Baba

Így hat a szoptatás az immunrendszerre

Közismert, hogy a szoptatásnak hosszú távú hatása van, sőt azt már korábban is kimutatták, hogy anyatejes babáknál ritkábban alakul ki asztma vagy autoimmun betegség az életük későbbi szakaszában.
2021. Január 18.
Így hat a szoptatás az immunrendszerre (fotó: Getty Images)

A Birminghami Egyetem, valamint a Birminghami Nők és Gyermekek Országos Egészségügyi Szolgálat Alapítványa által vezetett kutatás a szoptatás hosszú távú pozitív egészségügyi hatásainak biológiai mechanizmusait az immunrendszer alakulását vizsgálta.

Közismert, hogy a szoptatásnak hosszú távú pozitív hozadéka van. Azt már korábbi kutatások kimutatták, hogy az anyatejjel táplált csecsemőknél ritkábban alakul ki asztma, elhízás és az autoimmun betegségek kockázata is kevesebb az élet későbbi szakaszaiban azokhoz képest, akiket kizárólag tápszerrel tápláltak.

Ebben az új tanulmányban a kutatók először fedezték fel, hogy egy bizonyos típusú immunsejtek – az ún. szabályozó T-sejtek – a szoptatott babák életének első 3 hetében megnövekednek, és majdnem kétszer annyi ilyen immunsejtjük lesz, mint tápszeres társaiknak. Ezek a sejtek szabályozzák a baba immunválaszát és segítenek csökkenteni a gyulladásokat is. A kutatás azt is kimutatta, hogy a szabályozó T-sejtek működését támogató, Veillonella és Gemella nevű specifikus baktériumok nagyobb mennyiségben vannak jelen a szoptatott csecsemőknél. A kutatók hangsúlyozzák a szoptatás fontosságát.

Az egyik szerző Toldi Gergely, a Birminghami Egyetem kutatója neonatológus elmondta, hogy korábban nem vizsgálták a ennek a sajátos sejttípusnak a korai szoptatásban gyakorolt kiemelkedő jelentőségét. A kutató azt reméli, hogy az eredményeik növelni fogják a szoptatási hajlandóságot és még több csecsemő élvezheti az anyatej előnyeit. Hozzátette, hogy eredményeik hozzájárulhatnak a tápszer összetételének optimalizálásához.

A tanulmányt hároméves kutatási projekt előzte meg, amely 38 egészséges anya és egészséges csecsemőjük adatait elemezte. Kis mennyiségű vér- és székletmintát gyűjtöttek születéskor, majd később az otthoni látogatások során, amikor a csecsemők három hetesek voltak. A 38 csecsemőből tizenhat (42%) kizárólagosan szoptatott, míg kilenc csecsemő vegyes táplálékot kapott, 13 csecsemőt pedig kizárólag tápszerrel tápláltak.

(Cikk forrása: medicalxpress.com)