Kisgyerek

Az immunrendszer fejlődése

A gyermek immunrendszere az első években fejlődik a legintenzívebben, és 12-14 éves korára éri el a felnőtt szintet.
2021. Január 08.
Az immunrendszer fejlődése (Fotó: Getty Images)

Az immunrendszer jelenti a szervezet védelmét a fertőzésekkel szemben, számos sejt és szerv együttműködésében. Az embereknek háromféle immunitása van: a veleszületett, az adaptív és a passzív.

  • A veleszületett, vagy természetes immunitás egyfajta általános védelem. Például ilyen a bőr egyfajta baktérium elleni gátként működése. Az immunrendszer felismeri, ha bizonyos betolakodók idegenek, és veszélyesek lehetnek.
  • Az adaptív, vagy aktív immunitás egész életünkben alakul. Adaptív immunrendszerünket fejlesztjük, amikor ki vagyunk téve valamilyen betegségnek, illetve az oltásokkal történő immunizálás során is.
  • A passzív immunitás más forrásból kölcsönzött, és rövid ideig tart. Például az anyatejben található antitestek átmeneti immunitást biztosítanak a babának a betegségekkel szemben.

Nagyjából 12-14 éves korra lesz a gyerek immunrendszerének fejlettsége hasonló a felnőttekéhez.

Már a születése pillanatától találkozik a gyermek idegen anyagokkal, melyekre immunrendszere válaszol. A hüvelyi úton született babák szorosabb kapcsolatba kerülnek az anyai baktérium-flórával (a császármetszésnél sterilebbek a körülmények, ezért gyakran lehet szükség antibiotikumos kezelésre), és a szerzett immunitás kialakításában a bélbaktériumoknak is fontos szerepük van. (Erre a táplálás módja is hatással van.)

Az anyatej nagy mennyiségben tartalmaz immunitásnövelő antitesteket és fehérvérsejteket, s a kolosztrumnak is nevezett előtej különösen gazdag betegségek ellenni antitestekben.

Ahogy növekszik a gyermek, számos külső, környezeti tényezővel találkozik, melyek immunrendszerére hatással lesznek. Az immunrendszert alakíthatják olyan dolgok, mint hogy van-e a gyermeknek testvére, mennyi idősen kezd el közösségbe járni, hány alkalommal kap antibiotikumos kezelést, de még az is hatással van rá, amikor kúszik-mászik otthon – sem a nagy kosz, sem a túlzott tisztaság, túlzottan steril környezet nem hasznos. De akár az is, hogy játszik-e a kutyával, mennyit tartózkodik kint a szabadban, hidegebb időben. Ezek a tényezők ugyanis mind próbára teszik, edzik a gyermek immunrendszerét, segítik, hogy ellenállóbb legyen. De ehhez is szükség van arra, hogy támogassuk a gyermek immunrendszerét.

Egyes fertőzések ellen pedig a védőoltások segítségével tud védettséget kialakítani a gyermek szervezete. Ezek között vannak kötelező és választható védőoltások, a védőoltások beadását pedig a gyermek életkora határozza meg.

Mivel támogathatjuk a gyermek immunrendszerét?

A következők hozzájárulhatnak az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás és megfelelő folyadékbevitel. A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás segít feltölteni a gyermek vitamin- és ásványianyag-raktárait, és az antioxidánsokban gazdag ételek is nagyban hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működésének fenntartásához. Az egészséges étrend segítheti a fertőzésekkel küzdő fehérvérsejtek képződését, a sejtek regenerálódását. A megfelelő folyadékbevitelről sem szabad megfeledkezni, hidegebb időben sem.

A hivatalos ajánlás szerint napi 5 alkalommal kellene zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, amely a gyermekek esetében nem mindig sikerül. A zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozás elengedhetetlen a megfelelő vitaminbevitelhez, ellenkező esetben szükség lehet bizonyos vitaminok pótlására. A legtöbb multivitamin készítmény adását csak 3 éves kor felett ajánlják, ezért a kisgyerekek számára ilyen esetben segítséget nyújthatnak a cukormentes, hozzáadott vitaminokat tartalmazó, tejalapú italporok, melyek a változatos, vegyes étrend mellett használhatók. (X)

Rendszeres testmozgás. A rendszeres, mérsékelt testmozgás fokozhatja az immunrendszer működését, növelheti a fehérvérsejtek aktivitását.

Elegendő alvás. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen a gyerekek (és a felnőttek) immunrendszerének egészséges működéséhez, és az általános jó közérzethez. Ha nem jutunk elegendő alváshoz, az megzavarhatja a hormonális funkciókat, és fogékonyabbá tehet a fertőzésekkel szemben.

Stresszcsökkentés. A stressznek, akár krónikus, akár átmeneti, lehetnek bizonyos élettani hatásai, és kedvezőtlen hatással lehet a szervezet védekezőképességére is. Bizonyos fokú stressz elkerülhetetlen, mind a felnőttek, mind a gyerekek esetében. Ha a stressz jeleit észleljük a gyereken, nyúljunk olyan technikákhoz, megoldásokhoz, amelyekkel hatékonyan csökkenthető a stressz az életében.

Bizonyos szokások kerülése. A dohányfüst a lakásban, ha a gyermek nem tölt elegendő időt a szabadban, a kevés alvás és mozgás, a magas zsírtartalmú ételek gyakori fogyasztása, a friss gyümölcsök és zöldségek elégtelen bevitele is gyengítheti az immunrendszert.

Felhasznált források:

kidshealth.org

parents.com

verywellfamily.com