Terhesség

“Szoptatáskelengye”: ezekre lesz szükséged az anyatejes tápláláshoz

Már meg se lep senkit, hogy a szoptatásra is hatalmas ipar épült, akár egy átlagbért is el lehet költeni a különböző kiegészítőkre. Lássuk, mire lesz szükség.
2019. Június 03.

Ha anyatejes táplálásra készülsz, már érdemes a várandósság során beszerezni néhány hasznos eszközt hozzá – persze ha úgy alakul, szülés után sem vagy elkésve semmivel! A boltok polcait elnézve azonban könnyen elbizonytalanodik az elsőgyermekes édesanya: mit érdemes megvenni a siker érdekében?

Az alábbi listánk összeállításánál igyekeztünk arra törekedni, hogy csak a feltétlenül szükséges eszközöket gyűjtsük össze, és minél kevesebb haszontalan kacat kerüljön a polcra.

A tudás forrása

Keresd meg neten azt a megbízható forrást, ahonnan korrekt információkat, tanácsokat találhatsz a téma kapcsán. Nálunk is rengeteg témába vágó cikket találsz, de ellátogathatsz a La Leche Liga Magyarország oldalára is. De egy jó könyvet is beszerezhetsz a témában, ha a papíralapú informálódás közel áll a szívedhez.A szoptatás női művészete című könyvet minden leendő édesanyának szinte kötelező olvasmányként írnánk fel (kivéve annak, aki tudatosan elhatárolódik a szoptatástól, ezt senkire nem akarjuk rákényszeríteni). Ez egy valóban hasznos olvasmány, írhatnánk azt is, hogyha csak egy könyvet olvasol el a szoptatásról, ez legyen az. Olvashatsz benne az egyes életszakaszok jellegzetességeiről, a szoptatás változásairól, de van benne fejezet a leggyakoribb problémákról, mint a tejkő, a mellgyulladás vagy az evészavar.

Ruházat

Amíg szoptatsz, bizony alakítanod kell a ruhatáradon. Érdemes beszerezned 2-3 darab kényelmes (merevítő nélküli) szoptatós melltartót. A terhesség során a melleid valószínűleg egyébként is nagyobbak lettek, így a régi melltartóidat mindenképp le kell cserélned.Ezen felül nem árt, ha (időjárástól függően) van 1-2 szoptatós trikód vagy pulcsid. Tudjuk, ezek jellemzően drágábbak, mint a “hagyományos? társaik, ezért épp elég lehet egy olyan fazon, ami szoptatásbarát, például gombos ing, vagy átlapolós felső.

Melltartóbetét

Kifejezetten hasznos, főleg, amíg be nem áll a kereslet és a kínálat. A legtöbben még utána is használják, gyakorlatilag a szoptatás végéig. Ezzel elkerülheted, hogy a ruházatod teljesen átázzon a tejtől.

Mellszívó

A cikkünk megjelenésekor hatályos ajánlások szerint az első hat hónapban kizárólag anyatejjel tápláljuk a babánkat, ha erre van mód. Azonban azt nem tartjuk elvárhatónak, hogy az édesanya ennyi időn keresztül szinte összenőve létezzen a babájával – igenis, egy nőnek ilyenkor is szüksége van némi kikapcsolódásra, énidőre! Bár ez átalakul, és nem jelent egyet egy átdorbézolt péntek éjszakával, vagy egy wellness hétvégével, de senkit nem lehet megvetni azért, hogyha délután 2-3 órára kicsit el akar szabadulni otthonról, és mondjuk beülni valahova sütizni vagy hamburgerezni a barátnőivel (de ide vehetnénk a szülés utáni hathetes kontrollt is).Az ilyen esetekre, jó, ha van otthon mellszívó, ilyenkor előre le lehet fejni az anyatejet, és ha a kisbaba szomjas vagy éhes lesz, akkor ezt fel lehet használni.A nagyon rutinosak kézzel is tudnak fejni, de az elektromos lényegesen kényelmesebb megoldás. Egy jó készülékbe érdemes befektetni, ki tudja, mennyi ideig fogod használni!

Mellbimbóápoló krém

A szoptatás elején gyakori probléma, hogy a mellbimbó kisebesedik. Ezt az időszakot könnyebb átvészelni, ha beszerzel egy olyan speciális krémet, amit lemosni sem kell szoptatás előtt. Ehhez az kell, hogy természetes összetevő legyen benne, például lanolin, vagy kókuszolaj.

Szoptatási oldal emlékeztető

Van, aki könnyen számon tartja, hogy melyik melle volt utoljára, de van, aki a mell teltségéből nem tudja elsőre megítélni, melyik mell következik a szoptatásban. Létezik szoptatási karkötő, mobil applikáció is, ami segíthet, de van, aki egyszerű biztosító tűvel, vagy szoptatási naplóval tartja észben, melyik mell a soros.

Szoptatós párna

Ez a mikrogyöngyökkel bélelt csoda segít a szoptatás közben úgy tartani a babát, hogy ne álljon ki a hátad, karod az esemény végére. Emellett a babát is beleteheted szoptatás után, ha fészket alakítasz ki belőle.Kapcsolódó cikkeink: