Baba

Anyatej vagy tápszer? Van különbség?

Minden kisbabás anyukának a táplálás körül forog a csecsemővel töltött első időszak. Megfelelő az anyatejem minősége? Eleget eszik a pici? Hogyan befolyásolja kisbabám fejlődését, ha tápszert kell használnunk?
2014. Június 15.

Ha a baba és a mama is egészséges, és mód van rá, a szakemberek mindenképpen a szoptatást javasolják. Az anyatej megvédi a babát a fertőzésektől és összetétele képes megváltozni a pici igényeinek megfelelően, szemben a tápszerrel. A szoptatás emellett közelebbi kapcsolatot hoz létre a babával és csökkenti a petefészek- és mellrák kockázatát.

Ám számtalan eset van, amikor tápszert kell alkalmazni. Például, ha a nem megfelelő tejtermelés, az anyának valamilyen betegsége van, vagy gyógyszert szed. Főleg koraszülött babáknál fordul elő, hogy a babának nincs megfelelő szopóreflexük, túl sokat van távol az újszülött az édesanyjától, fájdalmas a szoptatás és még sorolhatnánk.

A szakemberek szerint legalább az első hónapban a szoptatás a legjobb módja a csecsemő táplálásának, mert az anya immunrendszere a babát is védi. Ha ez nem lehetséges, még meg lehet fontolni a szoptatás és a tápszer kombinált adását. A mai, modern tápszerek alkalmazása azonban ugyanolyan jó megoldás lehet az csecsemő táplálására, mint az anyatej. Tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, olyanokat is, amik az anyatejben nincsenek benne és külön kell adni az anyatejes babának (például a D-vitamin).

Milyen tápszert válasszunk?

Ha bármilyen okból a tápszeres táplálás mellett döntünk, rengetegféle termék áll rendelkezésünkre. A legtöbb tehéntej vagy szójatej alapú. Vannak úgynevezett hipoallergén tápszerek azoknak a babáknak, akik allergiásak lehetnek a normál tápszer valamelyik összetevőjére, koraszülöttek vagy alacsony súllyal születtek. Minden tápszer tartalmaz vasat a vérszegénység megelőzésére. Ha nem tudjuk eldönteni, melyiket válasszuk, forduljunk orvosunkhoz bizalommal.

Kezdő lépések

Már a szülőszobán el tudjuk kezdeni babánk anyatejes táplálását. Legelőször szervezetünk egészen kevés, de annál különlegesebb tejet termel, amit latin elnevezése után kolosztrumnak hívunk. A kolosztrum, más néven előtej nagyon sok immunanyagot tartalmaz, ami megvédi a babát a fertőzésektől. Az újszülött gyomra még nagyon kicsi, így első táplálékként elég neki ez a picike adag, amit magához tud venni. Ahogy növekszik a baba, úgy nő a termelődő tej mennyisége is.

A tápszer adagolását kezdetben célszerű a gyermekorvossal megbeszélni. Minden tápszeres dobozon és kezelési útmutatójában részletes adagolási táblázat található, adagolókanállal kiegészítve. A tápszerrel etetett babák egyenletesebben fejlődnek, és anyatejes társaikéhoz hasonlóan napról napra, hónapról hónapra változik táplálékigényük.

Hozzátáplálás

Ha a védőnő vagy a gyermekorvos úgy látja, hogy anyatejes táplálás mellett a baba nem fejlődik megfelelően, javasolhatja a tápszeres hozzátáplálást. Mivel a mell és a cumisüveg szívórésze nem ugyanolyan érzetű, és a csecsemők az anya és az anyatej illatát is megjegyzik, előfordulhat, hogy elutasítják a nem valódi táplálékforrást.

Megpróbálkozhatunk azzal, hogy az első tápszeres adagokat nem az anya, hanem másik családtag adja a babának. Néhányan azért választják az anyatej mellett a tápszer adását, mert így – legfőképpen éjszaka – pihenhetnek és partnerük is könnyedén megoldja a baba etetését.

A gyermek fejlődése

Akár anyatejes, akár tápszeres babáról van szó, a körzetileg illetékes gyermekorvos és védőnő gyakorta elvégzett vizsgálatokkal és mérésekkel követi a baba fejlődését. A babákon egyértelműen látszik, ha megfelelő mennyiségű élelmet kapnak. Biztató jelnek vehetjük, ha a kórházban leadott grammok után hamar visszaáll a kicsi születési súlya és az első évben folyamatosan, határozottan emelkedik. A jól táplált babák nyugodtak és elégedettek evés után, naponta átlagosan öt-hat darab eldobható pelenkát használnak el.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Csak a legjobb minőséget!
  • Még mindig az anyatej a legjobb
  • 10 tápszeres kérdés
  • Tápszerek, mesterséges táplálás
  • Mit mond a tudomány a szoptatásról?
  • Kezdő tápszerek