Baba

Babakocsira szerelt táblával kérik az anyukák, hogy ne nyúljanak idegenek a kisbabákhoz

El a kezekkel a babakocsiktól! Miért éreznek annyian késztetést, hogy megérintsék a kicsiket?
2022. Január 06.
Szomorú, hogy ezt külön kérni kell! (Fotó: Getty Images)

Veled is megesett, hogy idegenek, kérdezés nélkül nyúltak a babakocsiban lévő babádhoz? Érezd magad szerencsésnek, ha a válaszod nem, sokak számára ugyanis teljesen természetes, hogy megérintsék mások gyermekét – mindez általában annyira gyorsan történik, hogy mire a szülő feleszmél és bármit mondana, már késő. Ebből lett elege jó pár anyukának, s ezért tesz szert egyre nagyobb népszerűségre az a szokás, hogy egy kedves hangvételű figyelmeztető tábla kerül a babakocsira, megálljt parancsolva a simogatni készülő kezeknek.

Nem sokkal jobb a helyzet akkor sem, ha barátok, családtagok akarják kérdezés nélkül tapogatni az újszülöttet, a fertőzésveszély ugyanis semmivel sem kisebb csak azért, mert ismerősökről van szó. Sértődésnek nincs helye, tudva, hogy a szülők egyik legfőbb célja, hogy ami rossztól csak lehet, megóvják a gyerekeiket. Ez a törekvés a világjárvány előtt is létezett, a jelenlegi helyzet azonban csak tovább növelte a fontosságát, hiszen az újszülöttek immunrendszere még közel sem olyan fejlett, mint a nagyobbaké. 

Egy közösségi oldalon napvilágot látott posztban kínált megoldást a többieknek egy anyuka, akinél végképp betelt a pohár, hogy ismerősök és ismeretlenek egyaránt késztetést éreznek arra, hogy megsimogassák a gyereküket. Udvariasan, de határozottan hívja fel a kicsi felé közeledők figyelmét egy, a babakocsira szerelhető tábla, hogy a gyerekeket nem szabad megérinteni.

Igazán sikeresnek bizonyult ez az ötlet a tengerentúlon, ahol egyre több anyuka helyez ilyen feliratú táblát a babakocsira – van, aki egyszerűen csak kinyomtatja a szöveget, de vásárolni is lehet ezekből a táblákból. “Kérlek, ne nyúlj hozzám! Túl kicsi vagyok még a nagyok kórokozóihoz.” Eredetileg egyébként a koraszülöttként érkezett csecsemők védelmét szolgálta ez a felirat, mostanra azonban minden baba megkaphatja az extra elővigyázatosságot. 

Visualizza questo post su InstagramUn post condiviso da ????????????? | ?????? ?????? (@jcsartdesigns)

Bár sokan nehezményezik a kezdeményezést és “túlféltésnek” tartják, nincs igazuk: elég egy érintés vagy puszi ahhoz, hogy a másik embert megbetegítsék, ami a kicsi babák esetében különösen veszélyes lehet. Ha mindenképp szeretnének hozzányúlni a babához, akkor azt alapos kézmosás után biztonságos megtenni, és lehetőleg olyan helyen kellene a kicsihez érni, ahol ruha vagy takaró fedi. Jobb, ha nem a kezecskéjét fogdossák össze, mert azt előszeretettel veszik a szájukba, így a kórokozók még könnyebben bejuthatnak a szervezetükbe.