Baba

Szoptatni szeretnél? Itt a segítség!

Augusztus elsején ünnepeljük a szoptatás világnapját. Ebből az alkalomból azt járjuk körül, kitől milyen segítségre számíthatsz ebben a csodálatos, de kihívásokkal teli időszakban.
2010. Augusztus 01.

Lelki támasz

– Jól segíteni művészet – mondja Vincze Anikó pszichológus. – Ha a segítő átérzi a gondokat, az már önmagában is hatalmas erőforrás a kismama és a baba számára. A mindennapi segítséget elsősorban a család adhatja. Nagyon fontos, hogy ne legyenek erőszakosak: ha az anya nem jelzi, hogy segítségre volna szüksége, akkor ne zúdítsák rá tanácsaikat. Bármikor kínálhatnak szabadidőt, enni-innivalót, masszázst, kényeztetést, olyasmit, ami segít, hogy jól érezze magát. Fontos, hogy érezze: ügyes, tisztelik az erőfeszítéséért. Ne támasszanak elvárásokat vele szemben, dicsérjék sokat, szavakkal, gesztusokkal, a férj éltesse a nőt és a feleséget is benne, amellett, hogy most az anyaság van előtérben.

Soha ne avatkozzanak be, és ne oldják meg a kismama helyett a dolgokat. Higgyék el, hogy ő ismeri leginkább önmagát, ő tudja, mi a jó neki és a babának. A barátnő ilyenkor nagy kincs: meghallgatja, erősíti benne a jót, emlékezteti nehéz helyzetekre, amelyeket már megoldott. De ő se osszon kéretlen tanácsokat, ne okoskodjon, ne legyen hozzáértőbb, mint a mama. Legyen empatikus, elfogadó, hozza be a világot a kismama életébe, lazítsanak együtt, akár baba nélkül. És ha a kismama nem kér a segítségből a család, barát, rokon nagy igyekezete ellenére (vagy épp azért), azt tudni kell elfogadni sértődés, rossz érzések nélkül.

– Ha a család és a barátok lelki támogatása nem elég, előfordul, hogy pszichológusra van szükség. A szülés környékén, tehát a szoptatás időszakában gyakran már korábban meglévő, a mélyben szunnyadó vagy addig nyugvó problémák erősödnek fel, válnak láthatóvá. A pszichológus nagyobb egységben szemléli a szoptatás körüli problémákat, igyekszik feltárni a gyökerüket, oldani őket. A családi rendszerben is keresi az okokat, különösen igyekszik megérteni a baba-mama kapcsolatot, támogatni ezt, és előtérbe helyezni, megmutatni a kismama erősségeit.

Orvosok és védőnők

Anyatejes táplálás- Az a gyerekorvos tud segíteni, aki képes elszakadni az időhöz kötött szoptatás és a korán bevezetett napirend eszméjétől – foglalja össze Dr. Kós Csaba gyermekgyógyász-neonatológus. – Ha az anyát az igény szerinti szoptatásra biztatja, ezzel már sokat tett a sikerért és azért, hogy a kisbaba annyi anyatejhez juthasson, amennyire szüksége van. Az is fontos, hogy ne csak a gyarapodását, hanem mindig a baba általános állapotát figyelje, ismerje meg az anya szoptatási gyakorlatát, és csak ezek után vonjon le következtetéseket.

Sajnos ma gyakori, hogy pusztán a számokra alapozva írnak fel tápszert, és ez aláássa a szoptatást. A lelkiismeretes orvos, akármilyen időigényes is a dolog, utánajár, hogy mi okozza a problémát. Hiszen annak, hogy egy baba nem gyarapodik megfelelően, vagy hogy kevés az anyatej, számtalan oka lehet. Van, amikor egyszerűen csak változtatni kell a család mindennapi gyakorlatán, máskor megfelelő szoptatási testhelyzetet kell javasolni, de az is lehet, hogy a baba vagy az édesanya nem egészséges, akkor ezen kell segíteni. Az orvos mellett a védőnőnek is ugyanezeket az elveket kell vallania, így kaphat az anya megfelelő gyakorlati segítséget is.

Az első, legfontosabb támogatást a szülészeten kaphatja a család. Ehhez az kell, hogy az ott dolgozók tudják, mire képes az újszülött és mire az anya szervezete, és bízzanak benne. Egészséges anya-gyerek párosnál nem kell félni a kiszáradástól, ha az anya igény szerint szoptathat éjjel-nappal, és segítenek neki a babát jól mellre tenni. Az lenne az ideális, ha minden kórházban követnék a bababarát elveket (lásd keretes írásunkat), és minden szakember, aki a kismamával foglalkozik, értene a szoptatáshoz. Tapasztalatom szerint a gyermekorvosok többsége nem is tud a 2009-ben megjelent, csecsemőtáplálással foglalkozó ajánlás létezéséről. A fiatalok továbbra is elavult tankönyvekből és korszerűtlen szemléletű feletteseiktől tanulják a szakmát, ezzel sokszor többet ártanak, mint használnak. A legnagyobb segítség tehát a jobb orvos- és védőnőképzés lenne.

Szakmájuk a szoptatás

Szoptatni szeretnél? Itt a segítség!

– Egymás tapasztalatából a legegyszerűbb tanulni, ezt saját bőrömön is tapasztaltam – eleveníti fel élményeit Rózsa Ibolya laktációs szaktanácsadó (IBCLC). – A La Leche Liga csoportjaiban a szakszerű segítség mellett lelki támaszt is kapunk. Sokat segít, ha látjuk, hogy mennyire hasonlóak a gondok, ugyanakkor mennyire különbözőek a babák! Az LLL-csoportok vezetői képzett és tapasztalt édesanyák, akikhez bizalommal lehet fordulni nemcsak szoptatással, hanem anyasággal kapcsolatos kérdésekben is. Mivel maguk is szoptatták vagy szoptatják gyerekeiket, nem ismeretlen számukra a kevés tej, a sebes bimbó vagy éppen a mellgyulladás kellemetlensége. Tudják, milyen könnyen kétségbeesik, elbizonytalanodik bárki a pici baba mellett. Ingyen segítenek telefonon keresztül. A Liga internetes oldalán érdekes és hasznos cikkeket olvashatsz, és megtalálod a tanácsadók és a baba-mama csoportok elérhetőségeit.

Ma már Magyarországon is találhatsz magas szinten képzett, szoptatással foglalkozó szakembereket, IBCLC laktációs szaktanácsadókat. Bármilyen szoptatással kapcsolatos kérdéssel megkeresheted őket, legyen szó az édesanya betegségéről, gyógyszerszedésről, mellgyulladásról, a kisbaba fejlődési rendellenességéről, koraszülött baba szoptatásáról, az IBCLC segít a szoptatási probléma megoldásában. Tudja, hogyan lehet fenntartani vagy fokozni a tejtermelést, szükség esetén csökkenteni, a sebeket begyógyítani, a babát helyesen és hatékonyan szopni tanítani. Ha pedig kiegészítésre van szükség, megmutatja azoknak a szoptatásbarát pótlási eszközöknek a használatát, amelyekkel a csecsemő nem veszíti el a szopáskészségét.

A gyakorlati útmutatáson túl természetesen érzelmi támogatásra is számíthatsz tőlük. A laktációs szaktanácsadó azt is tudja, mikor kell más szakemberhez fordulni, hogy orvossal, védőnővel, pszichológussal közösen keressétek meg a probléma megoldását. Személyre szabott, hasznos tanácsokat kaphatsz, akár a saját otthonodban is. Ehhez telefonos időpont-egyeztetés szükséges. Elérhetőségeket a www.ibclc.hu oldalon találhatsz.

A Kismama augusztusi számában további sok-sok szórakoztató, hasznos és kihagyhatatlan cikket és képet találsz, keresd az újságárusnál, vagy fizess rá elő!

Forrás: Kismama magazin