Baba

Bevezetés a szoptatásba

Hat hónapig csak anyatejet! - így hangzik az Egészségügyi Világszervezet és a Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium ajánlása. Ezt célt igény szerinti szoptatással valósíthatjuk meg.
2008. Január 28.

Bevezetés a szoptatásba

Ma már tudjuk, hogy a kisbabák nem óraműszerűen működnek. Az éhes csecsemőt mindig meg kell szoptatni: ez a babának és az anyának is a legjobb megoldás. A mai napig vadászó-gyűjtögető életmódot folytató társadalmakban a gyermek mindig mellközelben van, önkiszolgáló rendszerben szopik óránként többször is, mindannyiszor csupán néhány percig – náluk így működik az igény szerinti szoptatás.

A mi kultúránkban nem szokás a csecsemő egész napos, testközeli hordozása. Kiságyban, nyugodt körülmények között tovább alszik, ritkábban kér enni, de akkor nagyobb mennyiséget szopik. A legtöbb csecsemő naponta nyolc-tizenkét alkalommal szeretne enni – ez is igény szerinti szoptatás. Értelmetlen volna, ha az egyik módszert értéktelenebbnek nyilvánítanánk a másiknál.

Az újszülöttek nagy része szívesen szopik már a szülés utáni első órában. Ezután a legtöbbjük mély álomba merül, és lehet, hogy az első-második napon nagyon kevés hajlandóságot mutat a szopásra. Az a legjobb, ha ilyenkor is együtt van édesanyjával, és mellre teszik, amint az éberség jeleit mutatja. Az első nap elteltével az apróság általában érdeklődni kezd a szopás iránt.

Hogyan kezdjünk hozzá a szoptatáshoz?

A kisbaba szopóreflexe már a magzati fejlődés 28. hetétől kezdve működik. Ha megérintjük az arcát, tátogó mozgással az érintés irányába fordul. Ekkor tegyük bele a mellbimbót minél mélyebben a szájába, úgy, hogy a baba a bimbóudvar nagy részét is bekapja. Ügyeljünk arra, hogy arca és teste felénk forduljon, vagyis a mama és a baba hasa párhuzamos legyen egymással.A szoptató anya testhelyzete szinte bármilyen lehet, két szempontnak azonban feltétlenül meg kell valósulnia: a testhelyzet legyen az anya számára olyan kényelmes, hogy akár egy óra hosszat is zsibbadás nélkül elidőzhessen benne, a baba pedig a fent leírt módon helyezkedjen el, és a bimbót minél jobban kapja be. Szoptatás közben mindig gondoskodjunk a babát tartó kar megfelelő alátámasztásáról.Az újszülötteknek pici gyomruk van, nem sok anyatej fér bele. Kéthetes korig igen magas az anyatej savótartalma, ezért különösen könnyen emészthető. Ez az oka annak, hogy az első hetekben a legtöbb baba gyakran szeretne enni, és egy szoptatás akár fél-egy órán át is eltarthat. Ahogy az anyatej összetétele változik, és a baba nő, egyre ügyesebb lesz, a szoptatások ritkulnak, a szopás időtartama is csökken.A szopásoknak nemcsak a gyakorisága, hanem a ritmusa is különbözhet. A gyerek bizonyos napszakokban rendszerint többször, más napszakokban ritkábban kér enni. Ha a kicsi egészséges, nyugodtan hagyhatjuk, hogy kövesse a saját ritmusát. Akár négy-öt órát is aludhat egyhuzamban, míg bizonyos időszakokban – rendszerint késő délutánonként – sűrűbben szeretne enni. Ez nem annak a jele, hogy estére kevés lenne a tej!Más a helyzet a beteg, gyenge újszülöttekkel. Ha egy baba besárgult, vagy valamilyen fertőzés, láz gyengíti el, akkor nem tesszük jól, ha a jelzéseire “hallgatunk”, és csak akkor etetjük meg, ha sír. Az ilyen kisbabákat ébreszteni kell, legalább háromóránként vagy még sűrűbben, hogy elég tejhez jussanak. A csecsemő megfelelő gyarapodása és a tejtermelés fenntartása érdekében az éjszakai szoptatásra is szükség van.

Most éppen miért sír a baba?

Azt a legnehezebb eldönteni, hogy a baba valóban éhes-e, vagy valami más miatt nyugtalan. Ha az előző etetés befejezése óta eltelt egy-másfél óra, akkor feltételezhető, hogy szopni akar, nyugodtan megkínálhatjuk. Ha a kicsi jól belakmározott, akkor nem valószínű, hogy egy óra elteltével az éhség miatt kezd el sírdogálni. Ebben az esetben egy kis dajkálás, szeretgetés, hordozás is megnyugtathatja. Az is lehet, hogy feszülő pocakja miatt kínlódik. Egyes kisbabák különösen nehezen tudnak böfizni, nekik akár tíz perc is szükséges ahhoz, hogy megszabaduljanak a gyomrukban összegyűlt levegőtől.Sok édesanyát aggaszt, hogy a gyermek szopás után is úgy viselkedik, mintha éhes lenne: keresgél a szájával, rágja az öklét, szopja az ujját. Lehet, hogy a kisbaba még szívesen cumizgatott volna egy ideig. Ha egy jóllakott, de szopni kívánó babát az anya a telt mellére tesz, lehet, hogy a baba “túleszi magát”, és végül ettől lesz nyugtalan. Jobb ilyenkor az üresebb mellet kínálni, azt, amelyikből a baba előzőleg szopott – így biztosítjuk neki a “komfort-szopást”, a természetes cumit. Megfigyelhetjük, hogy a kisbaba ilyenkor nem, vagy csak nagyon ritkán nyel.A baba akkor is sírós lehet, ha túl gyakran szoptatják, vagy túl hamar teszik át egyik mellről a másikra. A szoptatás folyamán ugyanis más összetételű tej ürül a szopás elején, mint néhány perccel később. Az “első tej” tejcukorban (laktóz) dús, zsírban szegény. Ahogy telnek a percek, a tej egyre zsírosabb lesz, tejcukortartalma csökken. Ha a baba nagyon gyakran szopik, vagy túl hamar átteszik a másik mellre, főleg a magas laktóztartalmú első tejhez fog hozzájutni, és nem kap a tápláló hátsó tejből. Ez jó ok arra, hogy sírós legyen szopás után is, hiszen hiába van tele a hasa, végül mégis éhen marad.Az is előfordulhat, hogy a gyermek valóban éhes marad szopás után. Nem ritka, hogy az anya szervezete képtelen követni a gyermek hirtelen megnőtt anyatejigényét. Ahhoz, hogy megállapítsuk, valóban kevés-e az anyatej, mindig a baba állapotát kell figyelembe venni.A mell feszülése vagy éppen puhasága, a tej csöpögése, a ritkuló vagy sűrűsödő szopási igény, a sírósság önmagában nem elég ok arra, hogy aggódni kezdjünk. Arra pedig végképp nem, hogy pótlást, cumisüveget, cumit adjunk a babának. Az éhező csecsemő nyugtalan, soha nem elégedett, napi hatnál kevesebb pisis pelusa van, kevés és sötét a széklete, bőre nem olyan feszes, mint eddig, megáll a gyarapodása, vagy csökken súlya. Ebben az esetben segíthet a nagyon gyakori szoptatás.Mivel a baba sokszor szopik, az anya soha nem érzi, hogy megtelne a melle, s ez további aggodalmat kelthet. Nyugtassa meg az a tudat, hogy a mell folyamatosan termeli a tejet. Ilyenkor zsírban és fehérjékben különösen gazdag tej keletkezik, ami kis mennyisége ellenére is tápláló. Bízzon abban, hogy néhány nap múlva a tejtermelés utoléri a baba igényét.

Mitől függ az anyatej mennyisége?

Az első hetekben a kisbaba szopásának hatására prolaktin termelődik, s minél magasabb a koncentrációja, annál több tej képződik. A prolaktinszint a szopás során az első korty után fél órával, illetve az éjszakai órákban a legmagasabb, ezért több okból is vétek kihagyni az éjszakai szoptatást. Egyrészt reggelig túltelítődhetnek a mellek, s könnyen tejpangás alakulhat ki, másrészt a tejtermelődés rendszeres, gyakori szoptatással fokozható leginkább.Fontos tudni, hogy mi történik olyankor, amikor a mellek túltelítődnek: ilyenkor a tejtermelődés leáll, és a magától kiváltódó tejleadó reflex segítségével valamennyi ürül is. Vagyis, a szoptatások közötti idő nyújtásával nem érhetjük el azt, hogy addigra majd több tej álljon a baba rendelkezésére. A ki sem szopott anyatejjel nem lehet takarékoskodni, ez a módszer a tejmennyiség csökkenését eredményezi.

Mindig legyünk együtt!

Az első babánál és az első hetekben különösen fontos, hogy kedvezően alakuljanak a feltételek. Érdeklődjük meg hónapokkal a szülés előtt, mire számíthatunk a kórházban! Akkor sem szabad azonban elkeseredni, ha nem alakulnak optimálisan a körülmények, vagy legalábbis nem úgy, ahogyan elképzeltük. Előfordulhat, hogy a szoptatásra csak jókora késéssel kerül sor; ha a baba beteg vagy koraszülött, hosszú hetekig nem vihetjük haza.Megeshet, hogy a választott kórház nem felel meg elvárásainknak, nincs rooming-in, vagy ha van is, éjszakára elviszik a csecsemőket. Ilyenkor kérhetjük a csecsemős nővért, hogy hozza ki szopni, ha felébred éjjel és sír. Ez sokkal jobb megoldás annál, mint hogy tápszert kapjon cumisüvegből anyatej helyett! Sok múlik azon, hogy a kismama tisztában van-e a jogaival, tudja-e hogy kérheti az együttes elhelyezést, mert az egészségügyi törvény lehetővé teszi ezt. Változásokra csak akkor számíthatunk, ha kinyilvánítjuk igényeinket, szóvá tesszük panaszainkat, de alkalomadtán a dicsérettel sem fukarkodunk.

Értékes előtej

Az anyamell a szülés után közvetlenül sem üres: kolosztrumot, azaz előtejet tartalmaz. Az a néhány korty, amit az újszülött elfogyaszt belőle, olyan, mintha védőoltásban részesülne. A kisbaba bélnyálkahártyáját bevonják az anyatej immunanyagai, s védettséget biztosítanak minden olyan kórokozóval szemben, amely ellen az anya ellenanyagokat termel. Többek közt ezért sem szükséges szájkendőbe bújni és mellet fertőtleníteni a szoptatások előtt.Az anya melletti elhelyezés járványügyi szempontból lényegesen biztonságosabb, mint az újszülöttosztály, ahol egy légtérben több kisbabát is elhelyeznek. Az előtej összetétele egyébként folyamatosan változik. Ellenanyagtartalma a szülés utáni órákban a legmagasabb – milyen kár, hogy sok kisbabát csak hat-tizenkét óra múlva visznek ki először szopni édesanyjához!Az anyatej speciális, személyre szabott védelmét és összetételét semmivel sem lehet pótolni és helyettesíteni, a korai tápszeradás viszont növeli a különféle allergiák, és más betegségek kialakulásának kockázatát. A gyakori szoptatás segíti az újszülöttkori sárgaság gyors lezajlását.

Tejleadó reflex: amikor kinyitjuk a csapot

Minél hamarabb kezd el szopni a kisbaba, minél gyakrabban mellre teszik, annál hamarabb bekövetkezik az úgynevezett tejbelövellés. Az addig puha tapintású mellek megduzzadnak, feszesek és kemények lesznek. Ha a kisbaba szopni kezd, a keményedés hirtelen robbanásszer? érzéssé fokozódik, a mellbimbók megkeményednek és kiemelkednek, a tej pedig több csatornán át spriccelni kezd. Ez a tejleadó reflex. A méhösszehúzódásokhoz és az orgazmushoz hasonlóan az oxitocin nevű hormon váltja ki.A tejleadó reflexet nem minden anya érzékeli, van, aki csupán abból veszi észre létezését, hogy a kisbaba először csak ráharapásszerű állkapocsmozgással szopik, de nem nyel folyamatosan addig, amíg a tej el nem kezd folyni. A bimbóvédő használata akadályozhatja reflex kiváltódását, mivel a kelleténél kevesebb közvetlen inger éri a mellet.

Hova forduljunk, ha baj van?

Ne hagyjuk súlyosbodni a szoptatási problémákat! Minél előbb kérünk segítséget, annál jobb.A La Leche Liga Magyarország honlapján (www.lll.hu) minden lényeges információt megtalálunk. Központi információs telefonszámukon megtudhatja a szoptatási tanácsadóik elérhetőségét, akik maguk is gyakorlott, szoptatási tapasztalatokkal rendelkező anyák. Szoptatós füzetsorozatuk megcímzett A/5-ös boríték beküldésével rendelhető meg a 1022. Budapest, Herman Ottó út 18. címenHa sebes a mellbimbója, mellrehelyezési problémái vagy mellgyulladása van, kérjen időpontot valamelyik szoptatási ambulancián. Ezek telefonszámát minden Kismama magazinban megtalálhatja más hasznos telefonszámokkal együtt a Kismamanotesz című rovatbanKapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin