Baba

Tejserkentők

Gyakori és hatékony szoptatás, családi támogatás. Ez a megfelelő tejtermelés három alapköve. De ha úgy érzed, hogy jól jönne még egy kis segítség, a homeopátiához nyugodtan fordulhatsz, mert terhesség-szoptatás alatt is teljesen biztonságos.
2011. Július 19.

Hogy sok tejed legyen, szoptass mindig,

ha a baba kéri. Akár kirándulás közben is!

Ha úgy tűnik, nem elég a tejed, beszélj szoptatási szaktanácsadóval, aki segít abban, hogy megtaláld a legjobb megoldást. Írhatsz kérdést a szopiblogba, személyesen is kereshetsz tanácsadót, olvashatsz szakértő tollából.

A szakszerű útmutatás betartása mellett segíthet a homeopátia is.

Tejserkentők

Nagyon fontos, hogy mindenképp alacsony potenciált (5-öst) válassz a szerekből, mert ugyanezen szerek magas potenciálja kifejezetten tejapasztó hatású. Naponta egy-két alkalommal érdemes beszedni, de kivételesen ne csak pár napig használd. Ha úgy érzed, hogy segít, akár heteken át is szedheted. Az is jó, ha csak akkor veszed elő, amikor úgy érzed, hogy hirtelen kevesebb lett a tejed.

A legfontosabb általános szer az aprócsalán (Urtica urens), ezt mindenképp érdemes otthon tartani a biztonság kedvéért. Ha a tej mennyiségének csökkenésén kívül nincs más testi-lelki gondod, akkor először ehhez a szerhez nyúlj.

A másik leggyakrabban használt homeopátiás szer barátborsból készül (Agnus cactus), és főleg akkor hatásos, ha a helyzet miatt sokat emészted magad, és lassan már attól tartasz, hogy ez a szomorúság okozta az anyatej apadását is.

Ha kifejezetten sírós a hangulatod, nem bírod a bezártságot, és úgy érzed, hogy állandóan sétálni szeretnél a babával, akkor a kökörcsin (Pulsatilla) a te szered!

Ha épp ellenkezőleg, állandóan fáradtnak érzed magad, este mégsem tudsz aludni, és csak forgolódsz az ágyadban, akkor a foszforsavat (Acidum phosphoricum) kell kipróbálnod.

Ha időnként szorulással küszködsz, és bár a melled gyakran feszül, még sincs elég tejed, akkor a ricinus (Ricinus communis) segíthet megkönnyebbülni.

A homeopátiás szerek nemcsak növényekből és ásványokból készülhetnek, néha ennél furcsább dolgok esszenciáját is golyócskákba varázsolják. A szoptatós kutya tejéből készült Les caninum nevéből is adódóan szintén segít a tejszaporításban, főleg akkor ajánlható, ha a kismamának fáj a melle, gyakran szédül és ingerlékeny.