Baba

Fejés

Várandósság alatt sok nő lelki szemei előtt nagy, piros feliratként villog ez a mondat: minden szoptatás után fejd üresre a melledet, különben nem lesz tejed! A természetes életmód hívei viszont azt hangoztatják: soha nem kell fejni, az ősember sem fejt.
2008. Január 28.

A szülésre felkészítő tanfolyamon, ahol családokkal beszélgetek a szoptatásról, mindig nagy hangsúlyt kap a fejés. Nem én emelem ki ezt a témát, hanem az anyukák. És hát ősember ide vagy oda, mindenkinek meg kell tanulnia a fejést. Ezt Liza története is igazolja.

“A szülés után nem volt semmi probléma. A babus ügyesen szopott, és sokat aludt. A hatodik napon talán túl sokat is. Reggelre annyira megduzzadt a mellem, hogy elsimult a mellbimbóm, nem volt mit bekapnia. Nagyon gyakran kínáltam, azt hittem, szopik is, de kiderült, hogy szinte semmit. Végül kórházba kellett mennünk. Ő infúziót kapott, engem masszíroztak a nővérkék, és rákapcsoltak a “bocira”. Addig fejtem a géppel, amíg meg nem indult rendesen a tej.”

Végül minden jóra fordult, de a következő babánál már Liza is tudta: ha feszül a melle, le kell fejnie egy keveset, éppen annyit, hogy fellazuljon a mellbimbó, és be tudja kapni a kicsi. Ám más, nem várt esetben is szükség lehet ideiglenesen fejésre:

 • ha az újszülött egészségi állapota vagy más probléma miatt átmenetileg kanállal/pohárból kell etetni a kicsit;
 • ha az anyának egy-egy etetést ki kell hagynia;
 • mellgyulladás esetén, ha a baba nem tudja kiüríteni a mellet.
 • Ha csak időnként kell fejni, nem szükséges mellszívó készüléket beszerezni. A kézi fejést legjobb a szülés utáni napokban begyakorolni. Ilyenkor még nem feszes és fájdalmas a mell. Nem az a cél, hogy nagy mennyiségű tejhez jussunk, hanem az, hogy a megfelelő mozdulatokat megtanuljuk és begyakoroljuk a csecsemős nővér, dúla, védőnő vagy egy tapasztalt barátnő segítségével.

  Ha rendszeresen kell fejni

  Előállhat olyan élethelyzet, amikor naponta többször is fejnie kell az anyának (lásd keretes írásunkat). Van, aki ilyenkor is boldogul a kézi fejéssel (a leghatékonyabb a Marmet-módszer, melynek leírása a www.lll.hu oldalon megtalálható), de legtöbben a mellszívó használata mellett döntenek.

  A kínálatban kézi, elemes/adapteres, illetve nagy teljesítményű, hálózatról működő készülékek szerepelnek. Ha a csecsemő egész napi adagját hetekig, hónapokig fejéssel kell biztosítani, érdemes olyan eszközt választani, amely nem kíván komoly fizikai munkát, csendes, és mindkét mellet egyszerre lehet vele fejni. Ha csak a szoptatás után “megmaradt” tejet szeretnénk rendszeresen lefejni és a saját gyerekünknek otthon hagyni arra az esetre, ha munkába állunk, vagy tejgyűjtőbe akarjuk leadni, kielégítő lehet egy kisebb teljesítményű, mechanikus mellszívó is.

  Rendszeres fejésre van szükség:

 • ha valamelyikük gyógykezelése miatt az anya nem lehet együtt a babával (koraszülöttség, betegség, baleset);
 • ha a baba valamilyen okból nem tud a mellből szopni (fejlődési rendellenesség, betegség);
 • ha munkába állunk, és a nappali szoptatások helyett lefejt tejet kell adni a kicsinek;
 • ha más babának akarunk tejet adni.
 • Minden cseppje kincs

  Ha a baba kezdettől csak lefejt tejet kaphat, “rá kell venni” a szervezetünket, hogy elég tejet termeljen. Naponta legalább hatszor kell mindkét mellből fejni, mégpedig úgy, hogy napról napra fokozzuk a mennyiséget (ez sajnos eleinte egyre hosszabb fejési időt jelent). Lehetőleg mindig ugyanabban az órában fejjünk, és célozzunk meg az előző napi adagnál 5-10 milliliterrel többet. Váltsunk mellet többször is egy fejés alatt. Hatékonyabb, ha két szívófejes készüléket használunk. Fejés előtt lazítsunk, kellemesen meleg borogatással, finom masszázzsal készítsük elő a mellet – így könnyebben ürül majd a tej.

  Ha csak egy-két etetésnyi tejet szeretne lefejni naponta, választhatja azt a módszert, hogy minden szoptatás után fej abból a mellből, amelyikből a baba evett, vagy ha ez nem elég, mindkét mellből annyit, amennyire szükség van. Elképzelhető, hogy szoptatás közben fejjen a másik mellből, így kihasználhatja a baba által kiváltott tejleadó reflexet. Erre csak bizonyos típusú, úgynevezett egykezes mellszívók alkalmasak. Van, aki egyszerűbbnek tartja, ha a reggeli szoptatás után feji le a szükséges napi adagot, amikor bővebb a tejkínálat. Más az esti, nyugodt időszakra hagyja ezt a műveletet, amikor elpihent a család, és előre láthatólag a baba is hosszabban alszik.

  Mellszívó választási szempontok

  A szívás módja: becsülje fel, hogy mennyi fejésre lesz szüksége, és bírja-e majd ezt kézi munkával, vagy lábpedál beiktatásával, illetve elektromos motor segítségével boldogul jobban. Egyes termékekhez utólag is beszerezhetők a kezet tehermentesítő kiegészítők. Az elektromos kézi mellszívók meglehetősen hangosak, ez az esti csendben zavaró lehet.

  Fájdalommentes, kényelmes használat: Az anyáink idejében egyeduralkodó ballonos mellszívók (biciklidudához hasonlatos szerkezet) szinte biztos, hogy fájdalmat, de lehet, hogy sérülést is okoznak. Ezeket lapos vagy befelé forduló mellbimbó kiemeléséhez használhatja sikeresen, akinek szüksége van rá. Fejéshez válasszunk más modellt. A legkíméletesebben azokkal tudunk fejni, amelyek szívótölcsérébe puha, párnás szilikonbetét is helyezhető (ez némelyiknél tartozék, más modellekhez külön kell megvásárolni). Bizonyos termékeknél a szíváserősség állítható a mell érzékenységének megfelelően.

  Hatékonyság: Hosszú távon az a fejési módszer válik be, ami legjobban utánozza a szopást. Ez egy perc alatt 50-60 szívást jelent, méghozzá egyenletesen. Ennek a nagy teljesítményű elektromos gépek felelnek meg leginkább. Egyes modellek kaphatók két szívófejes változatban. Ha mindkét mellet egyszerre fejjük, jelentősen csökken a fejésre fordított idő. Ha a tejleadó reflexet fejéssel is ki tudjuk váltani, akkor a fejés kézzel vagy egyszerűbb mechanikus modellek segítségével is hatékony és gyors lehet.

  Kezelhetőség: Első pillantásra nagyon bonyolultnak tűnhet egyes mellszívók összeállítása. Ettől nem kell megijedni, néhány használat után már akár “vakon” összebarkácsolunk egy két szívófejes gépet is. Lényegesebb szempont, hogy a tejjel érintkező alkatrészeket minden fejés után fertőtleníteni, szárítani kell. Ehhez megfelelő szereket, eszközöket és helyet kell biztosítani. Ha túl sok mütyür tartozik egy készülékhez, nagyobb az esély, hogy valami tönkremegy vagy elvész (egyes típusokhoz eleve mellékelnek pótalkatrészt). Az elektromos motort mindenképpen óvni kell a nedvességtől, ha felborul a tartály, a lefejt tej is beleszivároghat. Ügyeljünk arra, hogy legyen érvényes jótállási jegy a készülékhez, azt is nézzük meg, van-e részletes használati útmutató.

  Ár: A forgalomban lévő termékek ára nagyon különböző – de ez többnyire arányos a készülék hatékonyságával. Ha nem biztos, hogy szükség lesz rendszeres fejésre, egyáltalán nem érdemes előre beszerezni a mellszívót. Egészséges anya egészséges gyereke tökéletesen boldogul mindenféle szoptatási segédeszköz nélkül. Csak akkor vásároljuk meg a készüléket, ha tudjuk, mire fogjuk használni. Ha hónapokig tartó rendszeres fejésre kell berendezkedni, akár drága készüléket is érdemes hazavinni vagy bérelni, hiszen a fejés sok időt fog igénybe venni. A tulajdonunkban lévő gépet eladhatjuk, ha már nincs rá szükségünk.

  Kapcsolódó cikkeink:

 • Szoptatás utáni fejés
 • Mellszívó: hogyan válasszunk?
 • 6 kérdés a fejésről és az anyatejtárolásról
 • Forrás: Kismama magazin