Baba

Mitől apad el az anyatej?

A legegyszerűbb és legtermészetesebb forgatókönyvet az élet írja: minél ritkábban szoptatsz, annál kevesebb tej termelődik. De mi van akkor, ha hirtelen kell vagy hirtelen akarod elválasztani a gyerekedet?
2013. Május 02.

Szoptatás

Az anyatej roppant egyszerű törvényszerűség alapján termelődik. Hormonális hatásra indul meg a tejelválasztás, majd a mellet érő gyakori szopási inger és az elfogyasztott tej, vagyis a kiürítés hatására újabb és újabb adagok termelődnek, mégpedig folyamatosan.

Ha évekig szoptatsz egyfolytában, akkor évekig termelődik a tej a baba vagy kisgyermek igényeinek megfelelően. Kivétel, ha közben várandós leszel, és várandósan is folytatod a szoptatást. Ekkor a nagy mennyiségű tejtermelés hormonális gátlás alatt van, ezért jelentősen csökken a rendelkezésre álló mennyiség.

A tejmennyiség és a tej termelődése szempontjából a fizikai inger és az ennek hatására kiürülő tej a meghatározó tényező. Olyannyira, hogy ennek köszönhetően örökbe fogadó anyák is szoptathatnak, mert a gyakori és kitartóan folytatott fejésnek köszönhetően úgy is képesek tejet termelni, hogy nem szültek, tehát a hormonális ingerek hiányoztak – ez a jelenség emlős állatok között is megfigyelhető.

Természetes apasztás

Már azt is megérzi a legtöbb nő, ha egyetlen szoptatás kimarad, vagy a szokásosnál több idő telik el két szoptatás közt: kellemetlenül, fájdalmasan feszül a mell, és ezt akár hőemelkedés, láz is kísérheti. Ezt az állapotot túltelítődésnek nevezzük.A kis tejtermelő hólyagok pattanásig feszülnek, a falat alkotó sejtek között keletkező réseken keresztül tej kerül a szövetek közötti térbe, ahol steril gyulladásos reakciót váltanak ki, ez okozza a hő egyéni érzékenység szerinti emelkedését.A túlfeszülő hólyagocskák hatására ugyanakkor csökken a termelődés, hiszen ez jelzés arra vonatkozóan, hogy túl sok a tej, kevesebbet kell termelni. Ha egy ilyen helyzetben újra igény szerint szopik a csecsemő, nem következik be tartós csökkenés a mennyiségben. Az újból alaposan kiürített hólyagok jelentik a legfontosabb ingert a további tejtermeléshez. Ha tehát olyan helyzet adódik, amikor hirtelen kell abbahagyni a szoptatást, az alapos kiürítés az, amit egészen biztosan mellőzni kell.

Tényleg apasztani kell?

Csak közbevetőleg jegyzem meg, hogy a legtöbb gyógyszeres kezelésnél indokolatlanul hagyatják abba a szoptatást az anyával. Mielőtt bármit is tennél, hívj fel egy laktációs szaktanácsadót, és kérdezd meg, az adott gyógyszer(ek) mellett valóban abba kell-e hagyni a szoptatást!

Így apad el magától

Attól függően, hogy a szoptatás melyik szakaszában kell abbahagyni a szoptatást, és mennyi tej termelődik átlagosan, kétféle eset adódhat. Ha sok tejről, kizárólagos vagy csaknem kizárólagos szoptatásról van szó, akkor a túltelítődés nagyon kellemetlen, több napig tartó lehet. Ebben az esetben célszerű egy kicsit fejéssel is könnyíteni a fájdalmas feszülésen. De vigyázat, a fejés valóban csak addig tartson, amíg egy kicsi megkönnyebbülést érzel! Ha túl sokat fejsz le, azzal ösztönzöd a tejtermelést!A kellemetlen tüneteket (láz, fájdalom, gyulladás) paracetamol, ibuprofen vagy diclofenac hatóanyagú láz- és fájdalomcsillapítóval, gyulladáscsökkentővel is kezelheted. Segíthet a szobahőmérsékletű vagy hideg borogatás, de a jegelést kerüld, túlságosan is drasztikus, és felesleges is. Az apasztás folyamatát segíti, ha menta- és zsályateát iszol. Ha már csak napi két-három szoptatás hirtelen abbahagyásáról van szó, valószínűleg nem kell ennyi kellemetlenséggel számolnod, megúszhatod enyhe túltelítődéssel.Figyelem!

Normális, ha az apadás időszakában, ami az utolsó fejéstől, szoptatástól akár negyven napig vagy tovább is eltarthat, ‘csomósnak” érzed a melled. Nem szükséges emiatt masszírozni, fejni, mert ezzel serkentheted a termelést. A fölösleges tejet a szervezeted belső “takarítószolgálata” szép lassan elszállítja a helyszínről. Vagyis a lényeg: a tej akkor is elapad, ha semmit sem teszel az ügy érdekében, csak elviseled a lázat, fájdalmat, feszülést, ami napról napra kevésbé lesz kellemetlen.

Mit NE tegyél?

– Nem szükséges korlátozni a folyadékbevitelt. Akkor is termelődik a tej a tartalékaid rovására, ha szomjas maradsz.- Ne kösd föl a melled, kerüld a szoros öltözéket, nyomást, fizikai behatást a túltelítődött mellekkel! Ez felesleges fájdalmat okoz, fokozhatja a helyi gyulladásos reakciót. Amíg még nagyon teltnek érzed a melled, aludj kissé feltámasztott felsőtesttel, hogy oldalra dőlve vagy hasra fekve ne nyomhasd meg a melled.

Gyógyszeres apasztás

Bár elsőként ezt szokták javasolni, sőt rutinszerűen fel is írják, valójában nagyon kevés olyan helyzet van, amikor ez jobb megoldás, mint a természetes apadás. Még vetélés, halvaszülés vagy egyéb tragédia után is kíméletesebb a természetes eljárás. Az ilyenkor adott gyógyszer hormonális folyamatokba avatkozik bele, és nem csak a tejtermelést gátolja, hanem például súlyos depressziót, fizikai rosszullétet okozhat. Ez azokban a helyzetekben, amikor a gyógyszeres apasztás fel szokott merülni, végképp nem hiányzik.Az Egyesült Államokban a nálunk apasztásra alkalmazott gyógyszert kellemetlen, sőt veszélyes mellékhatásai miatt már tilos apasztásra használni. És valóban, minek is kockáztassunk, ha mindez magától is lejátszódik, mégpedig mellékhatásmentesen?Hasznos cikkek a témában: