Baba

A baba szoptatása a kisgyerekkori vérnyomásra is hatással van

Azoknak a babáknak, akiket bármilyen rövid ideig is szoptattak, 3 éves korukban alacsonyabb a vérnyomása.
2021. Augusztus 29.
A baba szoptatása a kisgyerekkori vérnyomásra is hatással van (Fotó: Getty Images)

Erre a következtetésre jutott egy tanulmány, amely során több mint 2000 gyermek adatait elemezték, hogy meghatározzák a szoptatás és a vérnyomás kapcsolatát. Az eredményeket a Journal of the American Heart Association című folyóiratban publikálták.

“Megfigyeltük, hogy azoknak a gyerekeknek, akiket valaha is szoptattak, a vérnyomása 3 éves korukban alacsonyabb volt, még abban az esetben is, ha csak rövid ideig, korlátozottan szoptatták őket életük első napjaiban” – idézi a tanulmány szerzőit a healthline.com. Hozzátették, hogy ugyan az összefüggések klinikai jelentőségét még meg kell határozni, ezek a korai különbségek a vérnyomásban jelentős mértékben csökkenthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát a későbbi életük során.

A vizsgált 2382 gyermek közül 49-et soha nem szoptattak, míg 98-at csak a kórházban tartózkodás idején, életük első napjaiban. A kutatók azt találták, hogy 3 éves korban magasabb volt a vérnyomása azoknak a gyerekeknek, akiket soha nem szoptattak. Azoknak, akiket csak életük első napjaiban szoptattak, alacsonyabb volt a vérnyomásuk, mint az egyáltalán nem szoptatott társaiknak.

Dr. Susan Crowe, a Stanford Egyetem szülészeti-nőgyógyászati klinikai professzora szerint nem meglepő, hogy a csupán néhány napig szoptatott babák is vérnyomása is alacsonyabb később. “Az előtej, a kolosztrum aktív hormonokkal van tele, amelyek hosszú távon megalapozhatják az egészségügyi eredményeket. A tanulmány azt sugallja, hogy a kolosztrumban van valami fontos, ami hatással lehet (a vérnyomásra – a szerk.) még akkor is, ha csak a születés utáni első napokban fogyasztják” – mondta el Crowe a portálnak.

A szakértő hozzátette azt is, hogy kolosztrum olyan bioaktív vegyületeket tartalmaz, mint a növekedési faktorok, őssejtek és hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek hatnak a mikrobiomra, és hatással lehetnek az érrendszeri hámszövetre, utat nyitva az egészségesebb kardiovaszkuláris eredményekhez.