Baba

Így kell megtisztítani a mellszívót

Az Amerikai Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Hivatal (CDC) új irányelvet tett közzé a mellszívók tisztításával kapcsolatban, miután egy újszülött súlyosan megbetegedett egy fertőzött készüléktől.
2017. Július 27.

Mellszívó

A mellszívás nem nevezhető leányálomnak – macerás, zacskózni kell, címkézni, fagyasztani, nem beszélve a mellszívó tisztításáról. Pedig ez utóbbi nagyon nagy jelentőséggel bír.

Erről tanúskodik annak a csecsemőnek az esete is, aki egy ritka, ám igen súlyos Cronobacter fertőzést kapott egy nem megfelelően megtisztított készüléktől – írja a parents.com. A szörnyű példa arra késztette a CDC-t; az Amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Hivatalt, hogy utánajárjon, vajon az édesanyák elegendő információt kapnak-e azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell megtisztítani a mellszívó részeit. A legújabb iránymutatás célja, hogy edukálja a nőket arról, hogy pontosan hogyan és milyen gyakran tisztítsák ezeket az eszközöket.

“Megvizsgáltunk nőknek szóló útmutatókat azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell biztonságosan használni a mellszívót, de nagyon kevés olyan leírást találtunk, ami naprakész és részletes információt adott volna a témában” – mondja dr. Anna Bowen, aa CDC tisztiorvosa. “Ezért mi magunk adtunk ki a saját irányelvünket.” Minden egyes használat után el kell mosni a mellszívót. Emellett fontos, hogy a készülék használata előtt (vagy ha a lefejt tejhez nyúlunk) minden esetben alaposan mossunk kezet.

A konyhai mosogató helyett a fürdőszobai mosdókagylót és egy erre kijelölt szivacsot (nem a mosogatószivacsot!) használjunk a mellszívó megtisztításához, majd a levegőn hagyjuk megszáradni a részekre szedett készüléket. Forralással vagy gőzöléssel sterilizálhatunk is az extra védelemért.

Ritka, ám igen veszélyes fertőzés

A CDC beszámolójában említett koraszülött baba egyértelműen fogékonyabb volt a fertőzésekre. Az édesanya állítólag szappanos vízbe áztatta a részeire szedett mellszívót, és csak órákkal később öblítette át őket. Az álló víz tökéletes táptalajt képezhetett a baktériumoknak, melyekből találtak a mellszívóról, a mosogatóból és a lefejt tejből vett mintákban is.

Sajnos a fertőzés átterjedt a baba agyára is, mely agyhártyagyulladáshoz és fejlődésbeli lemaradáshoz vezetett a csecsemőnél. 

A Cronobacter fertőzés igen ritka – a CDC mindössze 4-6 esetről számol be évente -, azonban a szennyezett anyatej más fertőzések veszélyének is kiteheti a kisbabákat.

“Cronobacterrel az időre született babák is megfertőződhetnek, a Cronobacter okozta agyhártyagyulladás szempontjából legrizikósabb kategóriába pedig a 2-3 hónapnál fiatalabb csecsemők tartoznak” – mondja dr. Bowen. “Ez volt az első olyan Cronobacter megbetegedés, ami fertőzött mellszívótól kapott el egy újszülött, azonban más esetről is tudunk, mely különböző mellszívóról átvitt kórokozók okoztak a csecsemőknél.”

Biztonságosak a mellszívóval kapcsolatos praktikák?

A mellszívót használó édesanyák valószínűleg hallottak már arról a trükkről, hogy két mellszívás között elég csak a hűtőbe tenni a készüléket, így nem kell olyan gyakran mosni. De ez vajon biztonságos?

“Amennyiben a mellszívó nem fertőzött, úgy a hűtőbe helyezés két használat között elegendő lehet, azonban az alapos tisztítás a legbiztosabb módja a megbetegedések elkerülésének, ami különösen fontos a koraszülött, gyenge immunrendszerrel rendelkező, és a 2-3 hónapnál fiatalabb csecsemők esetében” – mondja dr. Bowen.

A dolgozó anyáknak több nehézséggel kell szembenézniük ezen a téren (is), hiszen nem feltétlenül adottak a megfelelő higiéniai feltételek, pl. a munkahelyi konyha mosogatóját kell használniuk. “Azonban az ilyen esetekre kitalált fertőtlenítő törlőkendőkkel sajnos nem lehet minden kis zegzugba elérni, ezért a kézi vagy mosogatógépes tisztítást mindenképpen előnyben kell részesíteni” – mondja dr. Bowen. Amennyiben erre nincs módunk, a szakértő egy második készülék használatát javasolja, amire ilyenkor átválthatunk.

És akkor íme az amerikai járványügyi hivatal útmutatója lépésről lépésre:

– Mossunk kezet a mellszívó használata előtt, és használjunk fertőtlenítő kendőt, mellyel kívülről megtisztítjuk a készüléket.

– Minden egyes használat után szedjük részeire a mellszívót, majd folyó víz alatt öblítsük át őket. Semmiképpen ne áztassuk be a mosogatóba!

– Használat után minél hamarabb mossuk el a mellszívót meleg, szappanos vízzel és egy kizárólag erre kijelölt szivaccsal. Ehhez a fürdőszobai mosdókagylót használjuk, ne a konyhai mosogatót. Vagy helyezzük mosogatógépbe a részeire szedett készüléket.

– Friss vízzel öblítsük át a részeket (ne tegyük vissza a mosdókagylóba).

– Helyezzük őket egy tiszta konyharuhára száradni. A konyharuhával törölgetést felejtsük el, ugyanis ezzel is bacikat vihetünk át a mellszívóra.

– Mossuk ki a mosdókagylót és szivacsot, és ezeket is hagyjuk megszáradni. Néhány naponta ettől függetlenül újra tisztítsuk meg őket, a szivacsot pedig cseréljük le gyakran.

– Ha mosogatógépet használunk, állítsuk magas hőfokra és szárító vagy sterilizáló üzemmódra a készüléket. Mielőtt kivennénk a mosogatógépből a mellszívó részeit, mossunk kezet, majd ugyanúgy helyezzük őket tiszta konyharuhára, hogy teljesen megszáradjanak.

– Száradás után tiszta, biztonságos helyen tároljuk a mellszívót.

Kapcsolódó cikkek: