Baba

Csodálatos videó mutatja meg, hogyan működik a tejleadó reflex

Egy igazán lenyűgöző animált illusztrációs videó lett népszerű a TikTok-on, amely azt mutatja be, hogyan is működik a tejleadó reflex - tehát azt, hogy mi történik, amikor egy édesanya elkezdi szoptatni a kisbabáját.
2022. Augusztus 12.
Csodálatos videó mutatja meg, hogyan működik a tejleadó reflex (Fotó: Getty Images)

A TikTok videót, amit a @design_cells készített, már közel 9,5 millióan nézték meg, és a megtekintések száma folyamatosan növekszik. Ez pedig teljesen érthető, hiszen amellett, hogy mennyire informatív, valóban gyönyörű is a videó!

A Motherly portál szerint ez a videó is bizonyítja, hogy milyen varázslatos tud lenni a szoptatás folyamata. Attól kezdve, hogy a babát mellre helyezték, a szoptatás művelete események láncolatát indítja el, amelyek néhány másodperc alatt az anyatej áramlását eredményezik.

A videó egy összetett biológiai és neurológiai folyamatot mutat be leegyszerűsítve, és megmutatja az anya teste és agya, illetve a babája közötti erőteljes kapcsolatot.

@design.cells Breastfeeding and Lactation ??. #breastfeedingmom #breastfeeding #lactation #milk #baby #mother #newborn #pregnant #feeding #infant ♬ son original – design.cells

Mi is történik a tejleadás során?

  • Amikor a kisbabádat szoptatod, az hatással van a mellbimbó idegeire, amelyek jelet küldenek az agyalapi mirigynek, ami két elsődleges hormon felszabadulását okozza a véráramban.
  • Ezen hormonok közül az egyik, a prolaktin a tejtermelődését felelős. A prolaktin szintjének növekedése az oka annak, hogy a mellekben lévő kis tejtermelő sejtek, az úgynevezett alveolusok elkezdik termelni az anyatejet.
  • A másik hormon az oxitocin, más néven a szeretethormon, amely arra készteti a mellet, hogy leadja a tejet.
  • Az alveolusok megtelnek anyatejjel, és amikor az oxitocin kiváltja a tejleadást, az ezeket körülvevő, összefonódott izomsejtek összehúzódnak (ez okozza az a bizsergő, akár enyhén fájdalmas érzést, amit sokan tapasztalnak), és a tejcsatornák is megtelnek anyatejjel, ami a mellbimbón átfolyva táplálja a kisbabát.