Baba

Túl sok a tejem!

A legtöbb kismama attól tart, hogy kevés lesz a teje. Ám előfordulhat ennek az ellenkezője is.
2008. Január 29.

Túl sok a tej!

A kelleténél nagyobb tejkínálat főleg a szoptatás első időszakára jellemző, de bármikor előfordulhat, ha a baba a szokásosnál ritkábban szopik, vagy ha hirtelen elválasztják. A túl sok tej termelése kényelmetlen mellfeszülést okoz, sőt az is megeshet, hogy tejcsatorna-elzáródást vagy mellgyulladást idéz elő. Van olyan csecsemő, aki nehezen boldogul a bőven ömlő tejjel, ezért akár vissza is utasíthatja a szopást.

A tejbelövellés – és ami utána következik

A szülés utáni második-harmadik napona kis mennyiségű előtej átadja a helyét a bővebben termelődő átmeneti, majd érett tejnek. A változás látványos: a jelenséget emiatt tejbelövellésnek is nevezik. Ha a mell a szöveti duzzanat következtében és a nagyobb mennyiségű tej termelődése miatt annyira feszes, hogy a babának emiatt nehézséget okoz a szopás, segíthet, ha a mama fej egy kicsit, mielőtt mellre teszi a kisbabát. Még jobb megoldás, ha már a tejbelövellés előtt gyakori a szoptatás, így ugyanis csökkenthetők a későbbi kellemetlen tünetek.

Nem ritka, hogy rendszeresen fejést javasolnak, és megkérik a kismamát, ürítse ki teljesen a mellét. Erre a tejtermelés fenntartása érdekében jól szopó csecsemő esetében nincs szükség. A sok fejés viszont egyre több tej termelésére készteti a szervezetet. Van, akinek fejés nélkül is több termelődik a kelleténél.

Eszter két hónapos kislánya szinte alig alszik, sokat sír, folyton enne, de amikor mellre teszik, akkor is nyugtalan, széklete híg, zöldes, gyarapodása lassú. A család a tápszeres kiegészítést sürgeti, úgy gondolják, Eszternek nem jó és nem elég a teje.

Első pillantásra igazat kellene adnunk a családnak: a baba nem jól gyarapodik, akármennyit is szopik. Ám azt is tudjuk, hogy szoptatási probléma esetén az anya és a baba állapotát egyaránt meg kell ismerni, és még sok-sok kérdést körül kell járni, hogy megtaláljuk a baj okát. Eszter a következőket mondja:

“Amikor mellre teszem Rékát, néhány korty után kapkodni kezdi a fejét, a szájából folyik a tej, sok levegőt nyel. Pár perc múlva abbahagyja a szopást. Ha megkínálom a másik mellemből, elfogadja, de hamarosan ott is nyüglődni kezd. Összesen, ha tíz percig szopik… A vállamon elalszik böfiztetés közben, de hamarosan sírni kezd, nemsokára újra meg kell szoptatnom. Ez így megy egész nap. Ha éjjel több órát alszik a baba, a mellem feszes, nehéz lesz – fejnem kell.”

A szoptatási tanácsadó ilyenkor már szinte biztos abban, hogy túl sok tejet termel az anya szervezete. Ha a kelleténél több tej termelődik, könnyen előfordulhat, hogy az anyatej összetevői nem a megfelelő arányban jutnak a baba szervezetébe.

Első tej – hátsó tej

A szoptatás elején zsírszegény, de cukorban (laktóz) gazdag a tej, míg a szoptatás második felében sűrű, laktató: bővelkedik fehérjében és zsírban. A szopás során ürülő első tejet könnyű leveshez, míg a hátsó tejet tartalmas második fogáshoz hasonlíthatjuk. Ha mindkettőből megfelelő mennyiséget kap a baba, a szomját is oltja, és jól is lakik. Ám képzeljük el, hogy egész nap temérdek levest tálalnak elénk. Hiába eszünk belőle sokat, éhesek maradunk. Így járt a kis Réka is. Eszter a szokásosnál bővebb tejű anya, ráadásul a fejéssel még több tej termelésére késztette a szervezetét. Ha több a tej – több az első tej is, a baba pocakja már ezzel tele lesz, alig fér bele a gazdag hátsó tejből. Hamar megéhezik, ám megint az első tejjel kell beérnie, és így tovább. Ebből következik, hogy nem gyarapodik megfelelően, nyugtalan, puffad, hasmenése van. A túl sok laktóz ugyanis hashajtó hatású.

A megoldás természetesen nem az, hogy tápszert adunk a babának. Változtatni kell a szoptatási gyakorlaton annak érdekében, hogy Eszter szervezete éppen annyi tejet termeljen, amennyi a babának kell.

Csak fokozatosan csökkentsük a tejmennyiséget!

A cél tehát a tej mennyiségének csökkentése. Nagyon fontos, hogy lassan haladjunk, ellenkező esetben tejcsatorna-elzáródással, mellgyulladással tetézhetjük a problémát, de a tej erőteljes apadása is bekövetkezhet.

Az első lépés, hogy próbáljuk meg a szoptatást mindkét fél számára kényelmessé tenni. A tejtúltermeléssel együtt jár, hogy a tejleadó reflex túl erős: a baba szájába ömlik a tej. Emiatt kapkodja a fejét Réka szopás közben. A szoptatási testhelyzet változtatása sokat segíthet. Eszternek azt tanácsolhatjuk: próbálja ki, hogy a fotelben hátradől, és a babát szinte függőlegesen a mellkasára fektetve szoptatja. Háton fekve is szoptathat, de azt is megteheti, hogy ülve, hónaljtartásban teszi mellre Rékát, úgy, hogy a baba feje magasabban legyen a testénél. Így a kicsi könnyebben tud nyelni, nem ömlik olyan erősen a szájába a tej. Megoldható az is, hogy a tejleadó reflex idejére leveszi a babát a melléről, illetve az is, hogy egy-két perces fejéssel kiváltja a reflexet, és a kicsit csak akkor teszi mellre, amikor a tej már nem áramlik olyan erősen. Ez persze próbára teheti a baba türelmét. Szoptatás közben is érdemes böfiztetni! Ne ijedjen meg a bukástól, ez ebben a helyzetben természetes!

A második lépés a szoptatási “menetrend” átalakítása. Ha eddig rendszeresen fejt, most ne hirtelen hagyja abba, hanem úgy, hogy fokozatosan (alkalmanként 10-20 grammal) csökkenti a kifejt tej mennyiségét.

Ha a baba megéhezik, tegye mellre, és hagyja, hogy addig szopjon, ameddig csak akar. Böfiztesse meg, de utána ne a másik mellére tegye át, hanem az elsőn folytassa a szoptatást. Ezzel megadja az esélyt, hogy a baba elegendő hátsó tejhez jusson. Ha a baba egy-két órán belül újra szopni akar, megint az első mellével kínálja, a másikból fejjen egy keveset, csak annyit, hogy megkönnyebbüljön. Ezzel a módszerrel egy-két hét alatt eljuthat oda, hogy csak annyi teje lesz, amennyire szükség van.

Ha tejet akar adni

Sokan úgy gondolják, hogy bűn lenne csökkenteni a tej mennyiségét, hiszen rengeteg kisbaba vár országszerte gyűjtött anyatejre. Ha tejet akar adni, fejjen továbbra is – de ne mindig szoptatás után, mert akkor a hígabb első tej jut a babának, és a dúsabb az anyatejgyűjtőbe. Ez természetesen csak akkor fordul elő, ha nagy a lefejt mennyiség. Beoszthatja, hogy szoptatás előtt és utána is fej egy kicsit, vagy úgy is alakíthatja, hogy egyszer szoptatás előtt, máskor szoptatás után fej.

Meddig lesz tejem?

A szoptatás befejezése után nagyjából negyven napig még természetes, hogy néha tejfolyást tapasztalunk, és szinte biztos, hogy pár csepp tejet ki tudunk préselni a mellbimbóból. Ha a tejtermelés tovább is fennmarad, és ehhez menstruációs zavar is társul, jó orvoshoz fordulni. Lehet, hogy az agyalapi mirigy vagy a pajzsmirigy működési zavaráról van szó, ami – amellett, hogy a fönt leírt kellemetlen tüneteket fönntartja – a mirigyek alaki elváltozását okozhatja. A vizsgálat vérvételből áll, a kezelés gyógyszeres – illetve nagyon előrehaladott állapotban műtétre is sor kerülhet. Ha a fehér tej helyett barnás-zöldes folyadék ürül a mellből, ez a szövetek jóindulatú elváltozására utal, ilyenkor orvoshoz kell fordulni.

(Szaktanácsadó: Dr. Kovács Judit neonatológus, nőgyógyász szakorvos)

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin