Baba

14 szoptatási jó tanács

A szoptatással sok kismamának akad gondja az első hetekben. Ha te is közéjük tartozol, akkor érdemes kipróbálnod és megfogadnod tanácsainkat, és meglátod, a szoptatás neked és kisbabádnak is élmény lesz.
2014. Augusztus 09.

1. Érdemes előre felkészülni

Számtalan könyvet, magazint, cikket olvashatsz a szoptatásról. Már a várandósság idején érdemes felkészülni a baba születésére, a gondozási feladatokra és persze a szoptatásra is. Magabiztosságot ad, ha úgy érzed, minden szükséges információval és eszközzel rendelkezel.

2. Kérj segítséget

A kórházban a csecsemős nővérek szívesen segítenek, de védőnőd is hasznos tanácsokkal lát el, ha problémáid lennének a szoptatással kérheted szoptatási tanácsadó segítségét is. A szoptatás ütemét, ritmusát neked és kisbabádnak is meg kell tapasztalnod, össze kell szoknotok, és ez az első napokban senkinek sem megy könnyen. Kérd a szakember segítségét, hiszen ez is feladata.

3. Győződj meg róla, hogy helyesen szopik-e

A babákat, a szopóreflex ellenére, többnyire meg kell tanítani, hogy megfelelően szopjanak. Ujjaid közé fogva a melledet, csúsztasd óvatosan a baba szájába a teljes mellbimbót. Figyelj rá, hogy ne lökje ki a nyelvével. Ha szükséges, ismételt meg a mozdulatot. Arra is figyelj, hogy ne csupán az emlő végét vegye a szájába, mert azzal fájdalmasan kicserepesedhet a bőröd. Érezni fogod, mekkora a különbség a helyes és helytelen szoptatási technika között.

4. Légy nyugodt, sikerülni fog

A legnehezebben betartható jó tanács talán az, hogy légy nyugodt akkor is, ha kezdetben nem minden úgy megy, ahogy eltervezted. Össze kell szoknotok, és ne feledd, te is és kisbabád is folyamatosan tanultok. Néhány nap gyakorlás, és hidd el, menni fog.

5. Szükséged lehet bimbókiemelőre

Ha befelé forduló mellbimbód van, akkor segíthet a bimbókiemelő, ami nyomást gyakorol a bimbóudvarra. Ajánlott egy számmal nagyobb melltartót hordani, ha bimbókiemelőt használsz. Szoptatás előtt nagyjából fél órával kell felhelyezni a kagyló alakú eszközt, aminek a belső gyűrűje fejti ki a szükséges hatást a bimbóra. Fontos: a bimbóvédő és a bimbókiemelő nem ugyanaz. A bimbóvédő egy mellbimbóra helyezett szilikon cumi, ami rontja a baba szopáskészségét, cumizavart, rossz szopási technikát eredményezhet – így a szakemberek nem ajánlják.

6. Bele fogsz jönni

Könnyen lehet, hogy életed egyik legnehezebb, legfárasztóbb és legfrusztráltabb időszakának érzed a szoptatás első heteit. A nehézségek ellenére is érdemes kisbabádat természetes módon táplálnod. Ne érezz bűntudatot, ha kezdetben viszolygást vált ki belőled vagy valamiért nem sikerül, és ne gondold az sem, hogy rossz anya lennél emiatt. Légy kitartó, meglátod, gyorsan belejössz.

7. Ne nézd az órát

Bár még mindig van olyan szakirodalom, amely szerint a babákat többnyire három óránként kell etetni, mégis azt javasoljuk, hogy ne nézd mennyi idő telt el az előző szoptatás óta, és azt sem, hogy kisbabád milyen hosszú ideig evett. Inkább hallgass az ösztöneidre, ha a baba igényli, szoptasd meg, független attól, hogy eljött-e már az etetés ideje. A napirend a baba növekedésével ki fog alakulni, a szoptatások is beállnak a három-négy órás időközökre.

8. Van megoldás a tejszivárgás ellen

Az etetések között is szivároghat a tej a melledből, ezért érdemes melltartó betétet használnod. Előfordulhatnak azonban extrém esetek is, amikor még ezek sem nyújtanak kellő biztonságot, mert átáznak. Ilyenkor lehet hasznos segítség a tejgyűjtő kagyló, melyet akár egész napon át viselhetsz, és összegyűjtheted a szivárgó tejet.

9. Használhatsz szoptatóspárnát

Sokan attól félnek, nem tudják, hogyan kell tartani az újszülöttet vagy megfelelően alátámasztani a baba fejét. Ha aggódnál emiatt, akkor hasznos segítség lesz a melyet bármelyik bababoltban beszerezhetsz. A párna megfelelően tartja a babát, és neked is kényelmes pozíciót biztosít a szoptatáshoz.

10. Igyál minél több folyadékot

A szoptatás ideje alatt igyál minél többet, lehetőség szerint szénsavmentes ásványvíz formájában. A mennyiség elérheti a napi három-négy litert is, hiszen az elegendő tej termelődéséhez nélkülözhetetlen a folyadék gyakori pótlása. Minden szoptatás előtt és közvetlenül utána is igyál meg egy nagy pohár vizet.

11. Hallgathatod kedvenc zenédet

Szoptatás közben hallgathatsz kellemes, nyugtató, lágy, relaxáló zenét. Az idő jobban telik így, te is könnyedén el tudsz lazulni, képes leszel csak a szoptatásra figyelni, és meglátod, hogy kisbabád is mennyire jól érzi magát közben. Talán még el is alszik.

14 szoptatási jó tanács

12. Ha begyulladnak az emlők

Az első hetekben sokan megtapasztalják az emlőgyulladás és vérzés nagyon fájdalmas érzését. Ebben az időszakban használhatsz a melledre a lanolinos kenőcs mellett kamillás borogatást, de a gyakori langyos vizes zuhanyzás is, közben óvatosan masszírozva a duzzadt csomókat. Melleidet borogathatod meleg textilpelenkával vagy kendővel, de segít az is, ha szoptatás után óvatosan leöblíted a melleidet, majd néhány csepp anyatejjel kezeld a fájó részt. Az anyatejben lévő anyagok fertőtlenítik és gyógyítják a sebeket.

13. Unalom ellen

Ha túl hosszúnak és unalmasnak találnád a szoptatást, mert kisbabád lassan eszik, akkor szoptatás előtt tedd elérhető távolságban magad mellé a kedvenc regényedet, egy üveg ásványvizet, valamilyen kis édességet, sós süteményt, illetve bármit, amiről azt gondolod, hogy arra szükséged lehet. A szoptatás számodra is legyen a pihenés, a kikapcsolódás ideje.

14. Félretehetsz a tejből

Amikor kisbabádnak még elegendő, hogy csak az egyik mellből eteted, szoptatás közben mellpumpával óvatosan ki tudod szívni a másikból a tejet. A belövelléskor önmagától is megindulhat a tejfolyás, ezért érdemes azt a mellszívóval összegyűjteni, amit cumisüvegben egy napig hűtőszekrényben tárolhatsz. Így ha éppen valaki más vigyázna kisbabádra, meg tudja etetni a kicsit az üvegből.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: