Baba

Ilyen eltérései lehetnek a tejleadó reflexnek

A tejleadó reflex szükséges ahhoz, hogy a baba szopni tudjon. Előfordulhat azonban, hogy a tejleadó reflexszel nem a szokásos érzetek járnak együtt.
2022. Május 23.
Ilyen eltérései lehetnek a tejleadó reflexnek (fotó: Getty Images)

A tejleadó reflex kiváltódásakor oxitocin szabadul föl, aminek hatására a simaizmok összehúzódnak, így a tej a tejjáratokba kerül. Előfordulhat azonban, hogy a tejleadó reflexszel nem a szokásos érzetek járnak együtt. Érdekes jelenségekről van szó, amiket a gyogyhirek.hu cikke mutatott be.

Kellemetlen kísérő tünetek

Előfordulhat hogy a tejleadó reflexhez enyhén kellemetlen kísérő tünetek társulnak. Ilyen lehet a méhösszehúzódás, az émelygés, hányinger vagy melegségérzés. A legtöbb esetben ezek a tünetek néhány hétig tartanak. Sokat segít a megfelelő folyadékfogyasztás, a pihenés, a fekve szoptatás. A hányás a tejleadó reflex során ritka.

Fájdalmas tejleadó reflex

Ez először szülőknél gyakoribb, a második gyermek szoptatásánál általában már nem észlelhető és az első hónap után leggyakrabban megszűnik. A háttérben álló ok nem egyértelmű, valószínűsíthető, hogy a tejvezetékek kitágulása okozhat ilyen jellegű bizonytalan fájdalmat. Segíthet, ha tejcsepegésig tartó gyengéd mell masszázst végez az édesanya a mellre tevés előtt.

Késleltetett tejleadó reflex

Leggyakoribb okai a stressz, a szorongás, a kimerültség vagy a reflexszel járó fájdalom. Ilyenkor relaxációs technikák segíthetnek. Fájdalmas szoptatás esetén a fájdalom okának kiderítése a legfontosabb, szoptatási tanácsadóhoz érdemes fordulni.

Hiperaktív tejleadó reflex

Ez először szülőknél gyakoribb. A hiperaktív tejleadó reflex azt jelenti, hogy a szoptatás kezdetén kilövell a tej, ezt leginkább úgy vehetjük észre, hogy a baba nehezebben birkózik meg a gyors tejáramlással, vadul nyel, tej folyik ki a szája sarkán. Gyakran az első egy-két hét után megszűnik ez a fajta hiperaktív reflex, sokat segíthet a megfelelő szoptatási testhelyzet megválasztása.

Diszfórás tejleadó reflex

A diszfórás tejleadó reflex (D-MER) ritkán észlelt, újabban felismert kórállapot. Jellemzője, hogy a tejleadó reflex kiváltódása előtt és alatt az anya negatív érzelmeket él át, nyugtalan lesz, szorong, elégedetlenséget, kedvetlenséget érez. Kényelmetlenül érzi magát, meghatározhatatlan oknál fogva. Súlyosabb esetben depresszió, agresszió is kialakulhat. Ezek a negatív érzelmek pár percig tartanak, ám minden egyes alkalommal megjelennek a reflex kiváltódásáig.Az okokról fontos tudni, hogy nem pszichés hátterű, nem múltbéli vagy elfojtott emlékekkel függ össze, hanem hormonokkal összefüggő jelenség.Az emlő ingerlésének hatására oxitocin és prolaktin szabadul fel az agyból. Ahhoz azonban, hogy a prolaktin fel tudjon szabadulni, a dopaminnak csökkennie kell, ez a dopaminszint csökkenés minden anyában megtörténik anélkül, hogy észrevenné, D-MER során azonban túlzott mértékű lesz ez a felszabadulás, ami a leírt tünetekhez vezet. Ritkán szorul gyógyszeres kezelésre. Könnyen előfordulhat, hogy az anya nem is ismeri fel, illetve sok anya nem érzi a tejleadó reflexet, ezért nem tudja ezeket a negatív érzelmeket a tejleadó reflexhez kötni.

Forrás: gyogyhirek.hu