Baba

Homeopátiás segítség, ha szoptatsz!

Az első babánál, amikor az ember még nem "profi", majdnem mindenki küzd egy kicsit a szoptatással. Ha nincs problémánk, gyártunk, főleg azért, mert nem tudjuk, mennyi a megfelelő tejmennyiség, mikor nem éhes a baba.
2011. November 21.

Könnyen a mérleg rabjává válhatsz. Mindig hallgass az ösztöneidre! A baba szeme ragyog, jól alszik, a kutacsa feszes – ilyenkor jól érzi magát, teljesen mindegy, hogy hány grammot szopott. Pont annyit, amennyi kell neki! Az ágyat sem kell éjszakánként elárasztani tejjel, a tejtermelés egy idő után beáll a kereslet-kínálat szerint. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor szükség van egy kis segítségre. Mielőtt bármilyen szerhez nyúlsz, először vedd sorra:

– Elég gyakran van mellen a baba? Az sem sok, ha tízszer-tizenkétszer szoptatsz egy nap!

– Hatékonyan szopizik? Ha csak a mellbimbó végét szívja, nem jut elég tejhez!

– Van segítséged, vagy hullafáradt vagy? Bízd másra a házimunkát, neked az a dolgod, hogy összeszokj a babával!

– Ért valamilyen érzelmi megrázkódtatás? Keress lelki támaszt!

Ha az első két kérdésben bizonytalan vagy, keress szoptatási tanácsadót! A másik kettő alapján meg el lehet kezdeni homeopátiás szert választani.

Fontos szabály, hogy tejelválasztás serkentésére mindig alacsony hígítást (maximum 5 CH) kell rendelni, mert a szer magas hígítása elapaszthatja a tejet. Az adagolás általában 3-4 x 5 golyó naponta, három napon keresztül. Ha ennyi idő alatt nem indul be a tejelválasztás, másik szert érdemes megpróbálni.

Agnus castus (barátbors, barátcserje)

A barátbors Közép-Ázsiában és a mediterrán régióban honos, a verbénákkal rokon cserje. A női hormonháztartásra és tejelválasztásra gyakorolt hatása miatt az ókortól alkalmazott gyógynövény. Az ókori görögök azoknak is ajánlották, akik szüzességi fogadalmat tettek.

Nem meglepő, hogy a nemi vágy hiánya és a hideg, petyhüdt genitáliák jellemzik az agnuscastus állapotot. Gyakran halálfélelem és depresszió is jelentkezik.

Mivel alacsony hígításban a szer gyógynövény-tulajdonságait használjuk ki, tejserkentésre általános szerként használható.

Urtica urens (apró csalán)

A csalán a népi gyógyászatban elterjedt, diuretikum és köszvény elleni szer. Általános tejserkentőként minden egyéb indikáció nélkül használható.

Phosphoricum acidum (foszforsav)

Az Acidum phosphoricumot – foszforsavat – régen erősítő szerként alkalmazták. Homeopátiás gyógyszerként akkor jó, amikor a kimerültségtől a kismama közönyössé, apatikussá válik, a gondolatait nehezen szedi össze. Bár estére álmos, éjjel mégsem tud aludni. Tejszerű vizelet jelentkezhet kísérő tünetként.

Ricinus communis (ricinus, csodafa)

A ricinusolajat már az ókori Egyiptomban is alkalmazták hashajtóként. Ha a kismama ricinusra szorul, testi tünetként hasmenés, övszerű nyomás a hason, vagy kellemetlen mellfeszülés jelentkezhet.

Solanum dulcamara (ebszőlő)

Ha a tejtermelés nedves hideg hatására csökken, a mellek érzékenyek és duzzadtak, a növényként nedves árokpartokon honos dulcamara a választandó szer.

Laccaninum (szoptatós kutya teje)

A két mellben felváltva jelentkező fájdalom jellemzi. Szédülés és lebegő érzés is kísérheti.

Pulsatilla pratensis (kökörcsin)

A szeles síkságok növénye. A pulsatilla állapotra a sírósság, megfelelési vágy jellemző, és az, hogy minden tünete javul, ha friss levegőre megy. Specifikusan női szer, alacsony potenciában tejet serkent, magasban a szülés utáni depresszió, PMS szere.

A lelki okok miatt csökkenő tejtermelés szerei

Ha lelki okok állnak a háttérben, magasabb, CH 30-as hígításban adjuk a szereket.

Ignatia amara (ignácbab)

Ha a tej mennyisége gyász miatt csökken. Általános gyengeség, ásítozás, a torokban gombócérzés kísérheti a tüneteket.

Chamomilla (kamilla, orvosi székfű)

Legismertebb gyógynövényünkből készült homeopátiás szer. Már az egyiptomiak is a Napisten virágaként tisztelték. Homeopátiás hígításban felerősödik nyugtató, fájdalomcsillapító hatása. Akkor adható, amikor a tejproblémát hirtelen düh okozza.

Hyoscyamus (beléndek)

Hyoscyamusra akkor lehet szükség, ha féltékenység áll a háttérben. A beléndek a középkori boszorkánykenőcsök egyik alapanyaga volt, mert alkaloidái heves érzelmi reakciókat váltottak ki.

Amikor a baba nem akarja elfogadni a mellet, lehet, hogy az édesanya lelki problémái miatt változik meg a tej íze, de ezt okozhatják gyógyszerek, gyógyteák, erős fűszerek is. Néha nehézséget okozhat a nagyon telt mellből való szopás is.

Forrás: www.homeopatia.info.hu