Baba

Szoptatás: mitől csökkenhet az anyatej mennyisége?

Miért kevés a tejem? Honnan tudhatom, hogy elegendő tejhez jut a babám? És mit tegyek, hogy növeljem az anyatej mennyiségét? Egy kis útmutató a bizonytalanságban.
2017. Március 06.

Szoptatás: mitől csökkenhet az anyatej mennyisége?

Sokféle tévhit él az édesanyák fejében azzal kapcsolatban, hogy milyen jelei vannak annak, hogy kevés anyatejhez jut babájuk.

A gyakran mellre kéredzkedő vagy éjszaka is vígan szopizó kisbaba, a pici gyakori nyűgössége vagy a tejcsepegés hiánya, de akár a puhának tűnő mell sem tartozik ezek közé. Abból sem szabad téves következtetést levonnunk, hogy mennyi ideig szopizik a kicsi, mint ahogy az sem ad okot ijedtségre, ha szoptatás után nem tudunk felesleget lefejni a melleinkből.

Jómagam is bele-beleesetem abba a hibába, hogy éjjel-nappal mértem első gyermekem súlyát, de az állandó méricskézés csak stresszelt engem (és így a lányomat is). Amikor néhány alkalommal kevesebb volt a súlya szoptatás után, mint előtte, akkor hagytam fel a mérlegeléssel.

Akkor milyen jelekből következtethetsz az anyatej mennyiségére?

A legjobb visszajelzést kisbabánktól kaphatjuk: ha a kicsi nyugodt és kiegyensúlyozott, egészségesnek tűnik, izomtónusa, bőrének rugalmassága jó, akkor nincs ok aggodalomra.A babák súlygyarapodása, a pisis-kakis pelenkák száma szintén segít annak megítélésében, hogy elegendő tejhez jut-e a baba.A napi 6-8 pisis vagy 2-5 kakis pelenka azt jelzi, hogy nincs gond az elfogyasztott mennyiséggel. A súlygyarapodás esetében heti 100-120 g gyarapodás szintén elegendő tejre utal. Természetesen lehetnek különbségek a heti gyarapodást illetően, de összességében a havi 450 g súlynövekedés megfelelőnek mondható. A szopizások számára is érdemes odafigyelni: ha 24 óra alatt legalább 8-12 alkalommal szopik a gyerkőc, akkor biztosítjuk számára azt az optimális időt, ami alatt megfelelő mennyiségű anyatejhez juthat. Vannak persze ettől többször vagy épp kevesebbszer szopizó kisbabák is, ilyenkor a súlygyarapodás és a gyermek fejlődése, az amit nyomon kell követnünk.Amennyiben nem kellő a súlygyarapodás és a növekedés üteme vagy kevésnek találod a nedves pelenkákat, illetve a gyermek általános állapota aggodalomra ad okot, akkor a lehető leghamarabb utána kell járni, hogy mitől lehet kevés az anyatej. Érdemes kifejezetten szoptatási tanácsadót keresned, aki célzott és gyakorlott segítséget ad számodra!

De mi lehet az oka annak, hogy kevés az anyatej?

Nézzük át a leggyakrabban előforduló okokat, amelyek az elégtelen tejmennyiséget okozzák:1. Nem megfelelő szoptatási pozícióMivel a tej mennyisége elsősorban attól függ, hogy a baba gyakran és hatékonyan szopizik, így minden esetben érdemes megnézni, hogy helyesen tettük-e mellre a kicsit.Bár többféle szoptatási pózt választhatunk, nagyon fontos, hogy a babának ne kelljen a fejét elfordítani ahhoz, hogy hozzáférjen a mellünkhöz, illetve száját nagyra nyitva kell a bimbóudvart bekapnia a hatékony szopizás érdekében.2. Nem szophat igény szerintSajnos előfordul, hogy a kismama olyan szoptatási tanácsokat kap (akár a védőnőtől vagy orvosától is), amely arra biztatja, hogy az órát figyelve szoptasson, és ne a baba igényei szerint. A 2-3 óránként szoptatást többnyire azzal indokolják, hogy legyen ideje megemészteni a tejet a kicsinek, holott az anyatej a legjobban emészthető, legideálisabb táplálék, aminek a fogyasztása nem lehet időhöz kötött.Mivel az időkorlátos szoptatás nem a kicsi igényeit veszi figyelembe, így ez sajnos a tej mennyiségének csökkenéséhez vezethet.Szintén a tej csökkenéséhez vezethet, ha a kicsi el van választva éjszaka az anyukájától, így nincs lehetősége igény szerint mellre kéredzkedni.3. Pótlást kapA kisbabának hat hónapos korig az anyatej a legideálisabb táplálék. Télen, nyáron, szomjúság és éhség csillapítására, betegség idején a lehető legjobb, amit adhatsz neki.Hidd el, hogy a kamillatea, a cukros víz vagy gyümölcslé teljesen felesleges, sőt káros számára, mert visszavetheti szopási hajlandóságát, ami a tej mennyiségének csökkenését okozhatja. A pótlással ugyanis csak leszoktatod a kicsit arról, hogy kiürítse a mellet, hiszen gyomra eltelítődik már a szopizás előtt.Ha úgy látod, hogy gyakran kéredzkedik mellre, akkor tedd neki lehetővé a gyakoribb szopizást, és ne nyúlj más pótláshoz! Vannak a babák életében olyan periódusok (ún. növekedési ugrások), amikor hirtelen megnövekszik az anyatej igényük. Ilyenkor csak a gyakori szoptatással tudod elérni, hogy a kereslet-kínálat egyensúlya beálljon, vagyis annyi anyatej termelődjön, amennyire babádnak szüksége van.Cumizavar: Amennyiben pótlással akarod kiegészíteni a kevésnek tűnő anyatejet, akkor a cumival való etetés összezavarhatja a picit, így szopizáskor nem tudja hatékonyan kiüríteni a mellet. Ne feledd! A cumi egészen más szopizási technikára szoktatja át a babát, ami miatt a későbbiekben nem tudja megfelelően stimulálni a mellet, ennek pedig a tejtermelődés látja kárát.

A különféle nyugtatócumik szintén nincsenek jó hatással a picik szopási hajlandóságára, ami az anyatej csökkenését eredményezheti. Ugyanakkor 2020-ban lekerült a WHO tiltólistájáról a cumi, már nem szerepel kategorikus tilalomként, ha az anya szoptatni akar. De a WHO ajánlás szerint a cumival/cumisüveggel célszerű addig várni, amíg beáll az újszülött szopási rendje, ami általában 2-4 héttel a születés után következik be. Hozzáteszik, hogy ezt követően is csak mértékkel érdemes cumit és cumisüveget adni a babának, mert ezek használata befolyásolhatja a szájüreg és fogak fejlődését.4. Csak az egyik mellből való szoptatásHa azt szeretnénk, hogy az anyatej termelődés rendben történjen, akkor babánkat érdemes mindkét mellből szoptatni minden szoptatás alkalmával.5. A szopizás időtartama nem megfelelőNem lehet elégszer hangsúlyozni: az anyatej összetétele olyan, hogy az ún. előtej elsősorban szomjoltásra jó, míg az utótej kalóriadúsabb, táplálóbb. Ezért fontos, hogy megfelelő hosszúságú szoptatási idővel biztosítsuk a gyermek számára, hogy az igényeinek megfelelő tejhez hozzájusson. Hagyjuk, hogy ő határozza meg a szoptatás idejét, ne szakítsuk meg etetését!Természetesen a felsoroltakon kívül is számtalan egyéb ok állhat amögött, hogy az anyatej mennyisége nem megfelelő. Ez lehet akár az anya vagy a gyermek betegsége, valamilyen gyógyszer szedése; de a egy mellgyulladás vagy a stressz kiválthatja a tej csökkenését.

Mit tehetsz azért, hogy növeld az anyatej mennyiségét?

Szoptass gyakrabban!Mivel többféle anyatejserkentő módszert kipróbáltam, hiszen mindkét gyermekemnél akadtak gondok az anyatej mennyiségével, így bátran kijelenthetem, hogy semmilyen csodaszer nem ér fel a babáddal.Ha úgy érzed, kevés az anyatej, akkor minél gyakrabban kell megszoptatni a picit, hiszen a tej a szoptatás alatt termelődik. Minél több, hatékony inger éri, annál több fog termelődni. A kisfiamnál volt néhány olyan nap, amikor akár fél óránként is szoptattam.Érdemes szoptatás alatt akár többször is váltogatni a melleket, hogy minél több inger érje mindkettőt.Én ilyenkor magamra kötöttem egy hordozókendőbe a gyerekemet, mert a közvetlen testkontaktus nagyon jó hatással van a tej termelődésére.Javaslom, hogy ahányszor csak lehet bújjatok össze, sőt érdemes meztelen felsőtestünkre tenni a babát, hiszen rengeteget számít a közvetlen bőrkontaktus is.Lassíts, pihenj, egyél és igyál!A tej mennyisége miatti aggódás folyamatosan stresszelhet, ami tovább ronthatja a helyzetet. Próbáld magad tehermentesíteni, ha lehet, kérj segítséget, hogy babáddal foglalkozhass. Fontos megértetni a környezeteddel, hogy a csillogó-villogó háztartásnál sokkal fontosabb a baba megfelelő táplálása.Egy lazító meleg fürdő, néhány napnyi pihenés is igen jótékony hatású lehet, hidd el!Ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre és táplálkozásra! Javaslom, hogy minden szoptatáskor igyál (elsősorban vizet illetve gyógy-és gyümölcsteákat)!Táplálkozásod legyen kiegyensúlyozott és tápláló, amelyben lehetőség szerint hanyagold az értéktelen, felesleges kalóriákat tartalmazó ételeket (nassolnivalók, édességek, üdítők).Próbálj ki tejserkentőket!Drogériákban és bioboltokban számtalan tejserkentő készítményt találhatsz, érdemes azonban ezeket is váltogatva használni, hiszen hosszú távon csökkenhet hatásuk.Nagy népszerűségnek örvendenek a különféle gyógynövény keverékekből készült tejserkentő filteres teák, melyek főként édesköményt, ánizst, citromfüvet, csalánlevelet és kakukkfüvet tartalmaznak.Kiváló tejserkentő a görögszénamagből készült tea is. Jómagam szinte azonnal éreztem a hatását, mikor kipróbáltam.Akik nem kedvelik a gyógynövényeket, azok tejserkentő étrend-kiegészítőket illetve homeopátiás készítményeket is próbára tehetnek.Kapcsolódó cikkeink: