Baba

Az anyatej drasztikusan csökkenti a fertőzések kockázatát

Az anyatejes táplálás jelentős mértékben csökkenti a fertőző betegségek, köztük a legtöbb csecsemőhalált okozó légúti fertőzés és hasmenés okozta halál esélyét.
2019. Augusztus 01.
Az anyatej drasztikusan csökkenti a fertőzések kockázatát.

Az anyatejes táplálással legalább 823 ezer öt éves kor alatti gyermek halála lenne megelőzhető – hívja fel a figyelmet az anyatejes táplálás világnapján (augusztus 1.) az UNICEF. Azok a szakpolitikák, amelyek támogatják a szoptatást – például a szoptatási szünetek és a fizetett szülői szabadság – még mindig nem elérhetőek a legtöbb anya számára világszerte. Bár a szoptatás pótolhatatlan egészségügyi hatása bizonyított, jelenleg a gyerekek 60%-a nem részesül az ajánlott hat hónapig tartó kizárólagos anyatejes táplálásban.

“Az anyatejes táplálás egészségügyi, társadalmi és gazdasági előnyeit mindenhol a világon elismerik, mégis a munkahelyek világszerte megtagadják az anyáktól a szükséges támogatást. Sokkal nagyobb befektetésre lenne szükség a fizetett szülői szabadság területén, valamint szoptatás támogatására minden munkahelyen, hogy az anyatejes táplálás mértéke globálisan emelkedjen” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

10-ből mindössze 4 baba részesül kizárólagos anyatejes táplálásban. 2018-ban a babák mindössze 41%-a részesült kizárólagos anyatejes táplálásban az élete első hat hónapjában. A gazdaságilag legkevésbé fejlett országokban volt a legmagasabb az arány (50,8%). Ruanda vezeti a listát 86,9%-al, majd Burundi (82,3%) és Sri Lanka következik (82%). A magas és közepes jövedelmű országokban volt a legrosszabb az arány (23,9%), amely a 2012-es 28,7%-os eredményhez képest is visszaesés.

Fontos a munkahelyi környezet. A rendszeres szoptatási szünetek beiktatása munkaidőben és az anyatejes tápláláshoz megfelelő és támogató munkahelyi környezet kialakítása nagyban hozzásegíti az anyákat ahhoz, hogy hat hónapon keresztül biztosítsák a kizárólagos táplálást, amelyet a gyermek korának megfelelő kiegészítő szoptatással folytathatnak.

A dolgozó nők nem kapnak elég segítséget az anyatejes tápláláshoz. Világszerte az újszülöttet ápoló nők mindössze 40%-a rendelkezik az anyatejes tápláláshoz szükséges legalapvetőbb ellátási feltételekkel munkahelyén. Az egyenlőtlenség az afrikai országok között csúcsosodik ki, ahol a csecsemőt nevelő anyák mindössze 15%-a kap bármilyen támogatást az anyatejes tápláláshoz.

Kevés ország biztosít fizetett szülési szabadságot. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet legalább 18 hét fizetett szülési szabadságot és az anyatejes tápláláshoz szükséges támogatást javasolja, azonban világszerte csak az országok 12%-a biztosít megfelelő fizetett szülési szabadságot. A fizetett szülési szabadság 30%-al növeli az esélyét annak, hogy a nők anyatejes táplálást biztosíthassanak az első hat hónapban.

Az anyatejes táplálás a baba mellett az anya egészségének is kedvez. Az anyatejes táplálás mértékének növelésével megelőzhető lenne évi 823 ezer ötévesnél fiatalabb gyermek, valamint 20 ezer melldaganatos beteg halála.

Kevés újszülött jut anyatejhez élete első órájában. 2018-ban az újszülöttek kevesebb mint fele – 43% – jutott anyatejhez élete első órájában. Az azonnali mellre helyezés segít a babát melegen tartani, fejleszti az immunrendszert és beindítja a tejképződést.

Jó befektetés az anyatejes táplálás. Amennyiben az anyatejes táplálás mértéke optimális lenne, 300 milliárd dollárral csökkennének az egészségügyi költségek világszerte.

Az anyatejben minden olyan vitamin, ásvány, enzim és antitest megtalálható, amely létfontosságú a csecsemő fejlődéséhez. Az élet első hónapjában nincs szükség külön itatásra, vagy kiegészítő táplálásra. A szoptatás erősíti a kapcsolatot az anya és a csecsemő között, segíti a baba agyi fejlődését, emellett csökkenti a szívbetegség, a cukorbetegség és az allergia kialakulásnak kockázatát. A szoptatás erősíti és védi az immunrendszert a külső támadások ellen. A szoptatás nem csupán a gyermek egészségét javítja és életet ment, hanem beruházást is jelent az emberi erőforrás fejlesztésébe, mely az ország gazdaságát javítja.

Mítoszok és valóság az anyatejes táplálással kapcsolatban

Gyakorlatot igényel

Bár a babák ösztönösen keresik édesanyjuk mellét, sok első gyermekes anyukának kritikus a mellre helyezés és szüksége lehet gyakorlati szakértő segítségre. A baba és az anya részéről idő és gyakorlás, otthon és munkahelyen pedig elegendő támogatás szükséges. Ha a szoptatás a helyes testtartás mellett is fájdalmat okoz, érdemes szakember segítségét kérni.

Nincs szükség szoptatás előtt a mellbimbók megmosására

A kisbabák, amint megszületnek felismerik az édesanyjuk illatát, a mellbimbó pedig olyan anyagot termel, amelyet a csecsemők éreznek és amelyben “jó baktériumok? vannak. Ezek segítik a gyermek immunrendszerének kialakulását, ezért a mellbimbók megmosása nem szükséges.

Érdemes azonnal kezdeni

A szakértők szerint érdemes a szoptatást a szülés után mihamarabb megkezdeni, mert ekkor nagyon erősek a baba ösztönei, így gyorsan megtanulja a technikát. Segít az is, ha az anya a saját testére helyezi az újszülöttet, mert így a baba gyorsan hozzászokhat a bőréhez, illatához.

Nincs elég tej

A legtöbb anya képes elegendő tejet biztosítani a gyermekének, a tejképződést azonban nagyban befolyásolja azonban a helyes mellre helyezés, valamint a szoptatás gyakorisága és alkalmankénti mennyisége. Az anyáknak ugyanakkor szükségük van megfelelő táplálkozásra, pihenésre és szakértő segítségre.

Betegség esetén is lehet szoptatni

Betegség esetén érdemes orvossal konzultálni a szoptatásról. A legtöbb betegség nem jelent kizáró okot, hiszen a szervezet által a betegség idején termelt antitestek segítenek a baba saját immunrendszerének kialakulásában.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek: