Baba

A szoptatás a legszebb élmény

A babák legfontosabb tápláléka életük első hat hónapjában az anyatej. Vannak, akik ódzkodnak a szoptatástól, a többség azonban egyetért a szakemberekkel, akik nem győzik eléggé hangsúlyozni annak fontosságát.
2014. Augusztus 06.
A szoptatás a legszebb élmény

Talán nincs is olyan kismama, aki ne szoptatta volna újszülött kisbabáját legalább néhány napig. Az anyatej a babák legkényelmesebben elérhető és legfontosabb tápláléka az első hónapokban. Kismamák a szoptatás nehézségeiről és öröméről mesélnek.

“Imádtam szoptatni”

Eszter élete legszebb és legbensőségesebb élményeként gondol vissza a szoptatásra. “Imádtam szoptatni! Virág annyira édes volt, amikor hozzám bújt, pici kezét a mellemre tette. Evés közben akkorákat nyögött, hogy biztos voltam benne, ő is legalább annyira élvezi a szoptatást, mint én. Két és fél évesen, kicsit talán drasztikusan választottam el. Ahogy nőtt egyre határozottabban kérte az adagját, ami nekem viszont már kezdett terhes lenni. Kemény napokat vészeltünk át, mert nehezen vette tudomásul, hogy nincs több szopi. Már öt éves, de még mindig emlékszik a reggeli összebújásokra” – meséli Eszter.

“Sajnáltam, hogy abba kellett hagyni”

Mariann csak néhány hétig szoptatta gyermekét. “Nehezen indult náluk a szoptatás, fejnem kellett, mert sok tejem volt a két óránkénti etetéseknek köszönhetően. Áron az első hetekben szinte folyamatosan rajtam csüngött, néhány korty tej után meg békésen aludt a mellemen, ha elvettem tőle, óriási üvöltésbe kezdett. A tejet valószínűleg nem tudtam a mellekből kiüríteni, ezért a hatodik héten szó szerint kőkeményre gyulladt be mindkettő. Az iszonyatos fájdalom mellett negyven fokra szökött fel a lázam. Képtelen voltam szoptatni, és mire jobban lettem, Áron már csak a cumisüveget fogadta el. Nagyon sajnáltam, hogy abba kellett hagynunk a szoptatást, de azt is el kell ismernem, hogy a tápszeres etetések jóval kevesebb kínlódással jártak” – mondja Mariann.

“Csillagokat láttam, annyira fájt”

Andrea 23 évesen szülte első gyermekét. “Abban az időben még szokás volt, hogy a kórházban a csecsemős nővérek megetették a babákat, a kisfiam ezért mindig a legjobbakat aludta, amikor szoptatni hozták. Négy napos volt, amikor először raktam őt mellre. Szinte csillagokat láttam, annyira fájdalmas volt az első szippantása, persze ösztönösen kirántottam a szájából a mellemet. Aztán újabb és újabb fájdalmas próbákat tettünk, így is két hónap után múlt el a kellemetlenség, mégsem gondoltam egyetlen percig sem, hogy abbahagyom a szoptatást. A védőnő szerint a fájdalmat a szűk tejjáratok okozták, amelyek aztán idővel bejáródtak. 12 hónapig szoptattam, alig vártam, hogy a második gyerekemmel ismét átélhessem az érzést. Na, nem a fájdalomra gondolok, hanem a bensőséges kapcsolatra” – emlékszik vissza a kezdetekre Andrea.

“Folyamatosan szuggeráltam magam”

Anna négy hónapig szoptatta kislányát. “Nem tudtam megszokni ezt az állapotot, pedig folyamatosan szuggeráltam magam, hogy igenis természetes, és a gyereknek jót teszek vele. Talán Dorka érezhetett valamit, mert négy hónaposan egyik napról a másikra magától váltott a bébiételekre. Nagyon ízlettek neki a gyümölcsök, a tejpépek, amikor szoptatni akartam, nem kérte, két-három szippantás után a száján folyt ki a tej. Nem erőltettem tovább és őszintén szólva meg is könnyebbültem” – emlékszik vissza Anna.

“Mi lehet ennél jobb?”

Gyöngyvér három gyermek édesanyja. “A lányomat nyolc hónapig szoptattam. A védőnő minden utasítását pontról-pontra betartottam, folyamatosan fejtem, mert attól féltem, nem lesz elegendő tejem, a fölösleget lefagyasztottam. Aztán a kislányom nem volt hajlandó meginni a kiolvasztott tejet, így leálltam a fejéssel, persze így is bőven elegendő volt neki. A fiúkkal már nem fejtem, csak akkor tettem félre a tejből, ha néhány órára a nagyira kellett bíznom a babát. Középső fiam egy éves koráig, a legkisebb tizenhárom hónapig szopott. Nagyon élveztem a szoptatást, és nem bántam volna, ha még tovább tart, mert mi lehet ennél jobb érzés?” – meséli Gyöngyvér.A babák életének első hat hónapban a legfontosabb táplálék az anyatej. Ennek ellenére, ahogyan példáink is igazolják, nem mindenki tud legalább fél évig szoptatni gyermekét, számos nehézség adódhat a kezdeti időszakban. Ilyen esetekben érdemes segítséget kérni, legfőképpen szoptatási tanácsadótól. A szakemberek arra biztatnak minden kismamát, hogy minél tovább szoptassa kisbabáját, ugyanakkor, akinek nincs erre valamilyen oknál fogva lehetősége, már azzal is nagyon sokat tesz gyermeke egészséges fejlődéséért, ha legalább az első három hónapban az anyatejes táplálás mellett dönt. Kapcsolódó cikkeink szoptatás témában: