Baba

Tejszaporítás a szoptatás alatt: mit kell tenni, hogy több tejünk legyen?

Az édesanyának kevés a teje, azonban nem adta fel a küzdelmet. Szeretné elhagyni vagy csökkenteni a tápszert. A mellszívóval történő próbálkozást fájdalmasnak érzi. Hogyan tudna mégis elegendő anyatejet biztosítani a picinek?
2021. Augusztus 19.
Tejszaporítás a szoptatás alatt: mit kell tenni, hogy több tejünk legyen? (fotó: Getty Images)

“Az elapadt tejet vissza lehet-e hozni úgy, hogy a mellszívás ne fájjon? Vagy ez ezzel jár együtt? 3 hét után összesen kb. 3-4 ml jött ki a két mellemből, másnap megint semmi. És nagyon fájt a mellszívó használata. Szülés után pár nappal volt egy nagyon csúnya fertőzésem, amire antibiotikumot szedtem, ráadásul akkor volt mellgyulladásom is. Akkor még pár napig cicizett a lányom, de utána nem akart. Mellszívóval se sok jött, a mennyiség szinte egyenlő volt a nullával. Nem tudom, van-e köze hozzá, de azóta a bal lapockámnál folyamatos bizsergést, zsibbadást érzek – ez normális? A tápszert letenném vagy minimálisra csökkenteném, ha lenne mód visszahozni a tejem” – fordult a Gyerekszobához problémájával egy édesanya.

Fontos tudni az okokat

A szoptatási tanácsadó egyéni stratégiát, szoros együttműködést javasol a szakértő segítséggel azokban az esetekben, amikor az édesanya serkenteni szeretné az anyatej termelődését.”Nincs olyan egységes séma, általános tanács, ami mindenkinél beválik” – mondja Rózsa Ibolya, laktációs szaktanácsadó. “A szoptatási tanácsadó a személyes találkozás alkalmával felveszi az anamnézist, tehát feltérképezi azokat az előzményeket, amelyek a kialakult helyzethez vezettek. A változtatás előtt fontos tudni, eddig hogyan működött a szoptatásmenedzsment, ezért az anyával együtt visszatekintenek arra, hogyan folyt a szoptatás. Megvizsgálja, van-e valamilyen anatómiai akadály – például van-e elegendő tejmirigy – vagy betegség, pszichés ok a háttérben, ellenőrzi a baba szopási technikáját.Előfordulhat az is, hogy a baba lenőtt nyelv vagy cumizavar, esetleg más okból nem szopik hatékonyan, nem ad kellő ingert a mellbimbónak. Ezután az anyával közösen felállítanak egy egyéni stratégiát arra, hogyan hozható vissza, fokozható a tejtermelődés. Egy-másfél hét múlva aztán meg kell vizsgálni, milyen eredményt hozott a javasolt módszer. Lehet, hogy változtatni kell rajta, mert a gyakorlatban nem vált be, idővel pedig azért is, mert a baba gyors fejlődésével változnak az igényei, szokásai is. Tehát nem egyszeri tanácsadásról van szó, hanem az anya és a szoptatási tanácsadó szoros együttműködéséről, amiben az utánkövetés nem hagyható el.”

A tévhiteket el kell oszlatni

Azt minden kismama tudja, hogy a gyakori mellre tevés, sűrű szoptatás a mellbimbó ingerlésén keresztül serkenti a laktációs hormonok termelődését, de sokan panaszkodnak, hogy a gyakori szoptatás miatt kisebesedik a mellbimbójuk. Vannak, akik “lusta” babájuk mellett mellszívót is bevetnek a gyakori ürítés érdekében, de ezt fájdalmasnak érzik.”Nem a gyakori szoptatás miatt, hanem a rossz technikától sebesedik ki a mellbimbó” – világosít fel a szoptatási tanácsadó. “A mellbimbó érzékenysége természetes, de hámsérülés csak akkor keletkezik rajta, ha nem jól történik a mellre tapadás. A mell gyakori és hatékony ürítése valóban serkenti a tejtermelődést, ezt pedig szoptatással, kézi vagy gépi fejéssel lehet biztosítani, de egyik sem okozhat fájdalmat. Szoptatás előtt helyezkedjen el az anya kényelmesen, hogy a baba a helyes szopási technikához jól szájába tudja venni a mellbimbót. A mellszívót mindig a legkisebb fokozaton kezdjük használni, innen lehet emelni a hatékonyságát, de csak a fájdalomküszöbig. Vannak, akik kézi fejéssel is eredményesen ki tudják üríteni a mellet. Mindenki saját maga tudja kikísérletezni, hogy mi válik be nála, a szoptatási tanácsadó pedig megmutatja a különböző fogásokat. A már kisebesedett mellbimbót anyatejjel és lanolinnal vagy lanolin alapú krémmel, de semmiképpen se hámosító krémmel kenjük.”Tévhitek

Lusta a baba, nem akar szopni. Akar, csak nem tud. A mérsékelt szopási készség hátterében álló okok megszűntével jobban fog szopni.

A sok szoptatástól kisebesedik a mellbimbó. Helyes mellre tapadás mellett nem sebesedik ki.

A fejés fáj. Nem minden esetben, a többféle mellszívó és kézi technika közül ki kell kísérletezni, melyikkel üríthető a mell fájdalommentesen.

A babán is múlik a szoptatás sikere. Amikor azt tapasztaljuk, hogy nem szopik hatékonyan, “cumizik” a mellen, vagy “lusta”, akkor ennek biztosan van oka. A csecsemő életben maradáshoz szükséges, veleszületett ösztöne a szopás, nincs olyan, hogy nem akar szopni, legfeljebb nem tud, vagy nem elég jól. Előfordulhat, hogy anatómia, idegrendszeri, szülési beavatkozásból eredő oka van a gyengébb szopási készségnek, akár olyan enyhe formában, hogy aluszékonyabb, hamar kifárad, vagy a kissé letapadt nyelve akadályozza. Segítse az anya azzal, hogy figyeli a jelzéseit, és már akkor mellre teszi, amikor cuppogni, keresgélni kezd, akár rövid időközönként is. A cumit is használó babáknál a szopási technika átalakul a cumisüvegből iváshoz, és ezzel a technikával a mellből már nem tudja kiszívni a tejet. A legtöbb esetben nem működik párhuzamosan a szoptatás és a cumisüveges táplálás.”Így támogasd a tejtermelődést

– Éjjel-nappal tedd mellre a kisbabát, valahányszor szopásra készen cuppog, forgolódik, kinyitja a száját.

– Ne használj cumit, bimbóvédőt, mert ez megzavarja a baba szopási technikáját.

– Kényelmes helyzetben és minél oldottabban szoptass, mert a stresszhormonok gátolják a tej ürülését.

– Ha szükséges, etetőpohárból adj pótlást a babának.

– Vedd igénybe szoptatási tanácsadó szaktudását, mert ő a te egyedi problémádra keres megoldást.

Kevés az anyatej, a baba cumisüvegből kapja a tápszert, ezáltal nem is szopik jó technikával, így a mell nem kap kellő ingert a tejtermelődéshez, tehát még kevesebb lesz a tej – ördögi kör. Hogyan lehet akkor mégis visszafordítani ezt a folyamatot, amikor már szinte csak cseppekben mérhető a mennyiség? Segítenek a tejszaporító teák?

“A gyógynövényteák összetevői között valóban van olyan, ami a hormontermelődésre hat – tájékoztat Rózsa Ibolya -, ám önmagában ez nem elegendő. Egyik tejszaporító tea sem emeli a tej mennyiségét olyan jelentős mértékben, csak a többi módszerrel együtt várható bármilyen hatás tőlük, ez pedig egyénileg is változó. Amikor a már nagyobb mennyiségben tápszerrel táplált babát szeretnénk a szoptatásra visszaszoktatni, először az anyatej mennyiségét kell növelnünk, hogy az legalább részben, és majd fokozatosan egyre nagyobb részben fedezze a szükségletét, ezzel párhuzamosan csökkenhet a tápszer. Ha a baba napi táplálékszükségletének jelentős részét a tápszer teszi ki, nem vonhatjuk meg azt tőle hirtelen, nem éheztethetjük, de támogathatjuk a szopási technikáját, ha nem használunk alvócumit, bimbóvédőt, és a tápszert is ivópohárból adjuk. Cél, hogy egyre több időt töltsön a mellen hatékony szopással. Visszacsalogatható a mellre úgy is, hogy a mellbimbóhoz csatlakoztatható kis szondás etetőből a szopással egyidejűleg veszi magához a tápszert, így “mintha” a mellen lakna jól.Itt találhatsz segítséget:

szoptatasitanacsadok.hu

ibclc.hu

lll.hu

szoptatassegitok.hu

Ahogy erősödik a baba, egyre együttműködőbb lesz, és ezzel a szopási készsége is javul. Ne azt tekintsük rövidtávú célnak, hogy a tápszerről leszokjon, hiszen anyatej hiányában az számára életbevágóan fontos táplálék, hanem tejszaporítással, a szoptatás és szopási technika javításával növeljük az egyelőre “kiegészítőnek” mondható anyatejes táplálás arányát. Egyes esetekben nemcsak a tápszer elhagyását, hanem azt is eredménynek fogadjuk el, ha ez az arány javul, vagy megmarad a szoptatás, és a tápszer mennyisége húzódik vissza. Nem lehetetlen, ám azt javaslom, ne csak a saját kitartására, türelmére építsen az anya, hanem vegye igénybe szoptatási tanácsadó személyes szaksegítségét is.”Szaktanácsadó: Rózsa Ibolya, IBCLC laktációs szaktanácsadó, az Anyatejút Tudásközpont alapítója.