Baba

11 elképesztő tény az anyatejről

Az anyatej egy igazán különleges dolog, amely már az első pillanattól táplálja a kisbabát. Talán a következő érdekességeket még te sem tudtad róla.
2019. Szeptember 22.
11 elképesztő tény az anyatejről (Forrás: iStock)

Élő anyatej

A vérhez hasonlóan az anyatej is egy élő folyadék, amely csírapusztító anyagokat, egészséges baktériumokat, antitesteket, fehérvérsejteket, antimikrobiális szereket, sejtvédőket és fehérjéket tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a baktériumok és vírusok ellen.Az anyatejben található élő baktériumok befolyásolják a baba egészségét. Kizárólag anyatejjel történő táplálás esetén az anyatej a gyermek bélrendszerét egészséges baktériumokkal látja el, amelyeknek egész életen át tartó előnyei között szerepel, hogy elősegítik az ellenálló képesség kialakulását, például a cukorbetegség, az elhízás és metabolikus- szindróma ellen.Az anyuka betegsége esetén speciális fehérvérsejtek jelennek meg az anyatejben, hogy megvédjék a babát. Ezzel szemben, ha a csecsemő beteg lesz, a baktériumok átvitele a csecsemőről az emlőbe specifikus antitestek termelését váltja ki. Ezek az ellenanyagok a tejbe kerülnek, hogy fokozzák a csecsemő immunitását és segítsenek ellensúlyozni a betegséget.Kutatások szerint nem is kell sok anyatej ahhoz, hogy kifejtse jótékony hatását a baba szervezetére, ugyanis minden teáskanál anyatejben 3 millió csírapusztító sejt található; tehát a csecsemő számára már egy teáskanálnyi anyatej is értékes!

A baba puszilgatása megváltoztatja az anyatejet

A baba puszilgatásának ellenállhatatlan vágya szintén hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. Amikor az anyuka megpuszilja a babáját, mintavételezi a bőrén található kórokozókat, amelyeket azután átviszik a nyirokrendszerbe, amely ellenanyagokat fog előállítani. Ezek az ellenanyagok ezután átjutnak az anyatejbe, majd a babába és megerősítik az immunrendszerét.

Az anyatej megváltozik az etetés folyamata során

Az anyatej zsírtartalma folyamatosan változik egy szoptatás során a baba szopásától függően. Amikor a baba szomjas, és elkezdődik a szoptatás, először a vizesebb állagú tejhez jut hozzá, hogy enyhítse szomját. Amikor a szoptatás folytatódik, a baba a magasabb zsírtartalmú tejhez jut, ezzel fedezve energiaszükségletét. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy kétféle anyatej van, hanem hogy a baba a szopás módjával és a szoptatás hosszával befolyásolni tudja, milyen típusú tejre van szüksége.

A csecsemő növekedésével az anyatej változik

Az anyatej összetétele nemcsak egyetlen szoptatás során változik, hanem a tápanyagok a baba életkorától és fejlődésétől függően is változnak, így biztosítva tökéletes táplálékot a csecsemőnekTanulmányok azt is kimutatták például, hogy a koraszülött babák anyukájának teje több kalóriát, zsírt, fehérjét és nátriumot tartalmazott, mint az időre született babák anyukájának teje. A szoptatás során a tej nem veszíti el hasznos tulajdonságait: egyes immuntényezők jobban előtérbe kerülnek a második életévben, éppen akkor, amikor a csecsemő elég mozgékony lesz ahhoz, hogy más gyermekekkel játsszon, így kihívás elé állítva immunrendszerét.

Az anyatej éjszaka is más

A nappali és az éjszakai anyatej eltérő összetevőket tartalmaz. Spanyol kutatók magasabb szintű fehérjéket találtak, amelyek stimulálják az alvást kiváltó neurotranszmittert és a melatonint. Az esti anyatej gazdag triptofánban is, az alvást kiváltó aminosavban, amelyek elősegítik a szerotonin termelődését, valamint olyan aminosavakban, amelyek elősegítik a szerotonin szintézist. A szerotonin az agy működésének és fejlődésének létfontosságú hormonja, amely javítja az agy működését és jó hangulatban tartja az alvási ciklusokat. A legújabb tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy a triptofán csecsemőkorban történő bevétele jobb szerotonin fejlődéshez vezet, így a csecsemők éjszakai táplálása hozzájárul a hosszú távú jólétükhöz.

Az étrend befolyásolhatja az anyatej összetételét

Noha a terhesség alatt feltöltött tápanyag-raktárak biztosítják, hogy a tej tápláló és kielégítő a csecsemő minden igénye szempontjából, kutatások bizonyítják, hogy egyes tápanyagok jelenlétét a saját étrend is befolyásolja. Például a különféle zsírsavak, egyes vitaminok és nyomelemek aránya a saját étrendben elfoglalt szintjüktől függ. További kutatások összekapcsolták az anyatej zsírsavtartalmát és a csecsemő hajlamosságát bizonyos allergiákra. Más tanulmányok szerint az omega-három zsírsav szintje az anyák táplálkozásában nemcsak a csecsemők egészséges idegfejlődéséhez és alvási szokásaihoz járul hozzá, hanem az anyatej immunitást erősítő tulajdonságainak erősítéséhez is.

Az anyatej ízét is befolyásolja az étrend

Úgy vélik, hogy a kizárólag anyatejjel történő táplálás hozzájárulhat ahhoz, hogy a csecsemő felcseperedve kevésbé válogatós evő legyen, mivel az anyuka által fogyasztott ételek ízei befolyásolják az anyatej ízét, megismertetve a babát ezekkel az aromákkal. Azt is kimutatták, hogy a csecsemők imádják a vanília, a fokhagyma és a fahéj ízű anyatej ízét (amikor az anyák ilyen ízeket fogyasztanak).

Az anyatej fiúk és lányok esetében eltérő

Anyatejek vizsgálatával kimutatták, hogy a zsír, a fehérjék, a vitaminok, a cukrok, az ásványi anyagok és a hormonok óriási eltéréseket mutatnak, de arra is találtak bizonyítékot, hogy a kisfiú és kislány babáknak szánt anyatej is eltérő.

Az anyatej őssejteket tartalmaz

Az anyuka az anyatejen keresztül őssejteket juttat át a babába, ezzel is erősítve az immunrendszerét. A Nyugat-Ausztráliai Egyetem Professzora, Dr. Foteini Kakulas arra jutott, hogy az anyatejből származó őssejtek más sejtekké, például csont-, zsír-, máj- és agysejtekké képesek alakulni.

Az anyatej képes elpusztítani a rákos sejteket

Az anyatej antibakteriális hatóanyagaival végzett tanulmányok azt mutatják, hogy az anyatej nem csak a baktériumokat pusztítja el, hanem negyven különféle rákos sejtet is képes megölni, köszönhetően a benne található proteineknek.

Az anyatej semlegesítheti a HIV-et

Az anyatejben találtak olyan antitesteket, amelyek segítik a HIV-vírus megállítását. Kimutatták, hogy az anyatejben lévő B-sejtek semlegesítő antitesteket hozhatnak létre, amelyek gátolhatják az AIDS-t okozó vírust.(Cikk forrása: beautifulbreastfeeding.com)Kapcsolódó írásaink: