Baba

Mellszívó: hogyan válasszunk?

A mellszívó sok kismama legjobb, vagy éppen leggyűlöltebb barátjává válhat a szülés utáni első hetekben.
2015. Szeptember 24.

Van, akit a kényszer visz rá a használatára, mások viszont abban a szerencsés helyzetben lehetnek, hogy annyi tejük van, hogy még félre is tudnak tenni. De milyen az ideális készülék?

A mellszívó használatának sok előnye van: segíthet megakadályozni a tejcsatornák eltömődését és a mell begyulladását, szaporíthatjuk is vele a tej mennyiségét (bár ez soha nem olyan hatékony, mint az igény szerinti szoptatás), sőt akinek felesleges teje van, akár félre is rakhat belőle, vagy éppen más kisbabáknak is felajánlhatja.

Számtalan típusú mellszívóból válogathatunk az üzletekben, de hogyan találhatjuk meg a számunkra legideálisabbat?

A mellszívókat két nagy csoportba oszthatjuk: vannak kézi készülékek, ezeket manuális erővel működtethetjük, illetve gépiek, melyeket elektromos áram hajt. Az, hogy melyiket részesítjük előnyben, nagy mértékben függ attól, hogy milyen célra szeretnénk használni.

A mellszívó nagy segítség lehet a szoptatásban

Az elektromos mellszívókat inkább azoknak szokták javasolni, akik naponta többször is fejnek (például mert koraszülött babájuk van, esetleg annyi tejük, amit nem bír meginni a baba), míg a kézi mellszívót ritkább használatra, esetleg utazásokra ajánlják. A gépi mellszívók drágábbak, nehezebbek, nagyobbak, a kézi mellszívók olcsóbb árkategóriába tartoznak, kisebb helyen elférnek, a használatuk pedig jóval csendesebb.

A mellszívó választásánál nagyon fontos szempont a kényelem, vagyis, hogy a mellszívó “feje” (mely a mellünkre kerül), pontosan illeszkedjen, ne szorítson, ne okozzon fájdalmat, ne nyomja meg a mellbimbót. Bizonyos készülékeknél ezek a fejek különböző méretben készülnek, így mindenki kiválaszthatja a neki legmegfelelőbbet.

A Philips Avent mellszívók különlegessége a puha, selymes bevonatú masszázspárna, mely kíméletesebb a mellekhez, emellett stimulálja is a mellet. A mellszívók működés közben a kisbabák szopási mechanizmusát imitálják. Egyedi kialakításuknak köszönhetően a tej közvetlenül az üvegbe folyik, anélkül, hogy előre kellene hajolni, így kényelmesebb lehet a fejés.

Az elektromos mellszívónak három fokozata is van, a tejelválasztás beindításához pedig úgynevezett stimulációs üzemmódba is kapcsolható. Az elektromos mellszívó is kompakt méretű, akár egy utazásra is kényelmesen magunkkal vihetjük. A kézi mellszívó ára nagyjából 12 000 forint, az elektromosé 30 000 forint körül van.

A MAM márka kézi mellszívója egyedileg megtervezett készülék, tölcsérrésze körbeforgatható, így mindenki megtalálhatja az ideális helyzetet a tej fejéséhez. A szívóerősség is szabályozható, így a fejés hatékonysága is növelhető. Egyszerű a használata, a tisztítása és az összeszerelése is. Nagyjából 10 000 Ft-ba kerül.

A Lansinoh-nak is van kézi, illetve gépi mellszívója is. A kézi mellszívó akár két fázisban is működtethető, stimuláló fázisa beindítja a tejleadó reflexeket, míg a fejő fázis hatékonyan szívja a tejet a mellből. Az elektromos mellszívó egyik különlegessége, hogy akár két fejjel is használható, így mindkét mellből egyszerre lehet fejni, ez gyorsabb és hatékonyabb fejést tesz lehetővé. Hálózatról és elemmel egyaránt működtethető. A kézi mellszívó ára 10000 Ft körül kezdődik, az elektromosat 30-50 000 Ft-ért vásárolhatjuk meg.

A Tommee Tippee manuális mellszívója mindössze három részből áll, nagyon könnyű összerakni, tisztítani és működtetni. A mellhez illeszkedő fej puha anyagból készült, így kényelmesebb használatot tesz lehetővé. Az elektromos mellszívó kis méretű, könnyen használható, szívóereje három fokozatban is állítható. Elektromos hálózatról és elemről is működtethető. A kézi mellszívó ára 9000 Ft körül van, míg az elektromosé nagyjából 30 000 Ft. A mellszívókat olyan csomagban lehet megvásárolni, melyhez sterilizáló doboz is tartozik.

A Medela készülékek egyik különlegessége, hogy a kézi mellszívókat akár elektromossá is bővíthetjük, egy- és kétfejes változatban is használhatóak, a szívófejeket pedig öt méret közül választhatjuk ki. A mellszívókhoz nemcsak tejtároló edény, de zacskó is csatlakoztatható. A kompakt elektromos készülékek elemről és hálózatról vagy akár újratölthető akkumulátorról is működtethetőek, kétfázisú technikájuk gyorsabb fejést tesz lehetővé.

Bizonyos típusoknál két fejjel is alkalmazható a mellszívó, és akár arra is lehetőségünk lehet, hogy a számunkra legtökéletesebb fejési beállításokat elmentsük a készülék memóriájába. A Medela egyedülálló, nagy teljesítményű készüléket is kifejlesztett, mely több fokozatban is állítható, egy- és kétfejes fejést is lehetővé tesz.

A kézi mellszívók ára 10000 Ft-nál kezdődik, az elektromos mellszívó nagyjából 30 000 Ft-tól kezdődik. A nagy teljesítményű, hosszú távú használatra kifejlesztett speciális kórházi mellszívót havonta nagyjából 15 000 Ft-ért bérelhető.

Kapcsolódó cikkeink mellszívó témában: