott immunválasza jobb, mint a tápszeres csecsemőké.

13. Hosszabb mensi vakáció

A kizárólagos szoptatás késlelteti az ovulációt, így a menstruáció is később tér vissza. A szoptatás növeli a prolaktin termelődést, ami egyensúlyban tartja az ösztrogén- és progeszteron képződést, ezáltal késlelteti az ovuláció bekövetkeztét. Amikor a prolaktin hirtelen csökkenni kezd (pl. ha áttérsz a tápszerre vagy teljesen abbahagyod a szoptatást), az utóbbi két hormon ismét nagyobb mértékben termelődik, így bekövetkezik az ovuláció és visszatér a menstruáció is. Akkor is, ha kizárólag szoptatsz, a prolaktin termelés előbb-utóbb csökkenni kezd. Így az anyukák többségének ettől függetlenül szülés után 6-8 hónappal megjön a menstruációja, de előfordul olyan is, hogy csak egy év múlva áll vissza a ciklus.

14. Kevesebb betegszabi

Az anyatej hatására kevesebbszer lesz beteg a gyereked, ergo kevesebb betegszabit kell kivegyél a munkahelyeden.

15. Olcsó

Egy tápszer átlag 2500 forintba is kerülhet, ami ha havi 6 dobozzal fogyaszt el a babád, 15 ezer forintot is elvihet a családi kasszából. Miközben az anyatej ingyen van.

16. Jobban megismerheted a gyereked

Mivel a tápszeres táplálással ellentétben szoptatás után nem látod, pontosan mennyit evett életed értelme, jobban meg kell tanulnod a megérzéseidre hallgatnod, és a babád egyéb jelzéseire figyelned.

17. Egy időre elfelejtheted az óvszert

A szoptatás 98-99%-ban megbízható fogamzásgátló módszerként működhet, amennyiben betartasz néhány szabályt. Fontos, hogy a menstruációd még nem tért vissza, és 6 hónapnál kevesebb idő telt el a szülés óta: ennek fenntartásáért 4 óránként szoptatnod kell (éjszaka is), és nem adhatsz cumit, cumisüveget vagy tápszert a gyermekednek. Szakértők szerint a legfontosabb ebből a szempontból az éjszakai szoptatás. A hosszabb éjjeli “szünetek” ugyanis a peteérés visszatérését idézhetik elő. Tehát, ha túl hamar arra tréningezed a kicsit, hogy átaludja az éjszakát, nagyobb az esélyed rá, hogy hamarabb ismét ovulálni fogsz, így – ha nem védekeztek – könnyen becsúszhat egy 2-es számú bébi.

18. Mi sem egyszerűbb

Csak felhúzod a pólód, és már etetheted is a babád. Az anyatej bárhol, bármikor kéznél van, és pont megfelelő hőmérsékletű.

19. Mindenkinek jó

Amerikában például 13 milliárdot spórolhatna az állam az egészségügyi kiadásokon, ha az amerikai anyukák 90%-a legalább 6 hónapig szoptatná a gyermekét.

20. Új barátokra lelhetsz

A szoptatás közelebb hozza az édesanyákat egymáshoz. Legyen szó éjszakai szoptatásról vagy mellgyulladásról, az anyatejes táplálás egy olyan közös “élmény”, ami hozzájárul a kismamák közötti új baráti kapcsolatok kialakulásához.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek a szoptatás kapcsán: